Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte Kilo Alımı

07/08/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Hamilelikte kilo alımı sırasında kilo eğrisi düzenli bir şekilde gitmeye bilir. Kişiye göre hamilelikte kilo alımı değişebilir. Çünkü her bünye aynı değildir. İlk dört ayda, bazı kadınlar sabah bulantılarıyla mücadele ettikleri için kilo almaktansa kilo verme eğilimindedirler. Bazıları ise ilk aylarda fazla kilo alırlar sonraların da kilo alımı yavaşlar. Hamilelikte kilo alımının ilk üç ayı önemlidir. Bakalım bu üç aylık dönem de kilo alımı nasıl olmalıymış.
Bu, üç aylık dönem başına ortalama ağırlık kazancıdır:

1. Trimesterde Kilo Alımı

Hamileliğin ilk üç ayında kilo alımı çok azdır. Yaklaşık olarak 1.5 ile 2 kilogram normaldir.

2. Trimesterde Kilo Alımı

İkinci trimesterde bebek için gerçek bir büyüme atağı olur ve anne adayı bunu kilosuyla fark eder. Hamileliğin bu bölümünde normal bir kilo artışı 6 ile 8 kilogram arasındadır.

Birçok hamile kadın 2. trimesterde aşırı yemek yeme arzusu yaşayabilir. Bu istekle savaşmak biraz zordur. O yüzden kontrolünüzü kaybetmemeye dikkat edin. Öğünleri, üç ana öğünü bölüştüre bilirsiniz. Toplamda dört yada beş küçük öğünler yemiş olursunuz. Böylece de tatlı isteğini bastırmış olursunuz. Ayrıca hamilelikte yenilmemesi gereken besinlere de dikkat etmelisiniz.

Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelik dönemlerine göre kilo dağılımı

Tatlılara veya cipslere çeşitli sağlıklı alternatifler mevcuttur. Örneğin meyve cipsleri, kuruyemişler işinizi görebilir.

Altıncı ayda yaklaşık altı kilo almış olmalısınız. Altı kilodan daha az aldıysanız endişelenmenize gerek yoktur.

Hamilelikte kilo almanın tek bir kuralı yoktur. Doktor, her kontrol randevusunda sizi tartar, kilonuz ve beslenme programınız ile ilgili detaylı bilgileri verir.

İlginizi Çekebilir  Hamilelik Hakkında İlginç Bilgiler

3. Trimesterde Kilo Alımı

Son üç aylık dönemde anne haftada yaklaşık 500 gram alabilir. Genel olarak, son üç ay içinde yaklaşık 4 ile 6 kilo arasında kilo alımı olabilir.

Hamilelik sırasında kilo alımı çok farklıdır ve hamilelik öncesi annenin (BMI = Vücut Kitle İndeksi) başlangıç ​​ağırlığına bağlıdır.

Annenin Başlangıç ​​Kilosu

BMI 18.5’in altında: 12 ila 18 kg hamilelik sırasında kilo alımı

18.5 ile 24.9 arasında BMI : 11-15 kg gebelikte kilo alımı

25 ile 29.9 arasında BMI : Hamilelik sırasında 6 ile 11 kg kilo alımı

30’un üzerinde BMI : Hamilelikte 5-9 kg kilo alımı

Yukarı da verilen veriler ortalama verilerdir. Hamilelik sırasında daha fazla yada daha az kilo aldıysanız kendinizi strese sokmayın. Çünkü her kadın farklıdır bu yüzden kilo alımı vücut yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Dağıtılır?

Bir bebek doğumda ortalama 3.500 gr ağırlığında olduğundan, karnınızda ki küçük insan hamilelikteki kilo alımından tek başına sorumlu olamaz. Aslında bu, çeşitli unsurlara bağlıdır!

Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelikte ortalama kilo dağılımı


Ek kilolar anne ve bebek arasında farklı şekilde dağıtılır:

  • Bebek için: 3,4 kg
  • Rahim: 900 g
  • Amniyotik sıvı + plasenta: 1,5 kg
  • Göğüsler: 500 g
  • Kan hacmi: 1.5 kg
  • Yağ rezervleri: 2-3 kg
  • Ödem: 2 kg

Her Kadın Farklıdır

Bu bilgiler ortalama bilgilerdir ve kesin bu şekil de olmalıdır diye bir tespit yoktur. O yüzden hamilelikte kilo alımı her kadın için farklıdır. Ortalama olarak hamile bir kadın haftada yaklaşık yarım kilo kadar alabilir.

Sonlara doğru çok daha fazla kilo alırsanız, bunun hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Bu, gestoz, hamilelik zehirlenmesinin bir işareti olabilir.

Uzun süre kilo almazsanız, bu çocukta bodur büyümenin bir işareti olabilir.

İlginizi Çekebilir  Çocuklar Tek Başına Oyun Oynamalı Mı?

İstekleri Kontrol Edin

Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelikte sağlıklı beslenmelisiniz.

Hamilelikte kilo alımı çok fazlaysa bu da iyi değildir. Hamilelikte alınması gereken takviye besinlere özen göstermelisiniz.Kendinizi zaman zaman çikolata, dondurma ve cipsle şımartın, ancak her zaman tüm isteklerinizi yememeye özen gösterin. Özellikle çok fazla kilo aldıysanız.

Düzenli olarak küçük öğünler yemek daha iyidir, bu iştahı azaltır. Ayrıca daha sonra kazanılan her kilodan kurtulmak isteyeceğinizi unutmayın.

Doğumdan sonra ki dönem de bu sefer de bebeklerin kilolarını takip etmelisiniz. Yeterli bir şekil de besleniyor mu beslenmiyor mu kilosundan bunu anlayabilirsiniz. Çocuklar İçin Ağırlık Tablosu yazımızdan bu verilere ulaşabilirsiniz.