Hamilelikte Alınması Gereken Takviyeler

Hamilelikte Alınması Gereken Takviyeler

26/06/2020 1 Yazar: Büş R.

Sağlıklı bir hamilelik, bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini teşvik edecektir. En çok hangi besin maddelerine ihtiyacınız olduğunu ve nerede bulacağınızı öğrenin. Sağlıklı bir hamilelik için sihirli bir formül yoktur. Aslında hamilelik sırasında sağlıklı beslenmenin temel prensipleri aynıdır. Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar alın.

Yinede önce sağlık uzmanınıza sormayı unutmayın. Sağlıklı bir diyet uygulasanız bile, temel besinleri kaçırabilirsiniz. Günlük prenatal vitamin almak, ideal olarak gebe kalmadan en az üç ay önce başlamak herhangi bir boşluğu doldurmaya yardımcı olabilir. Sıkı bir vejetaryen diyet uygularsanız veya kronik bir sağlık durumunuz varsa sağlık uzmanınız özel takviyeler önerebilir. Hamilelik sırasında bitkisel takviye almayı düşünüyorsanız, ilk önce sağlık uzmanınıza danışın, çünkü bazı bitkisel takviyeler hamileliğiniz için zararlı olabilir.

Hamilelik de birkaç besin özel dikkat gerektirir. Bunlar neler bir bakalım.

Folat ve Folik Asit

Doğum kusurlarını önleyin Folat, nöral tüp kusurlarını, beyin ve omuriliğin ciddi anormalliklerini önlemeye yardımcı olan bir B vitaminidir. Takviyelerde ve takviye edilmiş gıdalarda bulunan sentetik folat formu folik asit olarak bilinir. Folik asit takviyesinin erken doğum riskini azalttığı gösterilmiştir.

Gebe kalmadan önce ve hamilelik boyunca günde 400 ila 1.000 mikrogram folat veya folik asit almak gerekir. Güçlendirilmiş tahıllar büyük folik asit kaynaklarıdır. Yapraklı yeşil sebzeler, turunçgiller, kuru fasulye ve bezelye, doğal olarak oluşan folatın iyi kaynaklarıdır.

İlginizi Çekebilir  Çocuklarda Korku

Sağlıklı gıda seçimleri yapmanın yanı sıra, doğum öncesi üç aydan başlayarak günlük prenatal bir vitamin almak, bu temel besinlerden yeterince almanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Gebe kalabilecek tüm kadınlar, folik asit içeren günlük bir vitamin takviyesi almalıdır.

Kalsiyum

Hamilelikte Alınması Gereken Takviyeler

Sizin ve bebeğinizin güçlü kemikler ve dişler için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum ayrıca dolaşım, kas ve sinir sistemlerinizin normal çalışmasına yardımcı olur. Hamileler günde 1.300 miligram kalsiyuma ihtiyaç duyar .

Süt ürünleri en iyi emilen kalsiyum kaynaklarıdır. Süt dışı kaynaklar arasında brokoli ve lahana bulunur. Birçok meyve suyu da kalsiyum takviyesi olur.

Kalsiyum hamilelik sırasında önemli bir besin maddesi olmasına rağmen, demir emilimini azaltabilir.

D Vitamini

D vitamini bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini oluşturmaya yardımcı olur. Günde 600 gram alınmalıdır. Somon gibi yağlı balıklar büyük bir D vitamini kaynağıdır. Diğer seçenekler arasında güçlendirilmiş süt ve portakal suyu bulunur.

Protein

Büyümeyi teşvik edin protein, bebeğinizin hamilelik boyunca büyümesi için çok önemlidir. Günde 71 gram alınmalıdır.

Yağsız et, kümes hayvanları, balık ve yumurta büyük protein kaynaklarıdır. Diğer seçenekler arasında fasulye, bezelye, fındık, tohum ve soya ürünlerin de bulunur.

Demir

Hamilelikte Alınması Gereken Takviyeler

Demir eksikliği anemisini önleyin vücudunuz, kırmızı kan hücrelerinde dokularınıza oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin yapmak için demir kullanır. Hamilelik sırasında, hamile olmayan kadınların ihtiyaç duyduğu demir miktarının iki katına ihtiyacınız vardır.

İlginizi Çekebilir  En İyi Sivilce Maskeleri

Vücudunuz bebeğinize oksijen sağlamak için ve daha fazla kan yapmak için bu demire ihtiyaç duyar. Hamilelik sırasında yeterli miktarda demir deponuz yoksa veya yeterli miktarda demir almazsanız, demir eksikliği anemisi gelişebilir ve yorgun olabilirsiniz. Hamilelik sırasında şiddetli demir eksikliği anemisi de erken doğum riskini artırır, düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe ve doğum sonrası depresyona sebep olabilir.

Günde 27 miligram almak gerekir. Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları ve balık iyi demir kaynaklarıdır. Diğer seçenekler arasında fasulye ve sebzeler de sayılabilir.

Bazı durumlarda, sağlık uzmanınız ayrı bir demir takviyesi önerebilir. Et gibi hayvansal ürünlerden elde edilen demir en kolay emilir. Demirin bitki kaynaklarından ve takviyelerden emilimini arttırmak için ; portakal suyu, domates suyu veya çilek gibi C vitamini açısından yüksek bir yiyecek veya içecekle destekleyebilirsiniz.