Anestezi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Anestezi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

22/10/2020 0 Yazar: Tolga H.

Anestezi Bölümleri ülkemizde yer alan birçok Üniversitede kontenjanı bulunan 2 yıllık mesleki bir bölüm, uzmanlığı ise Tıp fakültesi bitirildikten sonra yapılmaktadır. Bu yazımızda sizlere Anestezi taban puanları, kaç yıl okumanız gerektiğini ve Anestezi bölümü hakkında merak ettiğiniz her şeyi açıklayacağız. Hatta sizler için Anestezi kadroları hakkında bazı kafa karıştıran durumların var olduğunu, onları da detayına inerek izah edeceğiz.

Anestezi bölümü Sağlık Meslek Liselerinden de vardır ancak kadrolara alımlar genellikle Meslek Yüksek Okulunu bitirmiş öğrencilerden olduğu için 2 yıllık bir bölüm bitirmeniz işe girmenizde size büyük bir öncelik olacaktır. TYT ile alımlar yapıldığı için mutlaka sayısal bölümde iyi bir puan almanız gerekmektedir. Türkiye’de Anestezi bölümleri genel olarak Özel Üniversitelerde daha fazla yer tutmaktadır. 2020 yılı itibariyle Anestezi bölümüne en düşük 189 puanla öğrenci alan İstanbul Aydın Üniversitesi olur iken, 406 gibi en yüksek tavan puanla öğrenci alan üniversite ise Avrasya Üniversitesi olmuştur. Diğer üniversite puanları ise bu yazdığımız 2 puan arasında gidip gelmektedir. Tabi yüksek puan almanız halinde özel üniversitelerin Burslu kontenjanlarından yararlanabileceksiniz. Puanınızın düşük olması halinde ise en azından özel üniversitelerin paralı olan kontenjanlarında yer bulabilirsiniz.

Anestezi bölümünün en büyük özelliği ise hiç kuşkusuz iş bulma imkanlarının diğer meslek yüksek okullarındaki bölümlere nazaran daha kolay olmasıdır. Bölümü bitirdikten sonra diğer 2 yıllık bölümler mezunları gibi KPSS sınavını beklemeden direk olarak özel hastanelere başvurup çalışma olanaklarına sahipsiniz. Üstelik yaşadığınız memleketinizde bile bu mümkündür. Yani çalışmak için illa büyük şehirlerde yer alan, faaliyet gösteren hastaneleri tercih etmek zorunda değilsiniz. Özel hastanelerde yeteri kadar ücret alındığını ise özellikle belirtmek istiyoruz.

İlginizi Çekebilir  Lüks Artık Ulaşılmaz Değil: Rahatlamanın Keyfine Jakuzi ile Varın

Özel hastanelerde çalışmak istemeyenler ise KPSS sınavı ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışabilirler. 2020 yılı itibariyle KPSS sınavından 90 puan ve üzeri alan öğrenciler, Sağlık Bakanlığının belirlediği boş kontenjanlara yerleşme hakkını elde ettiler. Hatta bu yıl Bakanlık tarafından açıklanan 25 bin kontenjan içinde yine Anestezi bölümü öğrencilerine açık hastaneler bulunmaktadır. Bundan dolayı iş imkanı kesinlikle tatmin edici bir bölümdür. Anestezi bölümü hakkında biraz daha detay vererek aklınızda hiç soru kalmaması için çalışalım. Öncelikle sizlere Anestezi nedir ve Anestezi alanında çalışan kişilerin sahip oldukları unvanlar nedeniyle kafa karıştıran bazı durumları izah etmek istiyoruz.

Anestezi Nedir: Anestezi işlemi, özellikle ameliyatlarda yapılan işlemlerin hem hasta için hem de ameliyatı yapan doktor açısında konforlu ve rahat geçmesi için ameliyat öncesi, esnasında ve sonrasında yapılan her türlü işlemdir.

Anestezi Uzmanı/Teknisyeni/Teknikeri Nedir: Anestezi alanında en çok kafa karıştıran sorulardan biriside bu yazdığımız 3 farklı terimin en anlama geldiği konusunda bir bilgi sahibi olmamamızdır. Sizler için bu 3 farklı terimin en anlama geldiğini hemen açıklamak istiyoruz.

