Gebelik Şekeri Nedir ?

Gebelik Şekeri Nedir ?

04/09/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Gebelik diyabeti (SD), ilk olarak hamilelik sırasında keşfedilen yüksek kan şekeri olarak tanımlanır. Gebelik şekeri, gebelikte en sık görülen komplikasyonlardan biridir. Şeker metabolizmasının bozulması, bebekte gelişimsel bozukluk riskini artırır. Bu nedenle zamanında önleyici testler önerilir. Kan şekeri yüksekse, tedavi onu normale döndürmelidir. Etkilenen kadınların çoğu sadece yaşam tarzlarını biraz değiştirmelidir. Çoğu zaman gebelik şekeri doğumdan sonra kaybolur. Ancak annelerin daha sonra tip 2 şeker hastalığı riski artar.

Bu yazımızda;

  • Gebelik Şekeri Belirtileri
  • Gebelik Şekeri Teşhisi
  • Gebelik Şekerinin Tedavisi

Başlıkları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Gebelik Şekeri Belirtileri

Gebelik Şekeri Nedir ?
Gebelik şekeri herhangi bir semptoma neden olmaz.

Çoğu insan için gebelik şekeri herhangi bir semptoma neden olmaz. Aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi şeker hastalığına özgü semptomlar yoktur. Bazı durumlarda amniyotik sıvı miktarı, kan basıncı, idrardaki şeker içeriği veya sistite yatkınlık artar. Bazen ultrason taramaları, fetüsün alışılmadık derecede büyük ve ağır olduğunu gösterir. Ancak bu tür işaretler gebelik şekerini teşhis etmek için yeterli değildir. Bunun için kan şekeri testleri gereklidir.

Bir veya daha fazla risk faktörü olan kadınlarda, doktorlar ilk gebelik kontrollerinde uygun testleri önermektedir. Diğer herkes için, gebeliğin 24. ile 28. haftaları arasında tavsiye edilir. Gebelik şekeri çok geç tedavi edilirse veya hiç tedavi edilmezse, fetüste gelişimsel bozukluklar ve doğum komplikasyonları riski artar.

İlginizi Çekebilir  Emzirme Döneminde Beslenme

Gebelik Şekeri Teşhisi

Gebelik Şekeri Nedir ?
Teşhis, kan şekeri testleri kullanılarak yapılır.

Teşhis, kan şekeri testleri kullanılarak yapılır. Bazı doktorlar, daha önce hamile kadının normal şekilde yemesine ve içmesine izin verilen bağımlılık testleri sunar. Tarama testleri için genellikle 50 gram üzüm şekeri (glikoz) içeren 200 mililitre su içerler. Bir saat sonra kan şekeri ölçülür. 135 mg / dl veya 7,5 mmol / l’nin üzerindeyse, çok daha doğru olan tanısal bir oral glikoz tolerans testi (oGTT) yapılmalıdır. Bundan önce, test görevlilerinin en az sekiz saat boyunca herhangi bir şey yemesine veya meyve suları, diğer şekerli içecekler veya süt içmelerine izin verilmez.

Bu nedenle doktorlar şeker testini neredeyse her zaman sabah erken saatlerde yaparlar. Hamileler 75 gram glikoz içeren bir çözelti içerler. Kan şekeri önceden (aç karnına), bir ve iki saat sonra, çoğunlukla parmaktan alınan kan örnekleri kullanılarak ölçülür. Ölçülen bir değer ilgili sınır değerin üzerindeyse, SD teşhisi güvenli kabul edilir.

Gebelik Şekerinin Tedavisi

Gebelik Şekeri Nedir ?
Gebelik şekeri olan hamilelerin yaşam tarzını değiştirmesi yeterlidir.

Tedavi için, yani kan şekeri seviyelerini normalleştirmek için, hamile kişinin yaşam tarzını değiştirmesi yeterlidir. Normal kilolu kadınlar genellikle günde birkaç büyük öğünden birkaç küçük öğüne geçerek iyi değerler elde ederler.

Şeker ve yağ bakımından zengin gıdalardan uzak durulması gerekir. Bunun yerine daha fazla sebze ve tam tahıllı ürünler yemek gerekir. Hamilelikte kilo alımı fazla ise yiyecek ve içeceklerde günlük kalori miktarını da biraz azaltmanız önerilir.

Tedavinin ikinci kısmı ise egzersizdir. Hücrelerin insüline duyarlılığını artırır ve kas hücrelerinin şeker alımını artırır. Yüzme, jimnastik, uyarlanmış yoga, merdiven çıkma ve yürüme gibi hamile kadınların risk almadan yapabilecekleri tüm fiziksel aktiviteler uygundur.

İlginizi Çekebilir  Bebekler Ellerini Neden Emer?

Uygun beslenme ve yapılan egzersizler ile birlikte değerler düzene girmezse insülin enjekte edilmesi gerekir.

Hamilelikte bir çok alışılmadık şeylerle karşılaşa bilirsiniz. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için tüm anne adayları ellerinden geleni yaparlar. ” Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler ” yazımızda detaylı bilgilere yer verdik okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.