Sukulent Bitkisi

Sukulent Bitkisi

20/05/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Son günlerde çiçekçiler de,evler de, iş yerlerinde sıklıkla gördüğümüz kaktüse benzeyen görünümü olan ve son derece güzel görünen bitkiler arasında yerini alan sukulentler, küçük organizasyonlar da dahil hediyelik olarak dağıtıldığına sıklıkla rastladığımız şu günlerde küçük çaplı bir sukulent bilgilendirmesiyle buradayız.

Peki Nedir Sukulent, Nasıl Bakılır, Nasıl Çoğaltılır ?

Sukulent Nedir ?

Sukulentler kaktüs ailesindendir. İçleri su dolu olan bir bitkidir. Sözlük anlamı olarak “özü ve suyu olan” demektir. Uzun ömürlü bir bitkidir. Sukulent bitkisinin 150 den daha çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bazılarını aşağıda sıraladık.

Aloe, Aeonium, Adromischus, Cotyledon, Graptopetalum, Graptosedum, Crassula, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Kalanchoe, Pachyphytum, Rochea, Senecio, Peperomia, Rhipsalis, Sansevieria, Sedum ve Tillandsia gibi bir çok daha çeşidi bulunmaktadır. Sukulentlerin bu gruplardan da bir çok türleri mevcuttur. En çok tercih edilen, bakımı ve çoğaltımı en kolay olan sukulent türü Haworthia dır.

Sukulent Bakımı

Sukulent Bitkisi
Sukulent Bakımı

Sukulentlerin bakımı kolaydır. Çok fazla su istemezler. Haftada bir sulamak sukulentler için yeterlidir. Sulama işlemini bitkiyi boğacak biçimde yapılmamalıdır ve muhakkak saksısı delikli olmalıdır. Saksının türünü,boyutunu istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Sulandığı zaman suyu içinde uzun süre tutarsa toprağında çürüme olabilir.
Sukulentler yeterince sulanmadığı zamanlarda ise yapraklarında dökülme,sararma,kararma ve büzüşme olduğunu görebilirsiniz. Toprağına bakıp sulama zamanı olup olmadığı anlaya bilirsiniz. Toprağın nemli yada kuru olduğundan sulama zamanını ayarlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Sarımsak Ne Zaman Ekilir ?

Sukulent Çoğaltma Yöntemi

Sukulent Bitkisi
Sukulent Çoğaltma

Sukulent bitkisini diğer bitki ve çiçeklere göre çoğaltmak daha kolaydır.
Sukulentlerinizi çoğaltmak için yapraklarından dipten döndürerek koparmak gerekir. Koparırken köke zarar vermeden bu kopartma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Koparttığımız yaprakları iki gün bir kağıt üzerinde bekletirseniz kopartma işleminde oluşmuş olan yaralanmalar kendini iyileştirecektir.
Saksıya veya bir kaba ekeceğiniz sukulent toprağa direk ekilmez. Hafifçe bastırarak toprağa yerleştirilir.15-20 gün içerisin de sukulentler kök salacaktır. Aydınlık bir yere konulup minik bir sprey yardımıyla yeni bebeklerinizi sulaya bilirsiniz. Eğer kapalı bir yerde bakacaksanız bu küçük sukulentleri her gün sulaya bilirsiniz .
Küçük bebekler çıkmaya başladığında uç kısımda ki yaprak kuruyacaktır ve kuruduğunda toprağa ekilme zamanı gelmiştir. Ekilen bitkiye 1 gün boyunca su verilmemelidir. Bitkinin toprağa alışması beklenmelidir.
Sulukentler direk güneş altında kalmak yerine aydınlık bir yerde büyümeyi daha çok severler.

Sukulentlerin bakımı,çoğaltımı bu kadardır. Görüntüsü muhteşem bakımı da bir o kadar kolaydır. Evlerimiz yaşayan ev olsun her yeriniz çiçek, bitki dolsun…

Sukulent gibi kaktüs bitkisini de hemen hemen her evde görebilirsiniz. Kaktüs bakımı hakkında bilgi sahibi olmak için ” Kaktüs Nasıl Bakılır? ” yazımızı inceleyebilirsiniz.