Çocuklarda Uyurgezerlik

Çocuklarda Uyurgezerlik

21/06/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Çocuğunuzu, yatakta uyuyor olması gerekirken, hiç ayakta dururken buldunuz mu? Uyurlar yoksa uyanıklar mı? Peki neden? Bu tehlikeli mi bir şey mi?

Uyurgezerlik çocuklarda çok yaygındır; 6-16 yaş arası çocukların % 40’ında görülür. Bu çocukların sadece% 2 ile 3′ ü her ay birden fazla atak geçirir.

Uyurgezerlik Nedir?

Uyurgezerlik nörolojik bir uyku bozukluğudur. Uyku sırasında doğal kas felçini tetikleyen sistem uyurgezerlerde uyumsuzdur ve bu nedenle örneğin bir gürültü veya tuvalete gitme ihtiyacı vücudu uyandırır, ancak beyni uyandırmaz. Bu durumda vücut kalkıp eyleme geçer fakat bilinç hala uykudadır.

Uyurgezerliğin (somnambulizm) iki çeşidi vardır.

  • Basit uyurgezerlik (somnambulizm); çocuk yatağa oturur ve beceriksiz hareketler yapar ve hatta konuşabilir. Bazen, kalkıp evin içinde dolaşırlar ve sonra yatağa dönerler.
  • Riskli uyurgezerlik (somnambulizm); Bölümlerin on dakikadan fazla sürdüğü ve haftada iki veya üç kez meydana geldiği vakalara riskli somnambulizm diyoruz. Eylemler genellikle tehlikelidir (örneğin tehlikeli bir nesne kullanabilir veya merdivenlerden düşebilirler).

Uyku bozuklukları genellikle altı yaşından önce veya on yaşından sonra çocuklarda görülür. Çocuğun uykuya dalmasından kısa bir süre sonra krizler olur ve onları uyandırmaya çalışırsak çok agresif olabilirler. Bilinçsizdirler ve evin etrafında çığlık atarlar, ancak uyandıkça her şeyi unuturlar.

Çocuklarda Uyurgezerlik

Bir Uyurgezeri Nasıl Tanımlayabilirim?

Yatağında oturduklarında evin etrafında yürürler, hatta dışarı çıkarlar. Uyurgezerler uyanık görünürler ve gözlerini açarlar. Soruları evet veya hayır ile cevaplayabilir ve aşağıya inmek, mobilyalardan kaçınmak veya bir dolaba bakmak gibi ayrıntılı eylemler gerçekleştirebilirler. Uyurgezerlik esnasında olan bir kişi çok çabuk sinirlenebilir.

İlginizi Çekebilir  Kardeş Kavgalarını Önlemek İçin İpuçları

Uyurgezerlik aktifleştiğinde genellikle gecenin ilk üçte birinde, derin uyku evresinde ortaya çıkar.
Çocuk (veya yetişkin) rüya görmez: beyin aktivitesi, uyanmış bir kişininkini uyuyan bir kişininkine benzetir.

Uyurgezerliğe Nasıl Tepki Verilmelidir?

Yapılacak en iyi şey, çocuğunuzu yavaşça yatağına kadar refakat etmektir.

Uyurgezerlik (Somnambulizmin) Nedenleri

Çocuklarda Uyurgezerlik
  • Stres,
  • Gerginlikler,
  • Uyku eksikliği ve migren,
  • Uyurgezerlik ataklarına neden olabilir ve aynı zamanda Tourette sendromu gibi bazı hastalıklara neden olabilir.
  • Yetişkinlerde reçeteli ilaçlar, alkol kullanımı da uyurgezerliğe neden olabilir.

Ayrıca uyurgezerlerin% 60’ı için, yakın veya geniş ailede veya önceki nesillerdeki bu uyku bozukluğunun da uyurgezerliğe sebebp olabileceği bilinmektedir.

Uyurgezerlik Tehlikeli Midir?

Uyurgezerliğin kendisi tehlikeli değildir, ancak eylemleri gerçekleştirmek veya bilinçsizce hareketler yapmak kesinlikle tehlikeli olabilir.

Popüler inanışın aksine, uyurgezer uyandırmak tehlikeli değildir. Aslında, onları uyandırmamamızın nedeni, aniden tepki verebilmeleri veya agresif hale gelebilmeleridir. Ayrıca, kabus gördüklerine inanarak, çocuk kaçabilir, bir şeyin üzerinde gezinebilir ve kendilerini kötü yaralayabilir.

Uyurgezerlik Tedavi Edilebilir Mi?

Çocuklarda uyurgezerlik genellikle ergenlik döneminde kaybolur. Basit durumlarda ara sıra uyurgezer olanlar uyku eksikliğini gidererek, çocuğun stresini azaltarak ve akşamları şiddetli egzersizlerden kaçınarak uyurgezerlik nedenlerini ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz.

Uyurgezerlik durumunu anladığınızda muhakkak bir doktor yardımı almalısınız. Sık sık uyurgezerlik atakları olan çocuklar için doktor, derin uyku aşamalarını ortadan kaldırmak için ilaç reçete edebilir. Bununla birlikte, ilacın etkinliği bir süre sonra kaybolabilir. Doktorlar bazen nispeten etkili olan hipnoz yöntemini de kullanırlar.

İlginizi Çekebilir  Emziren Anneler Papatya Çayı İçebilir Mi?