Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık Sistemi

27/05/2020 0 Yazar: Gül C.

Dünya sağlık örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildikten sonra, Korona virüs (Covid 19) hepimizin ortak korkusu oldu. Tüm dünya bu virüsle başa çıkmak için büyük mücadele veriyor. Her geçen gün bizim lehimize işlese de,  bu virüsten tamamen kurtulmamız yıllar alabilir. (Aşısı bulunsa bile hep bir risk  olacak) Dünya Sağlık Örgütünün açıklamaları bu yönde.

Peki böyle bir durumda biz ne yapmalıyız? Tabi ki bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.

Bağışıklık Sistemi Nedir ?

Bağışıklık sistemi canlının doğumuyla birlikte aktif hale gelir. Basit bir dille anlatmak gerekirse, bizi hastalıklardan korumaya yarayan  bir savunma  mekanizmasıdır. Dışarıdan gelen her türlü zararlı maddeye karşı bize kalkan olur.

Daha detaylı anlatmak gerekirse, immun sistemi vücuda giren tüm yabancı maddeleri tanır zararlı gördüklerini yok eder. Oldukça hassas çalışan bu sistem, birbirine çok benzeyen maddelerin ayrımını bile yapar. (protein, aminoasit gibi). Vücuda giren yada temas eden vürüsleri, parazitleri sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt ederek, onlarla savaşır.

Bağışıklık Sistemi Zayıflarsa ?

Bu güçlü mekanizma eğer zayıflarsa virüs ve mikroplar vücudu ele geçirebilir. Bu da hastalanmamıza neden olur. Böyle durumlarda zayıf olan bağışıklık sistemi bize tedavi sürecinde destek olamaz. Virüslere karşı savunmasız kalmak bazen kötü sonuçlara yol açabilir.

İlginizi Çekebilir  Botoks

Virüs Nedir ?

Bağışıklık Sistemi
Çok küçük organizmalara virüs denir.

Virüsler çok küçük organizmalardır. En büyük virüs, en küçük bakteriden bile küçüktür. Protein kaplı nükleik asittir. İçinde DNA yada RNA taşıyan çekirdekten meydana gelir. Kendi metabolizmaları olmadığı için, tek başına yaşama ve üreme yetenekleri yoktur. Yaşamaları için canlı bir hücreye ihtiyaçları vardır.

Bakteri Nedir ?

Tek hücreli mikroorganizmalardır. Bir kaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin, değişik şekilleri vardır. Bunlar virgül, küresel, spiral, çubuksu şeklindedirler. Ve yeryüzünde her yerde bulunurlar.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir ?

Bağışıklık sistemi sadece yediklerimiz ve içtiklerimizle güçlenmez. Bunun için bazı davranışlarımızdan vazgeçip, bazı alışkanlıklar edinmemiz gerekebilir. Bunların başında da spor gelir. Spor denilince korkmayın, size spor salonlarında uzun saatler spor yapmanızı söylemiyorum. Düzenli olarak yapılan yürüyüşler (mümkünse açık havada, 30-60 dk.) yada evde bir kaç egzersiz hareketi olabilir.

Hijyen çok önemli. Atalarımız temizlik imandan gelir demiş. (Günümüzde sağlıkta temizlikten gelir denebilir) Sık sık sabunla el yıkama ve günde iki defa diş fırçalama alışkanlığı bizi mikroplardan korur. Sigara ve aşırı alkol alımının zararlarını artık anlatmama gerek var mı? İkisinden de uzak durmalıyız, eğer bu alışkanlıktan vazgeçemiyorsak ALO 171 hattından destek alabiliriz.

Stres ve düzensiz uyku bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.

Beslenme ve yaşam tarzı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Peki Hangi Gıdaları Tüketmemiz Gerekir?

Aslında meyve ve sebzeleri mevsiminde bol bol tüketmek, hazır gıdalardan uzak durmak, un şeker tuz tüketimini azaltmak, zeytinyağı, balık, kuru yemiş, zencefil zerdeçal, kefir, sarımsak, turşu vs yeterli.

İlginizi Çekebilir  Bağışıklık Sistemi

Herhangi bir rahatsızlığınızda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Burada yazanlar sadece bilgilendirme amacındadır.

Sağlıklı günler dileğiyle 🙂

Belirli bir yaştan sonra herkes kendi bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ama maalesef ki çocuklar bunu tek başlarına yapamazlar. ” Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir ? ” yazımızda çocuklarınız için yapabilecekleriniz yer almaktadır.