Anestezi Uzmanı: Anestezi uzmanı olabilmeniz için 6 yıllık Tıp fakültesi okuduktan sonra TUS sınavına girip 4 yıllık Anestezi uzmanlığını kazanıp bu alanda kendinizi yetiştirmeniz gerekmektedir. Toplamda 10 yıllık bir süreçtir bu. Yani doktor olmadan kesinlikle uzman olamıyorsunuz. Altta bulunan link üzerinden anestezi taban puanlarına bakmayı unutmayınız.

İlginizi Çekebilir  Firmanız İçin En İyi 5 Hosting Tavsiyesi

https://www.unirehberi.com/anestezi-bolumu-taban-puanlari-basari-siralamasi/

Anestezi Teknisyeni: Teknisyen ise Sağlık Meslek liselerinde 4 yıl okuyup hastanelerde Anestezi teknisyeni olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Tabi KPSS sınavından yüksek bir puan almanız gerekmektedir. Aksi halde buda imkansız. Son zamanlarda yapılan düşük alımlar nedeniyle minimum 90 ve üzeri alanlar ancak başvuru yapabilmektedirler.

Anestezi Teknikeri: Tekniker olmak için ise Üniversitelerin 2 yıllık Anestezi Meslek Yüksek Okullarını bitirmeniz gerekmektedir. Bu bölümlerde okuduktan sonra KPSS sınavına girip gereken puanı alıp, Sağlık Bakanlığının açtığı boş kadrolara tercih yağabilirsiniz. Eğer puanınız uygun ve diğer gereken şartları sağlıyorsanız bu kadrolara Anestezi teknikeri olarak atanabilirsiniz.

Anestezi teknikeri ne iş yapar: Anestezi teknikeri, Anestezi doktoru eşliğinde hastanın uyandırılması, uyutulması, ameliyat esnasında anestezinin devamının sağlanması gibi işlerde çalışan bir sağlık yardımcı elemanıdır. Ameliyatın devamının sağlanması ve hastanın uyutulup, uyandırılması gibi hassas görevlendirilmelerde rol oynamaktadırlar. Anestezi teknikerlerinin bir diğer görevi de mutlak olarak gelişen sağlık teknolojilerini ve hastalarla ilgili yeni ilaç ve komplikasyonları mutlaka bilmeleri için mesleki gelişimlerini ön görebilmeleri ve mesleki gelişimleri için değişen hizmetleri takip etmeleridir. Günümüzde sağlık hizmetleri teknolojinin de etkisiyle sürekli yenilendiği için, bir Anestezi teknikeri mutlaka buna ayak uydurabilmelidir. Örneğin 20 yıl önce bir hastanın uyutulup, uyandırılıp ya da Ameliyata hazır hale getirilmesi için yapılan işlemler farklı iken, şimdilerde ise çok farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Anestezi teknikerlerinin kişisel gelişim için mutlaka buna dikkat etmeleri ve çalıştıkları hastane ya da farklı kurumlarda açılan seminer türü kişisel gelişim etkinliklerine mutlaka katılmaları beklenmektedir. Anestezi teknikleri genel olarak hastanın uyandırılmasından sonra kendilerine geldiği kısımları büyük bir keyifle izler ve yaptıkları işin ne kadar önemli olduğu hissini çok severler. Mesleğin zor tarafı ise bazen hastalara Anestezi anlamında ne yapılırsa yapılsın istenilen, dilenen sonuçlar elde edilemez ve hedeflenen amaca ulaşılamaz.

İlginizi Çekebilir  Azad Yılmaz Ne İş Yapar ?

Anestezi denilince genel olarak öğrencilerde bir korku hakimdir. Acaba yapabilir miyiz. Zor bir iş midir diye. Aslına bakarsanız Sağlık alanında çalışmak, neresinde olursanız olun mutlaka pratik gerektiren bir işlemdir. Yani teori kısımlarını okulda aldıktan sonra pratik kısımlarını çalışırken alırsanız belli bir süre sonra her şey gayet yolunda gidecek ve işinize adapte olacaksınız. Bu meslekte asıl fark yaratanlar ise mesleğin pratik bölümünü hakkıyla yapan çalışanlardır. Bundan dolayı öğrencilik yıllarınız biterken yaptığınız stajlara değer verin ve alanınızla ilgili her şeyi öğrenmeye gayret edinin. Çalışmaya başladıktan sonra da işin detaylarını kapın ve eğer tekniker iseniz Anestezi uzmanından hemen her şeyi öğrenmeye çalışın ve işten kaçmayın. Bir süre sonra aslında işinizi ne kadar iyi yapabildiğinizi fark edeceksiniz.