5000 Yıl Önce Kandil Adı Verilen Yağ Lambalarını Kullanan Medeniyet

5000 Yıl Önce Kandil Adı Verilen Yağ Lambalarını Kullanan Medeniyet

24/01/2023 0 Yazar: Ercument

Tarihte rastladığımız birçok ilki merak ederiz. Veyahut okulda derslerde karşımıza çıkar ve ödev konusu olarak öğretmenleriniz tarafından bizlere verilir. İşte o ödev konularından biri de, tarih dersinde verilen “5000 yıl önce kandil adı verilen yağ lambalarını kullanan medeniyet hangisidir” sorusunun cevabıdır.

5000 yıl önce kandil adı verilen yağ lambalarını kullanan medeniyet Sümerler medeniyetidir.

Sümerlerden sonra kandil adı verilen yağ lambalarını kullanan diğer medeniyetler, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu’da kurulan medeniyetlerdir.

Kandil adı verilen bu lambalar, yaprak, tahıl veya bitki yağlarından yapılmıştır. Kandiller, evlerde, tapınaklarda ve diğer yerlerde aydınlatma için kullanılmıştır. Öte yandan, İslamiyet’ten sonra Türk devletleri, dini gün ve gecelerde kandillerle camileri süslemiştir. Bilhassa ramazan aylarında camilere, kandillerden yapılan mahyalar asılmıştır.

Günümüzde de asılan bu mahyalar bugün, kandil lambaları yerine, teknolojiyle birlikte hayatımıza giren neon lambalardan üretilmektedir.

Kandil lambası, eski zamanlarda yapılmış bir aydınlatma cihazıdır. Genellikle bitkisel yağlar veya balmumu gibi malzemelerden yapılır. Bu lambaların yanı sıra, bir alevi tutmak için kullanılan bir kandil aparatı vardır. Bu kandil aparatı, lambayı yakmak için gerekli olan alevi tutar veya sürekli olarak yeniler.

Sümerler

5000 Yıl Önce Kandil Adı Verilen Yağ Lambalarını Kullanan Medeniyet

Sümerler, Mezopotamya bölgesinde yaşayan antik bir halktır. M.Ö. 4. yüzyılda ortaya çıkan Sümerler,  M.Ö. 2. yüzyılın ortalarına kadar hüküm sürmüştür. Sümerleri tarih biliminde önemli kılan en önemli özellikleri, 2000 yıl önce ortaya koydukları ilk yazılı kayıtlardır. Bugün hala mevcudiyetini sürdüren bu tarihi kalıntılar, insanlık tarihinin ilk yazılı anıtlarını oluşturur.

İlginizi Çekebilir  Biruni Dünyanın Şekli İle İlgili Yaptığı Çalışmalar

Sümerler aynı zamanda, ilk kent devletini kuran topluluktur. Ayrıca, matematik, astronomi, inşaat ve ticaret bilimlerinde çok önemli çalışmalar yapmışlardır.

5000 yıl önce kandil adı verilen yağ lambalarını kullanan medeniyet hangisidir” sorusuna özetle bu şekilde cevap verebiliriz.

Konuyla ilgili ayrıca, “Ampulden Daha Uzun Ömürlü 1927 Yılında İcat Edilen Lamba” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.