Alerjiler Nasıl Oluşur?

Alerjiler Nasıl Oluşur?

26/06/2020 1 Yazar: Büş R.

Alerjinin birçok nedeni vardır ve semptomlar hafif ila potansiyel olarak hayatı tehdit edebilir. Alerji astımın nedeni ve sürekliliği ile ilişkili en önemli faktörlerden biridir.

Alerji, bir kişinin çevrede çoğu insan için zararsız olan maddelere tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bu maddeler alerjenler olarak bilinir. Bunlar toz akarları, evcil hayvanlar, polen, böcekler, keneler, küfler, gıdalar ve bazı ilaçlarda bulunabilir. Atopi, alerjik hastalıklar geliştirme genetik eğilimidir. Atopik insanlar alerjenlere maruz kaldıklarında, alerjik inflamasyona yol açan bir bağışıklık reaksiyonu geliştirebilirler. Şu semptomlara neden olabilir ;

Burun veya gözler, alerjik rinit (saman nezlesi) veya konjonktivit ile sonuçlanır. Egzama veya kurdeşen (ürtiker) ile sonuçlanan bir cilde. Astıma neden olan akciğerlere.

Alerjik Reaksiyonunuz Olduğunda Ne Olur?

Alerjiler Nasıl Oluşur?

Belirli bir alerjene alerjisi olan bir kişi onunla temas ettiğinde, alerjik bir reaksiyon oluşur: Alerjen (polen gibi) vücuda girdiğinde, bir antikor tepkisini tetikler. Antikorlar kendilerini mast hücrelerine bağlar. Polen antikorlarla temas ettiğinde mast hücreleri histamin salarak yanıt verir. Histamin salınımı bir alerjene bağlı olduğunda, ortaya çıkan iltihaplanma (kızarıklık ve şişlik) tahriş edici ve rahatsız edicidir.

Bazı kimyasallar ve gıda katkı maddelerinde de benzer reaksiyonlar görülebilir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi ni içermezlerse, alerji değil olumsuz reaksiyonlar olarak bilinirler.

Vücudun Hangi Bölgeleri Etkilenebilir?

Alerjiler Nasıl Oluşur?

İnsanlar alerjene ve vücuda nerede girdiğine bağlı olarak farklı semptomlar yaşarlar. Alerjik reaksiyonlar aynı anda vücudun birçok bölümünü içerebilir. Burun, gözler, sinüsler ve boğazda. Alerjenler solunduğunda, histamin salınımı burun zarının daha fazla mukus üretmesine, şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Buda burnun akmasına ve kaşınmasına neden olur ve şiddetli hapşırma meydana gelebilir. Gözler sulanmaya başlayabilir ve boğaz ağrısı olabilir.

İlginizi Çekebilir  Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Akciğerler ve göğüs, alerjik reaksiyon sırasında tetiklenebilir. Bir alerjen solunduğunda, akciğerlerdeki geçitlerin astarı şişer ve nefes almayı zorlaştırır. Mide ve bağırsak da genellikle alerjiye neden olan yiyecekler fıstık, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurtaları içerir.

Bebeklerde inek sütü alerjisi meydana gelebilir ve egzama, astım, kolik ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Bazı insanlar laktozu (süt şekeri) sindiremez. Laktoz intoleransı mide rahatsızlıklarına neden olur, ancak alerji ile karıştırılmamalıdır. Cilt Alerji ile tetiklenebilen cilt problemleri arasında atopik dermatit (egzama) ve ürtiker (kurdeşen) bulunur.