Kolajen

Kolajen

01/07/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Vücuttaki proteinlere kolajen adi verilir. Kan pıhtılaşmasını sağlamak ve cildinizi onarmak gibi vücutta önemli görevleri vardır. Kolajen son zaman da vücut bakımından saç bakımı na kadar bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Kollajen Nedir?

Kolajen, vücutta bulunan proteinlerin üçte birini oluşturan protein kaynağıdır. Kemik, deri, kas, tendon ve bağların ana yapısını oluşturur. Kolajen ayrıca kan damarları, kornealar ve dişler de dahil olmak üzere diğer birçok vücut bölgesinde bulunur.

Kollojen Vücutta Ne Yapar?

En az 16 tür kolajen vardır. Dört ana tür önemlidir. Tip I, II, III ve IV’ tür.

Dört Ana Kolejen

İşte dört ana kolajenin tanımı ve vücuttaki görevleri.

Tip I

Birinci tip kolejen tip vücudunuzun % 90’ını oluşturur ve yoğun paketlenmiş liflerden yapılır. Cilde, kemiklere, tendonlara, lifli kıkırdağa, bağ dokusuna ve dişlere protein sağlar.

Tip II

İkinci tip kolejen gevşek paketlenmiş liflerden yapılır ve eklemleri yastıklı elastik kıkırdakta bulunur.

Tip III

Bu tip yapıyı destekler.

Tip IV

Beşinci tip kolejen filtrasyona yardımcı olur ve cildinizin katmanlarında bulunur. Yaşlandıkça, vücudunuz daha az ve daha düşük kalitede kolajen üretir. Bunun gözle görülür belirtilerinden biri cildinizde, daha az sert ve esnek hale gelir. Kıkırdak da yaşla birlikte zayıflar.

İlginizi Çekebilir  Kolonya Bit Öldürür Mü?

Kollajen Üretimini Artıran Besinler

Kolajen

Tüm kolajen prokollajen olarak başlar. Vücudunuz iki amino asit olan gelişinin ve prolini birlestirir. Bu işlemi yaparken C vitamininden yardım alir. O yüzden beslenmemizde C vitaminini artırmamız gerekir. C vitamini turunçgillerde, biber ve çilek lerde büyük miktarlar bulunur. Prolin ise yumurta akında, buğday tohumunda, süt ürünlerinde, lahana, kuşkonmaz ve mantarlarda büyük miktarlar bulunur. Tavuk derisinde ve jelatinde bulunur. Glisinde de protein içeren çeşitli gıdalar bulunur. Susam tohumlarında, kakao tozunda, kaju fıstığında ve mercimeklerde bulunur. Vücudun yeni proteinler üretmesi için amino asit içeren yüksek preteinler tüketmesi gerekir. Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri, baklagiller ve tofu mükemmel amino asit kaynaklarıdır.

Kollajene Zarar Veren Şeyler

Kolajen

Şeker ve rafine karbonhidratlar: Şeker, kolajenin kendini onarma yeteneğini etkiler. Şeker ve rafine karbonhidrat tüketiminizi en aza indirmeniz gerekir.

Çok fazla güneş ışığı: Ultraviyole radyasyon kolajen üretimini azaltabilir. Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçının.

Sigara İçme: Sigara içmek kolajen üretimini azaltır. Bu, yara iyileşmesini bozabilir ve kırışıklıklara yol açabilir.

Doğal Gıda Kaynakları

Kolajen hayvansal gıdaların bağ dokularında bulunur. Örneğin, tavuk derisinde büyük miktarlarda bulunur. Özellikle zengin bir kaynak, tavuk ve diğer hayvanların kemiklerinin kaynatılmasıyla yapılan kemik suyu. Jelatin temel olarak pişmiş kolajendir, bu nedenle onu üretmek için gereken amino asitlerde çok yüksektir. Ancak kolajen açısından zengin yiyecekleri tüketmenin aslında vücudunuzdaki seviyeleri artırıp artırmayacağı tartışılıyor. Protein yediğinizde, amino asitlere ayrılır ve sonra tekrar birleştirilir, böylece yediğiniz kolajen doğrudan vücudunuzdaki daha yüksek seviyelere dönüşmez.

İlginizi Çekebilir  Egzama