Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

05/07/2020 1 Yazar: Gül C.

Öncelikle bu hiçte hoş olmayan durumu fark etmek biraz zor. Nedeni ise ağız kokusu nu anlamamız için ya birinin sizi uyarması gerekiyor, ki bu bazen kırıcı olabiliyor yada sık sık nefesinizi kontrol etmeniz gerekiyor. Kendinize olan öz güven bazen sadece bu sebepten yerle bir olabiliyor. Günlük hayatınızı  ve sosyalleşmenizi olumsuz yönde etkileye biliyor. Peki ağzınız  neden kokar? Bu bir sağlık sorunu mudur? Bunu nasıl anlarsınız?  Bunun için ne yapabilirsiniz?  Gibi birçok soruya cevap olarak yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

Öncelikle ağız kokusunu bir kaç sebebi olabilir. Yediğimiz gıdaların içindeki bazı baharatlar, soğan, sarımsak gibi, yeterli ve doğru yapılmayan ağız temizliği yada bir rahatsızlık, altında yatan sebeplerden biri olabilir.

Gelelim sabah yataktan kalkınca hepimizin maruz kaldığı ağız kokusuna. Bu açıklana bilir bir durumdur. Tüm gece boyunca tükürük salgımız azalır buda ağızda kuruluğa sebep olur. Oysa tükürüğün bir görevi de ağzımızın, dişlerimizin  ve diş etlerimizin oluşturduğu ölü hücrelerin  temizlenmesidir. Bu koku dişlerimizi ve ağız temizliğimizi yaptıktan sonra geçer. Eğer ağzınızın kuru olduğunu hissediyorsanız sakız çiğneye bilirsiniz. Sakız tükürük salgılanmasını tetikler.Bir diğer sebep ise dilimizin üzerindeki bakteriler.

Dilimizdeki kabarcıklar özellikle boğaza yakın arka kısımdaki çatlaklar tükürüğün etkisinden yeterince nasibini alamaz. Bu yüzden dişlerimizi fırçalarken dilimizi de fırçalamalıyız. Bunun için özel diş fırçaları var. Diş fırçası alırken buna dikkat etmekte fayda var. Ayrıca diş ipi kullanarak fırçanızın ulaşamadığı yerlerdeki kalıntıları temizliğe bilirsiniz. Son olarak yapılan gargara ile günlük ağız temizliğiniz tamamlanmış olur. Buraya kadar herkesin başına gelebilecek durum ve önlemlerden bahsettik. Ancak  bu duruma sebep veren bazı sağlık sorunları da olabilir. Nedir bunlar?

İlginizi Çekebilir  Gastrite İyi Gelen Bitki

Ağız Kokusuna Sebep Olan Nedenler?

Ağız Kokusu

Disbiyoz

Disbiyoz bağırsaktaki bakteri sisteminin bozulmasıyla ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bu durumda yediğimiz yiyecekler yeterince sindirilemez. Ortaya gaz ve kabızlık sorunu çıkar. Ve bu ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusu yaşayanların %80 nin de kabızlık sorunu vardır.

Toksisite

Yediklerimiz ve soluduğumuz hava vücudumuzdaki toksin yükünü arttırır. Bu toksinler karaciğer tarafından atılmaya hazır hale getirilir. Böbrek ve bağırsakların görevi de bunları vücuttan atmaktır. Bu üçlü arasında olan bir rahatsızlık yada fazla miktarda olan toksin birikimi ağız kokusuna neden olur.

Asidoz

Beslenmemizde aşırı miktarda hayvansal protein , tuz, şeker tükettiysek yada uzun süre aç kaldıysak, sebze, meyve tüketimimiz azsa vücudumuz yüksek seviyede keton üretir. Buda ağız kokusuna sebep olur. Bu gibi durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Ağız Kokusu Giderici Tavsiyeler

Ağız Kokusu

Yukarı da yazan bir rahatsızlığınız yoksa size ağız kokusunu giderecek bir kaç tavsiye.

Su: Su tüketiminizi fazlalaştırmak günde en az 2,5- 3 litre su içmek ağızdaki bakteri oluşumunu önler. (Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durmada fayda var.)

Probiyotik: Probiotikler bağırsaklardaki bakteri sayısını arttırır böylece sindirimden kaynaklı ağız kokusunu yok eder.

Tarçın: Tarçın doğal bir antiseptiktir. Limon, bal ve tarçını sıcak suyla hazırladığınız karışımla yapacağınız gargara ağız kokusunu giderecek.

Elma sirkesi: Elma sirkesinde bulunan doğal asitlerin güçlü antibakteriyel özelliği vardır. Özellikle midenin pH seviyesini dengeler. Bol bol tüketmek gerekir.

İlginizi Çekebilir  Burun Yanması

Ve limon, ve siyah çay, yeşil çay, yoğurt, rezene, karanfil, dere oto, nana, fesleğen, hindistan cevizi yağı, aloe vera vs. Say say bitmez. Eğer bir sağlık sorunu yoksa bu kadar alternatif ile ağız kokusuna son diyorum. Bahar kokan nefesler dileğiyle 🙂