Çam Çeşitleri

Çam Çeşitleri

22/07/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Bahçe dekorasyonun da olmazsa olması çam ağaçlarıdır. Hem yeşil harika görüntüleriyle hemde nefis çam kokularıyla bahçelere huzur veren bir ağaç çeşididir. En az 150 yıl yaşarlar. 400 yıla kadar yaşan çam ağacı türleri vardır. Çamların bir çok çeşidi vardır. En çok kullanılan çam çeşitlerini sizler için özellikleri ile beraber sıraladık.

Sarı Çam

Çam Çeşitleri
Sarı Çam

Sarı çamlar fakir topraklara, kuraklığa ve dona karşı toleranslıdır. Çeşitli iklim koşullarına dayanıklıdır. Hava kirliliğine ve rüzgarlara karşı çok dayanıklı değildir. Verimli topraklarda fazla tüketilirler. Sarı çam ağaçları deniz seviyesinden 2600 m’ye kadar rakımlarda yetişir.

Doğu Beyaz Çamı

Çam Çeşitleri
Doğu Beyaz Çam

Kozalaklı ağaç olduğu için en popiler ağaçlardan biridir. Bahçe ağaçlandırmalarında kullanılan en iyi seçimdir. Aynı zamanda yılbaşı ağacı olarak da kullanılır. İğneleri yumuşaktır, iğneleri yeşil ve esnektir. 200 yıldan fazla yaşarlar. Bazıları genellikle 400 yıl kadar yaşayabilir.

Batı Beyaz Çamı

Batı beyaz çamlar genellikle süs ağacı olarak yetişirler. İğneleri yumuşaktır. İğneleri uzundur. California dağ çamı olarak da adlandırılırlar. Oldukça görkemli bir ağaç türüdür. Yaklaşık 400 yıldan fazla yaşarlar.

Lodgepole Çamı

Çam Çeşitleri
Kontorta Çamı

Kontorta çamı olarak da adlandırılan Lodgepole çamının dört alt türü vardır. İğneleri serttir ve çok incelerdir. Bu ağaç türü yaklaşık 150 ile 200 yıl arasında yaşarlar. Bazıları ise 400 yıla kadar yaşayabilir.

İlginizi Çekebilir  Gülün Özellikleri

Ladin Çamı

Çam Çeşitleri
Ladin Çamı

Ladin çamları çok yapraklı ve koyu yeşildir. İğneleri yumuşaktır. Yaprak dökmeyen bir çam çeşididir.

Sedir Çamı

Çam Çeşitleri
Sedir Çamı

Ladin ağaçları iğne yapraklı yaprak dökmeyen bitkilerdir. Sedir ağaçları farklılık gösterebilir. Sedir ağaçları boylarına, şekillerine ve iğnelerine göre tanımlanabilirler.

Karaçam

Çam Çeşitleri
Kara Çam

Karaçam ağaçlarının iğneleri serttir. Kozalakları da sarı saç ağacının kozalaklarından büyüktür. Bolca çam sakızı veren bir ağaçtır.

Halep çamı

Halep çamları Akdeniz sahillerinin ağacıdır. Türkiye’de genellikle Adana ve Bodrum Milas taraflarında görülür. Kereste bakımından çok değerli bir ağaç değildir.

Fıstık Çamı

Fıstık çamları odununun kullanılması haricinde kozalakların da ki fıstıklarıtla değer kazanmıştır. Fıstık çamı ağacı genellikle Ege bölgesinde yetişmektedir. Hızlı büyüyen bir ağaç türüdür.

Kızıl Çam

Çam Çeşitleri
Kızıl Çam

Ülkemizde yaygın olan bir ağaç türüdür. Genellikle Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetişir. Ağaç üzerinde bolca reçine bulunmaktadır. Odunu değerli bir odundur.

Daha bir çok bitki ve çiçeklerle ilgili bilgi almak için Doğa ve Bitkiler kategorisini inceleyebilirsiniz.