Bebeklerde İştahsızlık
21/03/2022Konu İçeriği
Bebeklerde iştahsızlık nedenleri nelerdir? Bebek iştahsızlığı hangi dönemlerde görülür? Bebeğin iştahı nasıl artırılır?
Bebeğinizi beslemek ebeveynliğin önemli bir parçasıdır. Ağlamalarını durdurmak için onlara bir biberon verirsiniz, hasta olduklarında emzirirsiniz ve yeterince büyüdüklerinde farklı yiyecekleri keşfetmek için arayışlara girersiniz. Bir bebeği büyütmek, gelişimini adım adım izlemek, hayatı öğrenmelerine tanık olmak, bir insanın hayatındaki en güzel olaylardan biridir.
Öte yandan bebeklerde iştahsızlık problemi, ebeveynler için oldukça üzücü bir durumdur. Onlar için her şeyin en güzelini hazırlamaya çalışırken, iştahsızlık yaşamaları bütün keyfinizi kaçırır. Peki! Bebeklerde iştah kaybı görüldüğünde yapılması gerekenler nelerdir?
Yeni Doğan Bebeğiniz Yeterince Beslenmiyorsa Ne Yapmalısınız?
Yeni doğmuş bir bebeğin yeterince beslenmemesinin birkaç nedeni olabilir. Bunları, dil bağı, hastalık veya erken doğmak olarak sıralayabiliriz. Ancak sebebi ne olursa olsun, yeni doğan bebeğiniz normal beslenmiyorsa, özellikle bebeğiniz uykuluysa ve iştahsızsa doktora başvurmalısınız. Bu bir hastalık, enfeksiyon veya düşük kan şekeri belirtisi olabilir. Bebekler kolayca susuz kalırlar ve yemek yememeleri hızla tıbbi bir probleme dönüşebilir. Genellikle ilk 12 hafta boyunca beş saatten fazla beslenmeleri gerekir.
Bebeğin İlk Yılında Görülen İştahsızlık
Bebeğiniz muhtemelen ilk dört ayında doğum kilosunu ikiye katlayacaktır. Bir yaşına geldiklerinde, doğum kilolarını üçe katlamış olmaları normaldir. Bebekler bir yaşına gelene kadarki süreçte, kimi dönemlerde çok hızlı ve fark edilir bir kilo artışı yaşar. Yani kimi zaman kilo artışında atağa kalkarlar. Bu nedenle çok fazla süt içmeleri veya çok fazla mama tüketmeleri gerekir. Ancak bu büyüme atağı sona erdiğinde, iştahları genellikle bir süreliğine azalır. Bebeklerde iştahsızlık ortaya çıkar. Bu geçici iştah kaybını genellikle üç ila dört aylık bebeklerde, büyüme atağından yeni çıktıkları için görürüz.
İki aylık bebeğinizde iştahsızlık, büyümedeki bir durgunluktan da kaynaklanabilir. Ancak bu durum daha çok anne sütünün miktarındaki değişimden kaynaklanır. Yaklaşık altı haftaya kadar anne sütü, bebek üzerinde müshil etkisi olan kolostrum içerir. Doğumdan sonraki ilk 10 gün yoğun miktarda salgılanan kolostrum yavaş yavaş azalır. Bu durum bebeklerde iştahsızlık sorununa neden olabilir. Bebeklerde iştah kaybı görülen bu zaman dilimlerinde, doğal olarak kaka yapma oranları da azalır.
Diş Çıkarma ve Bebeklerde İştahsızlık
Bebeklerin ilk dişleri genellikle yaklaşık altı ayda, sonuncusu olan azı dişleriyse iki yaş civarında çıkar. Bu nedenle, bebeklerde ve küçük çocuklarda diş çıkarmanın sıklıkla neden olduğu iştah kaybı, ilk iki yıl içinde hemen hemen her zaman ortaya çıkabilir. Neyse ki, diş çıkarmanın etkileri tipik olarak her bir diş için birkaç günden daha uzun sürmez. Özetle; altı aylıkken başlayan ve iki yaşına kadar devam eden diş çıkarma sürecinde bebeklerde iştahsızlık problemi sıklıkla görülür.
