Küçürek Hikaye Nedir?

Küçürek Hikaye Nedir?

04/03/2022 0 Yazar: Tolga H.

Yazınsal bir sanat türü olarak değerlendirebileceğimiz edebiyat diğer sanat dallarında ortaya çıkan ve kendisine uygun bulduğu yaklaşımları da bünyesine katmıştır. İşte “Küçürek hikayeler” diğer sanat dallarında ortaya çıkan minimalist yaklaşımların edebiyattaki yansıması olmuştur. Edebiyat alanındaki hikâye türünde yer bulan minimal yaklaşım sayesinde özellikle Türk Edebiyatının son iki yüz yılında küçürek hikâye geleneği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte küçürek hikayelerin edebiyat müfredatına girmesi ve okullarda anlatılmaya başlanması oldukça yenidir. Dolayısıyla, özellikle edebiyatla uğraşan kişiler haricinde çok fazla bilinen bir tür değildir. Bütün bunlarla birlikte küçürek hikayeler, hikaye türünün en kısa örnekleri olarak tanımlanır. Mini öykü, öykücük, minimal hikaye vb. isimlerle adlandırılabilir.

Küçürek Hikaye Özellikleri

Küçürek hikâyenin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk zamanlarda fabl, hikaye, şiir, atasözleri gibi yazınsal türlerin özelliklerini yansıtan küçürek hikâye zamanla başlı başına bir tür haline gelmiştir.
  • Hikâye türünün alt kolu olarak bilinir.
  • Küçürek hikayeler genellikle yüz kelime olarak yazılır ve duygu yoğunluğu oldukça fazladır. Buradaki amaç ise az kelimeyle en etkili anlatımı yapmaktır.
  • Küçürek hikayeler genellikle olay hikayesi olarak anlatılır. Didaktik yani öğretici nitelik taşımazlar.
  • Küçürek hikâye teknolojinin gelişmesi ve modern yaşamın yayılmasıyla birlikte zaman okuma sıkıntısına yol açan zaman problemine çözüm olarak yaygınlaşmıştır.
  • Küçürek hikayelerde yoğun bir anlatım tercih edilir. Bunun için de simgeler anlatıma dahil edilir.
  • Hikâye türünün bir alt kolu olmakla birlikte küçürek hikâye de giriş, gelişme ve sonuç bölümleri yer almaz.
  • Küçürek hikâyenin yazarı direkt olayı anlatır ve geri kalan bölümler okuyucunun hayal gücüne bırakılır.
  • Küçürek hikâyede kullanılan kelimeler olay örgüsünü okuyucuya direkt ve net bir şekilde aktarmak için seçilir. Yani kelimeler birbirlerini tamamlayıcı niteliktedir.
  • Küçürek hikayeler şiirsel bir anlatıma sahiptir.
İlginizi Çekebilir  Kroki Çizerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Küçürek Hikaye Nedir?

Küçürek Hikaye Temsilcileri

Dünya edebiyatında küçürek hikâyenin önemli temsilciler arasında Franz Kafka, Oscar Wilde, Max Jacop gibi isimler ilk akla gelenlerdir.

Türk edebiyatında ise çok yaygın olmamakla birlikte ilk akla gelen isimler Ferit Edgü, Küçük İskender, Hulki Aktunç, Rasim Özdenören’dir. Ayrıca Türk edebiyatında Küçürek öykü adını kullanan ilk isim Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’dır.

Küçürek Hikaye Örnekleri

  • “Koşarken düşürmüştü. Gideceği yere vardığında fark etti. Kendisi için önemli miydi o an karar veremedi. Ancak tek bir şeyi unutuyordu: Artık geri dönemezdi.”
  • “Kaç kardeştik bilmiyorum. En küçükleri bendim ve henüz saymayı bilmiyordum. Öğrendiğimde ise hepimiz dağılmıştık.” (Ferit Edgü)
  • “Sıkıntı verici bir film görmüş, eve dönüyordum hızlı hızlı. Sokak sessizdi, ıssızdı. İleride bir adam vardı. Bir apartmana bakarak, “Saat on ikiye beş var!” diye bağırdı. Birilerini uyarıyor sanmıştım. Oysa, adam yürümeye başlamıştı ve sesini dört bir yana yönelterek uyarısını sürdürüyordu. “Saat on ikiye beş var!” Sürekli, “Saat on ikiye beş var!” Üç beş pencere daha kararmıştı.” (Hulki Aktunç)
  • “Bir dizi önemli infaz, sokakta bir kalabalığın önünde gerçekleşiyor – ben de o insanların arasındayım. Ve bu beni son derece ilgilendiriyor. Ta ki cellat ve yardımcıları yanıma gelene kadar, çünkü benim sıram gelmiş, bunu pek beklemiyordum ve beni dehşete düşürüyor.” (Michael Leiris)
  • “Ben kimi öldürdüm beni ya da bir başkasını mı bunu bilmiyormuşum gibi yazmak istemiyorum, hiç kimseyi öldürmedim ben. Rahibe okulunda okumuş olmam gençken, ki ben hep gencim hiç ölmeyeceğim, işte ölüme ölmemekle karşı çıkıyorum. Ölmemek de bir çeşit ölüm mü, içim seviniyor gene bu kaçıncı sevgi, sevgi mi, sevinç mi.” (Tezer Özlü)
  • “Savaşlar çocukları büyütür’’ dedi yaşlı kadın, buruşuk ağzının kenarındaki tükürükleri silerken. Babalarının mezarları başında ağlayan adamlar görürsen şaşırma, yaşları büyüktür babalarından…’’ (Murat Yalçın)
İlginizi Çekebilir  Durum Hikayesi