Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ?

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ?

13/11/2020 0 Yazar: Özge K.

Histrionik kelimesi Latince tiyatro oyunlarındaki aktörleri temsilen kullanılan “histrione” kelimesinden türetilmiştir. Histrionik Kişilik Bozukluğu, aşırı duygusal olma ve ilgi arayışına girme, olayları büyütmeye hatta dramatize etme, abartılmış duygusal tepkiler ve beden, yüz hareketleri ile karakterize olmuş psikiyatrik bozukluktur. Halk arasında pek bilinmeyen bir rahatsızlıktır ancak görülme sıklığı %2 ile %3 arasında değişmektedir.

Histrionik kişiler ilgi odağı olmaları gerektiğine dair inanca sahiptirler. Bu yüzden ilgi çekmeye yönelik davranışlar sergilerler. Özsaygıları karşısındaki kişilerin onayına bağlıdır.

Histrionik Kişilik Bozukluk Türleri

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ?
Histionik kişilik bozukluğunun bir kaç türü vardır.

Histionik kişilik bozukluğu tek tip olarak görülmez. Farklı belirtileri ve türleri vardır. Bu alt türler şunlardır;

Teatral Histrionik

Teatral histrionik; dış görünüş çok önemlidir. Kadınlarda kıyafet ve aksesuar düşkünlüğü erkeklerde ise fiziksel gücü ön plana çıkarma adına vücut geliştirmeye düşkünlük olarak görülebilir.

Çocuksu Histrionik

Çocuksu histrionik; hareketler ve konuşma şekli çocuksudur. Başkalarına yoğun bir bağımlılık duygusu hissederler. Bu sebepten çevresindeki insanları tutabilmek için cinselliği kullanmaktadır. Sevilmediğinden ve kendisine adil davranılmadığından şikayetçidir.

Canlı-Neşeli Histrionik

Canlı-neşeli histrionik; oldukça yüksek enerjilidir. Düşünceleri oldukça yüzeysel, davranışları ise dürtüseldir. Davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket etmektedir.

İlginizi Çekebilir  Kişilik Nedir ? Nasıl Oluşur ?

Yatıştırıcı Histrionik

Yatıştırıcı histrionik; uzlaşmacı tavır ve iyi niyet gibi özelliklere sahiptir. Başkalarıyla iyi geçinebilmek adına kolayca kendi isteklerinden ödün verebilirler.

Çalkantılı Histrionik

Çalkantılı histrionik; duyguları aşırı derecede değişkendir. Eleştiriye katlanamaz ve çabuk öfkelenir. İlgiden yoksun kalmaya tahammül edemezler.

Samimi Olmayan Histrionik

Samimi olmayan histrionik; İnsanlarla çabuk yakınlık kurabilirler. Bu yakınlığın sebebi görev ve sorumluluklardan kurtulmaktır. İyi niyetli ve yardımsever gibi görünseler de yapmacık ve manipülatiftirler.

Histrionik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler dünyanın merkezi olmak isterler. Malesef bu istekleri gerçekleşmeyeceği için ömür boyu mutsuzluğa mahkum olurlar.

Histrionik Kişilik Bozukluğunun Nedenleri Nedir?

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ?
Histrionik kişilik bozukluğun da kesin nedeni bilinmemektedir.

Kişilik bozuklukları; bireyin mizacı ve stresle baş edebilme mekanizmasındaki psikolojik tarzına bağlantılı olarak da gelişebilmektedir. Dolası ile histrionik kişilik bozukluğun da kesin nedeni bilinmemektedir. Pek çok akıl sağlığı uzmanı bu kişilik bozukluğu üzerinde öğrenilmiş ve kalıtsal olan faktörlerin bozukluğun gelişiminde rolü olduğunu düşünmektedir. Örneğin, histrionik kişilik bozukluğunun aile içinde görülmesi, bozukluğun kalıtsal olabileceği sorusunu akıllara getirmektedir.

Diğer bir neden olarak da toplumdaki cinsiyet rolleri olduğu düşünülmektedir. Öyküleri incelendiğinde ortak noktalara rastlanmaktadır. Bu da histrionik bireyin küçük bir çocukken edindiği anne baba örüntüsüdür.

Histrionik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ?
Histrionik kişilik bozukluğu belirtileri
  • Rol yapabilme yetenekleri çok güçlü olduğu için çevrelerinin dikkatlerini bu şekilde çekmeye çalışırlar.
  • Sürekli ilginin onlarda olmasını isterler ve bu ilgisi toplamak için ellerinden geleni yaparlar.
  • Sıklıkla yaşanan duygusal değişimleri vardır.
  • İlişki sürdürmede zorlanırlar çünkü kaprislidirler, kolay tahrik olurlar ve istedikleri her ne ise o an olmak zorundadır.
  • Yapmacık konuşma şekilleri ve hareketleri vardır.
  • Eğlenceye düşkünlükleri abartı sayılabilecek durumdadır hatta bununla birlikte cinsel yönden de kışkırtıcıdırlar.
  • Kendilerine değil başkalarının onlar hakkında ne düşündüğüne odaklı yaşarlar sürekli onaylanmaya ihtiyaç duyarlar.
  • Genelllikle Histrionik Kişilik Bozukluğununa Majör depresyon ve Konversiyon bozukluğu eşlik eder.
İlginizi Çekebilir  Antibiyotiğe Rağmen Düşmeyen Ateş

Bir çok kişilik bozukluğu vardır. Onlardan bir tanesi de Paranoid Kişilik Bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğu hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz ” Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? ” yazımızı inceleyebilirsiniz.