Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri

Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri

28/05/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Kabızlık

Kabızlık bağırsakların normalden zor ve daha az çalıştığı zamanla meydana gelir.
Kabızlık dışkının sertleşmesi ve kurumasıyla birlikte zor dışkılamasıdır. Halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın tıp dilindeki adı ”Konstipanson” dur. Yaşamı boyunca bu sorunu yaşamayan yoktur.

Kabızlığın Nedenleri

Yaşamınızda ki hareketsizlik, kötü beslenme be stres kabızlığa neden olabilir.
Yeterli su tüketmemek ve yeterince lifli yiyecekler yememek kabızlığa neden olur. Süt ürünlerini fazla tüketmek ve güçlü ilaçlar (ağrı kesici, demir hapları, antidepresalar vs.) kabızlığa yol açar. Katı gıdalar tüketmek, tuvalete gitmeyi ertelemek, dışkılama da görev gören kaslar da işlev bozukluğu ve kolon çevresinde darlık ve tıkanıklık kabızlığa sebep olabilir.

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Dışkının zorlanarak çıkması
Çok az dışkılanması
Sıklığının az olması
Dışkının sert olması
Ikınma
Mide bulantısı
Karın krampları
Karın ağrısı
Karında şişkinlik

Kabızlığın Tedavi Yöntemleri

Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri
Lifli gıdalar

Kabızlık tedavisine başlanmadan önce kabızlığın neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Herhangi gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Eğer değilse beslenme ve sosyal hayattan kaynaklanıyor olabilir.

Kabızlık genellikle reçeteli ilaçlara ihtiyaç duyulmadan geçen bir rahatsızlıktır. Egzersiz yapmak, lifli beslenmek ve lif tüketimini arttırmak daha fazla su içmek kabızlık için çözüm olabilir.

Kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyveler, elma, üzüm ve avokado gibi taze meyveler, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdalar, beyaz et ve balık tüketiminin yanı sıra özellikle zeytin ve zeytinyağı ile kekik kullanımı kabızlığa iyi gelen besinlerdir.

İlginizi Çekebilir  Kızamık Nedir ?

Stressiz bir yaşam, tuvalete zaman ayırmak ta kabızlığa çözüm olabilir.

Müshil kullanılabilir. Fakat kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Çocuklarda Kabızlık

Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri
Kabızlığın giderilmesi için bolca su içilmelidir.

Çocuklarda kabızlık tanısı muhakkak bir çocuk doktoru tarafından konulması gerekmektedir.
Çocuklardaki belirtiler; tuvalete çıkma sıklığı ve dışkılama sırasında yaşanan zorluklar, yeme bozukluğu, tuvalet eğitimi, sağlık sorunlarıyla birlikte kullanılan ilaçlar varsa kabızlığa kabızlığa neden olabilir.

Kabızlığın geçmesi için yemeklerinde ki kepek miktarını arttırmak gerekir. Yulaf ezmesi, kepekli kraker, lifli kurabiye, esmer ekmek, bulgur pilavı tercih edilebilir. Kabuklu meyve ve sebze, kuru erik, incir, hurma, kuru üzüm, şeftali, armut, kayısı fasulye, bezelye, kereviz, şalgam, kabuklu patates, domates, karnabahar, brokoli, lahana, sebze çorbaları ve erik kompostosu gibi yiyecekler bağırsakları rahatlatacak ve dışkılamayı kolaylaştıracaktır. En önemli faktör ise su tüketimini artırmaktır.

Eğer yetişkin bireylerde veya çocuklar da kabızlık devam ederse, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Kabızlık kadar zor olan bir diğer rahatsızlık idrar kaçırmadır. ” İdrar Kaçırma ” hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.