Saptama Nedir ?

Saptama Nedir ?

24/10/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Türkçe Dünya dilleri arasında en geniş kapsamlı diller arasında yer almaktadır. Türkçe de yaklaşık olarak 616 bin 767 kelime yer alıyor. Fakat kelimelerin kaç tanesini güncel hayatımızda kullanıyoruz? Peki kelimelerinin bir çoğunun anlamını biliyor muyuz ? Hayatımız boyunca sınavlara giriyoruz ve bu sınavlarda sorulan paragraf sorularına ne kadar doğru cevap veriyoruz? Kafamızın içerisine bir çok soru işareti var ve bunların cevabını bulmak gerek.

Bugün biz size “ Saptama ” kelimesinden bahsedeceğiz. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz saptama veya saptamak kelimesinin ne anlama geldiği ve cümlede nasıl kullanılmasını gerektiğini biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayır ise işte bu yazımız tam sizler için. Öncelikle “saptama ” kelimesinin anlamıyla başlayalım daha sonra cümle içerinde nasıl kullanılması gerektiğine değinelim.

Saptama Ne Demek ?

TDK’ya göre saptama ” Bir şeyi belirgin kılmak, tespit etmek. Bir şeyi sağlam bir biçimde yerleştirmek, oynamaz duruma getirmek ” anlamına gelir.

Saptama Cümleleri Nasıl Kullanılır ?

Saptama içeren cümleler ile ilgili sorular genellikle sınavlarda paragraf sorularında karşımıza çıkar. Bir paragraf sorusunda saptama bulunan cümleyi bulmamız istendiğinde ilk olarak “saptama” kelimesinin anlamını hatırlamalıyız.

Saptama içeren cümleler; konu içerisindeki durumu belirgin hale getirmek için kurulur. Saptama içeren cümleyi bulurken asıl amacımız cümle de bir ” tespitin olup olmadığını ” bulmak gerekir. Örneğin; ” Çocukluğunda şiddetli travma yaşayan kişilerin büyüdüklerinde ruh sağlıkları için psikolojik destek almaları gerekir. ” cümlesinde çocukluğunda travma yaşayan kişilerin psikolojik destek almaları gerektiği saptanmıştır.

İlginizi Çekebilir  Sözcük Türü Nedir ?
Saptama Nedir ?

Saptama Cümle Örnekleri

  • Bu yıl sosyal medya platformlarında açılan üyelik sayısında hızlı bir artış görülmektedir.
  • Yağmurda çok kaldığım için ayaklarım üşüdü.
  • Düzenli beslenme ve spor kilo vermede önemli rol oynar.
  • Son yıllarda karavan yapanların sayısında bir artış görünmektedir.
  • Çocukluğunda şiddetli travma yaşayan kişilerin büyüdüklerinde ruh sağlıkları için psikolojik destek almaları gerekir.