Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

29/08/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi oldukça zorlu bir dönemdir. Bebekler bu süreçte oldukça zorlanırlar. Salyalar akmaya başlar, ellerinde ki her şeyi ağızlarına götürürler ve huy değiştirebilirler. Diş çıkarma sürecinde ebeveyne düşen görev oldukça fazladır. Annenin ve babanın tutumu bebeği diş çıkarma döneminde rahatlatabilir.

Bu yazımızda ;

  • Diş çıkarma belirtileri
  • Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Hafifler ?

Başlıkları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Bebeklerin çoğu ilk dişlerini dördüncü ve altıncı aylar arasında çıkarmaya başlar. Gelişim durumu ile bu süreç değişiklik gösterebilir. Nadir durumlarda, bazı bebekler ilk dişleriyle bile doğarlar.

Bazı bebekler için ise ilk diş yalnızca ilk doğum günlerinde görünür. Sabırlı olun ve bebeğinizin ağzında ilk altı aydan sonra hiç diş görünmezse çok fazla endişelenmeyin.

Bir çocuğun süt dişleri sekiz kesici, dört köpek ve sekiz azı dişi olmak üzere 20 dişten oluşur. Bu arada, son azı dişleri genellikle en son kırılanlardır. Çoğu zaman süt dişleri iki yaşına kadar tam değildir. Süt dişleri okul çağına gelene kadar küçüklerin yanında kalır.

Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri

İlk dişin yavaşça diş etlerine itildiği dönemde çok tipik semptomlar sıklıkla ortaya çıkar. Bazı uzmanlar, özellikle huysuzluk, ishal ve ateş gibi semptomların doğrudan diş çıkarma ile ilişkili olmadığını varsaymaktadır.

Bu semptomları, çocukların bu süre zarfında ağızlarına her türlü şeyi çiğneyerek diş etlerine masaj yapmak için koymalarına bağlıyorlar. Bunu yaparken virüsler ve diğer mikroplarla temas ederler.

İlginizi Çekebilir  Gıda Alerjisi Nedir ?

Bazı bebeklerin diş çıkarma konusunda herhangi bir problemi yok gibi görünürken, diğerleri için bazen oldukça ağrılı ve çocuk oyuncağı dışında herhangi bir şey olabilir. Kızarık yanaklar ve şişmiş diş etleri diş çıkarmanın açık belirtileridir.

  • Bebek, gerekirse kendi yumruğu da dahil olmak üzere somut olan her şeyi çiğner ve kemirir.
  • Salya bezi çok daha sık kullanılır çünkü diş çıkarma sırasında daha fazla tükürük üretilir.
  • Artan salya akması, ağız çevresindeki derinin kızarıklık gibi ağrımasına neden olur.
  • Ruh hali değişebilir ve huyu değişkenlik gösterebilir.
  • İştahı kapanabilir ve normalden az yemek yiyebilir.
  • Uykuda genel olarak oldukça huzursuz olabilirler ve derin uyku uyuyamazlar.
  • Mızmızlanma, çığlık atma ve ağlama gibi tepkiler gösterebilir, bunlar oldukça normal tepkilerdir.

Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Hafifler ?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Diş çıkarma halkası

Çocuklar ebeveynleri tarafından yakınlığa ihtiyaç duyarlar ve kucaklaşma onlar için en büyük ilaçtır. Çocuğunuzun dikkatini biraz dağıtmaya çalışın. Yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak, müzik dinletmek dikkatlerini dağıtabilir.

Bu yeterli değilse, çocuğunuza soğuk bir diş çıkarma halkası veya ıslak bir bez verebilirsiniz. Eczaneden yatıştırıcı bir diş çıkarma jeli ile diş etlerine nazikçe masaj yapmak da oldukça yararlıdır.

Çocuklar büyüdükçe dertleri de büyür lafı gerçekten çok doğru. Zorlukla çıkan dişlerden kurtulduk derken bir de diş çürükleri ile uğraşmak zorun da kalıyoruz. Çocuklarda diş çürüğünü önleme, tespit etmek ve gerekirse tedavi ettirmek gerek. ” Çocuklarda Diş Çürüğü ” makalemizi incelerseniz detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Çocuklarda Diş Çürüğü