Reçine Nedir?

Reçine Nedir?

23/07/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Bazen doğa yürüyüşlerinde yada bahçeniz de bulunan bir ağacın gövdesinde veya dallarında kahverengi, yapışkan bir sıvı görebilirsiniz. Bu yapışkan sıvılara reçine adı verilir. Peki bu ne anlama geliyor bu reçineler ve aslında nasıl ortaya çıkıyor?

İnsanların cildi bir hasar gördüğünde yara oluşur ve kanar. Aynı şey ağaçlar içinde geçerlidir. Bir ağaç hasar aldığında, yaralı bölgede reçine görülür. Yani aslında reçine ağacın korumasıdır.

Reçine Nedir?

Reçine Nedir?
Reçine nedir?

Sıvı reçine aslında reçine balsamıdır. Terpenoidler (ikincil bitki maddeleri) ve uçucu yağların bir karışımından oluşan metabolik bir üründür. Bu da kuruduğunda reçine haline gelir. Her ağacın reçinesi doğa, renk ve koku bakımından farklılık gösterir.

Ağaçlardaki Reçine Ne İşe Yarar?

Reçine kanalları, sert, kahverengimsi reçine balsamının yapıldığı tüm ağaçtan geçer. Ağaç kabuğu hasar görürse, balsam bu noktada yarayı kapatmak için dışarı çıkar. Zamanla katılaşır ve reçine haline gelir.

Reçine sadece açık yaraları tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda yırtıcılara karşı da korumalıdır. Örneğin, çam iğneleri de reçine balsamını içerir. Yaprak bitleri onlarla kurcalanırsa, reçine tadı onları iter veya açık iğne noktalarında açık reçine balsamına yapışır.

Ağaçlar reçine balsamı üretmek çok fazla enerji sarf ederler. Yani sonuç olarak, zayıflamış veya yaşlı ağaçlar sağlıklı ve genç ağaçlardan daha az reçine üretir. Bu da, kendilerini savunmasız ve zayıf durumuna düşürür. Çok sayıda böcek ağaçlardaki zayıf noktaları kullanır. Sağlıklı bir ağaç seçmezler. Özellikle hasta ve yaşlı ağaçlara saldırırlar. Bu ağaçlarda reçine içermez çünkü hiç üretemezler. Kabuk böcekleri veya diğer böceklerin istilasıyla genellikle ağacın ölümüne yol açarlar.

İlginizi Çekebilir  Aşkın Gözyaşı Çiçeği Bakımı

Ağaca saldıran zararlılar ve yırtıcılar bu güçsüzlükten yararlanırlar, böylelikle kısır döngü olmuş olur.

Reçineyi Ağaçlardan Çıkarmalı Mısınız?

Reçine Nedir?
Reçine ağaçlardan çıkartılmamalıdır.

Hayır kesinlikle reçineleri ağaçlardan çıkarmamalısınız. İnsanlarda yaralandıklarında yaralar kabuk tutar ve daha kolay iyileşir. Ağçlarda aynı böyle insanlar gibidir. Yaralandıklarında reçine ortaya çıkar ve ağaçların bu kurutulmuş reçinelere ihtiyaçları vardır. Bu sayede zarar görmüş yada saldırıya uğramış bir ağaç dışarıdan gelebilecek başka hasara uğramadan iyileşebilir. Bu yüzden reçine ağaçta güzeldir ve kesinlikle dokunmayın.

Ağaçlardaki Reçineyi Nasıl Önleyebilirsiniz?

Bahçeniz de ki ağaçlarda çok sık reçine oluyorsa bu her zaman ağaçlarla ilgilenen kişinin hatası olmayabilir. Yırtıcılar, zararlılar, kuşlar ve doğal koşullar da ağaçlarda ki reçine oluşumuna neden olabilir. Ağaçlarınıza bakım yaparken dikkat edebileceğiniz tek şey budama işlemini yaparken dikkat etmeniz gerekir. Ağaçları düzgün bir şekil de budamalasınız.

Doğada meydana gelen ve ilginizi çeken pek çok şeyi Doğa ve Bitkiler kategorimizden bulabilirsiniz.