Grip Aşısı ve Faydaları

Grip Aşısı ve Faydaları

29/09/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Her sonbaharda belirli risk gruplarına grip aşısı yaptırılması önerilir. Kimler için, doğru zaman olduğunda, aşının gribi tetikleyip tetikleyemeyeceği ve yan etkilerinin olup olmadığı önemlidir.
Grip aşısı, her yıl yeni bir bileşime sahip olan koruyucu bir aşıdır. Her yıl Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uygun virüs türlerinin kombinasyonu için bir tavsiye yayınlamaktadır.

Bu yazımızda;

  • Grip Aşısı Kimler İçin Önerilir ve Neden Faydalıdır ?
  • Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?
  • Grip Aşısı Gribe Neden Olabilir Mi ?
  • Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir ?

Başlıkları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Grip Aşısı Kimler İçin Önerilir ve Neden Faydalıdır ?

Grip Aşısı ve Faydaları
Belirli gruplar için grip aşısı önerilmektedir.

Gerçek grip çoğu durumda zararsız olan ciddi bir viral hastalıktır. Ancak belirli risk gruplarının, pnömoni veya miyokardit gibi komplikasyonlarla birlikte ciddi bir seyir riski artmıştır. Grip aşısı, grip virüslerinin neden olduğu enfeksiyona karşı mutlak bir koruma sağlamaz, ancak enfeksiyon genellikle çok daha zararsızdır. Belirli gruplar için grip aşısı önerilmektedir. Bu gruplar;

  • 60 yaş üstü insanlar.
  • Kronik hastalığı olanlar . (ör. Astımlılar, şeker hastaları, kardiyovasküler hastalar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler)
  • Hamileliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren veya altta yatan bir hastalık nedeniyle risk artışı varsa ilk üç aylık dönemdeki kadınlar.
  • Huzurevlerinde yaşayan insanlar.
  • Risk gruplarıyla yaşayan veya onları tehlikeye atabilecek kişiler.
İlginizi Çekebilir  Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu

Ek olarak, işleri nedeniyle enfeksiyon riski yüksek olan kişilerin aşı olması gerekir:

  • Sağlık çalışanı,
  • Kamu trafiğinin yoğun olduğu tesislerdeki insanlar,
  • Kümes hayvanları ve yabani kuşlarla temas halinde olan kişiler.

NOT: Özellikle 2020 yılında, COVID-19 pandemisinin şiddetli seyrinin önlenmesi ve yoğun bakım yataklarının serbest kalması için risk gruplarının aşılanması önerilmektedir. Grip virüsü ve yeni koronavirüs enfeksiyonları için risk grupları hemen hemen aynı olduğundan, etkilenenlerin aşı ve hijyen önlemleri ile kendilerini korumaları da önemlidir.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Grip aşısının grip mevsiminin başında yani Ekim veya Kasım aylarında yaptırılması mantıklıdır. Aşı sonbahar hastalıkları başlamadan yapılmadıysa daha sonraki bir zamanda yaptırılması da faydalı olabilir.

Grip Aşısı Gribe Neden Olabilir Mi ?

Grip Aşısı ve Faydaları
Grip aşısı ölü bir aşı olduğu için gribe neden olamaz.

Popüler inanışın aksine, grip aşısı ölü bir aşı olduğu için gribe neden olamaz. Aşılama sırasında halihazırda bir enfeksiyon olmuşsa ve ilgili kişi bilmeden kuluçka dönemindeyse, aşılamadan sonra grip meydana gelebilir. Aşılamadan sonraki ilk on ile 14 gün içinde, tam koruma sağlanana kadar bir enfeksiyon meydana gelebilir.

Grip aşısının etkinliği optimal değildir çünkü virüs suşları tam olarak tahmin edilemez. Bununla birlikte, genel olarak iyi bir koruma sağlar. Aşı olmasına rağmen gribe yakalanan bir kişi, genellikle daha az komplikasyonla, önemli ölçüde daha hafif bir hastalık seyrine sahiptir.

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir ?

İnfluenza virüslerine karşı ölü aşı genellikle iyi tolere edilir. Tüm aşılarda olduğu gibi, enjeksiyon bölgesinde kısa süreli kızarıklık, şişlik ve hafif ağrı olabilir. Bu genellikle bir veya iki gün içinde kendiliğinden düzelir.

İlginizi Çekebilir  Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli

Çocuklar için burun spreyi olarak onaylanan canlı aşı, büyük ölçüde zayıflamış virüsler içerir. Kısa bir süre burun akmasına veya tıkanmasına neden olabilir.

Grip aşılamasından sonra aşıya bakılmaksızın ateş, titreme veya terleme, yorgunluk, baş ağrısı, kas veya uzuv ağrısı gibi genel soğuk algınlığı semptomları ortaya çıkabilir, ancak bunlar bir ile iki gün içinde geçer.

Grip hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz ” Grip ” yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.