Banyo Yapmak İstememek Neyin Belirtisi?

Banyo Yapmak İstememek Neyin Belirtisi?

21/11/2022 0 Yazar: Ercument

Ablütofobi Nedir?

Ablütofobi, banyo yapmak istememek şeklinde ortaya çıkan, daha çok çocuklarda ve kadınlarda görülen bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Banyo yapmak istememek (Ablütofobi) nadir görülen fakat ciddi bir fobidir.

Evet! Birçok çocuk açık bir şekilde banyodan hoşlanmaz ancak bunun fobi derecesine varması farklıdır. Ablütofobi, tüm fobiler gibi bir kaygı bozukluğudur. Klinik olarak, bir nesne veya duruma karşı aşırı veya mantıksız bir korku olan belirli bir fobi olarak bilinir. Duş alma korkusundan herhangi bir şeyi yıkama fobisine kadar birçok şekilde ortaya çıkabilir.

Ablütofobi nedir sorusuna cevap verdiğimize göre, bu rahatsızlığın nedenlerine bakalım. Banyo yapmak istememek neyin belirtisi?

Ablütofobinin Nedenleri (Banyo Yapmak İstememek Neyin Belirtisi?)

Birçok fobi gibi, bilinçli olarak hatırlayabilseniz de hatırlamasanız da, travmatik bir geçmiş olay genellikle ablutofobi için tetikleyicidir. Peki! Siz de ablutofobi nasıl başladı?

Travmatik bir geçmiş olay sizin, bir akrabanızın veya hatta bir film veya televizyon programında birinin başına gelmiş olabilir. Örneğin, bazı korku filmi hayranları, Alfred Hitchcock’un meşhur “Psycho” filmini izledikten sonra duş alma korkusu geliştirdiklerini iddia ediyor. (Filmde duş alan kadınlara musallat olan bir sapık söz konusu)

Bu kaygı bozukluğu, diğer insanların korkularından da gelişebilir. Bir ebeveyn veya yakın akrabanız aynı korkuya sahipse, o kişinin tepkilerini çocuklukta içselleştirmiş olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Boğaz Ağrısı İçin Doğal Yöntemler

Pek çok çocuk, korku ya da basit bir tercih nedeniyle banyo yapmaktan kaçınmaya çalışır. Çocukluktaki bu nefretiniz yetişkin yaşamınıza da taşınmış olabilir.

Banyo Yapmak İstememek (Ablütofobi) Nelere Yol Açabilir?

Banyo Yapmak İstememek Neyin Belirtisi?

Temizlik ve hijyen, modern dünyanın en önemli önceliklerinden bazılarıdır. Günlük duş almamak, genellikle kabul edilemez olarak kabul edilir. Bu durum kirli görünmenize veya kokmanıza neden olabilir. Düzenli olarak yıkanmamak, aşağıdakiler gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir;

İşte, okulda ve kişisel ilişkilerinizde sorunlar
Tecrit, muhtemelen sosyal fobiye ve hatta agorafobiye (alan korkusu) yol açar
Vücut imajı bozuklukları geliştirme riski daha yüksektir

Ayrıca kişisel hijyen, hastalıklardan korunmanın ilk adımıdır.  Kir ve bakterilerin cildinizde ve saçınızda uzun süre kalmasına izin vermek, hem yaygın hem de nadir hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir. Bu durum, özellikle fobiniz tuvaleti kullandıktan sonra veya yemek hazırlarken ellerinizi yıkamaktan kaçınmanıza neden oluyorsa geçerlidir.

Ablütofobi Tedavisi

Çoğu spesifik fobi gibi, bilişsel-davranışçı terapi teknikleri sıklıkla ablütofobinin tedavisinde de kullanılır. Terapist, muhtemelen sizi korkunuz üstünde düşünmeye ve kendi kendinize yaptığınız olumsuz konuşmaları daha uygun mesajlarla değiştirmeye teşvik edecektir. Size, duşu açmak ve banyoda akan suyun yanında oturmak gibi ödevler verebilir.

Terapinin amacı, fobinizin nesnesiyle yavaşça yüzleşirken, korkularınızı yatıştırmak için yeni öğrendiğiniz iç konuşmanızı kullanarak rahatlama pratiği yapmanızdır. Aşırı derecede endişeliyseniz, doktorunuz korkunuzu kontrol altına almanıza yardımcı olmak için ilaçlar yazabilir veya hipnoz önerebilir.

İlginizi Çekebilir  Borax Nedir?

Ablutofobi, eğitimli profesyoneller tarafından yüksek oranda tedavi edilebilir. Fakat kendi başınıza üstesinden gelmeniz neredeyse imkansızdır.

“Banyo yapmak istememek neyin belirtisi” sorusunun cevabı özetle, ablütofobidir ve ciddi bir kaygı bozukluğudur.

Ayrıca konuyla ilgili “Yenidoğan Bebek Banyosu” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.