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarda İştah Kaybı
Üç yaşındaki çocuğunuz bazen bir yetişkin kadar yemek yiyebilir. Ancak tek bir kurabiye açlığını bastıra da bilir. İşte bu nedenle, yürümeye başlayan çocuğunuzda aniden iştah kaybı görürseniz, gün içinde bir şeyler atıştırıp atıştırmadığına bakabilirsiniz. Bir granola bar veya bir avuç sebzeli cips bizi doyurmaz ancak bebeğinizin midesi çok daha küçüktür. Bu vb. besinlerle kolaylıkla doyabilirler. Bu tür sağlıklı atıştırmalıkları mümkün olduğunca saklı tutun ve yemek saatlerine riayet etmelerine özen gösterin. İhtiyaç dahilinde ve sizin kontrolünüzde bu atıştırmalıkları verirseniz, iştahsızlık yaşayıp yaşamadıkları ikileminde kalmazsınız.
Çocuklarda ve bebeklerde iştahsızlık genellikle endişelenecek bir durum olmasa da, özellikle başka semptomları varsa, bazen çocuğunuzun hasta olduğu anlamına gelebilir. Örneğin, yürümeye başlayan çocuğunuzda hem ishal hem de iştahsızlık varsa, ateşi olsun ya da olmasın, midesini üşütmüş olabilir. İştahsızlık, ishal ve kusma görülen 3 yaşın üstündeki bir çocuk, muhtemelen gastroenterit (sindirim siteminde enfeksiyon veya iltihaplanma) ya da mide üşütmesi sorunu yaşıyordur. Çocuğunuzu dehidrasyon (sıvı kaybı) belirtileri açısından izlemeniz koşuluyla, bu sorunları genellikle evde tedavi edebilirsiniz. Bebek iştahsızlığı için ekstra yardıma gerek kalmayabilir.
Bir Bebeğin İştahı Nasıl Artırılır
Yeni doğan bebeklerin mideleri küçüktür. Bu nedenle her beslenmede sadece az bir miktar süt/mama alabilirler. Bu, her iki ila üç saatte bir veya günde en az sekiz kez beslenmeleri gerektiği anlamına gelir. Hayatlarının ilk birkaç haftasında, sürekli göğsünüzde veya biberon istiyor gibi görünürler. Ancak bebeğiniz büyüdükçe mideleri de büyüyecek ve her beslenmede aldıkları yiyecek miktarı artacaktır. Buna bağlı olarak beslenme sıklıkları azalacaktır.
Çocuğunuzun iştahını ne kadar artırmak isteseniz de bunu yapmanın tek güvenli yolu beklemektir. Bebeklerin iştahını artıracak vitaminler yoktur. Ve asla çocuğunuzu zorla beslemeyin veya sağdan soldan duyduğunuz bilgilerle biberonuna mısır gevreği vb. besinler eklemeyin. Bir bebeğin sindirim sistemi, yaklaşık dört ila altı aya kadar anne sütü veya formül mama (devam sütü) dışında hiçbir şeyle beslenmeye hazır değildir. Ek gıdalara daha erken aylarda başlamak ciddi sorunlara yol açabilir.
Özetle;
Üzücü olsa da, bebek iştahsızlığı sıklıkla görülen bir problemdir. Öte yandan bebeğinizin vücudunun neye ihtiyacı olduğunu bildiğinden emin olabilirsiniz. Bebeğiniz sağlıklı olduğu ve normal bir şekilde büyüdüğü sürece endişelenecek bir şey yoktur. Her şeye rağmen, bebeklerde iştah kaybı görüldüğünde bir doktora başvurmak yanlış olmaz. En azından içinizi rahatlatmak adına, bebeklerde iştahsızlık sorununun nedenlerini bir uzmandan dinlemek en çok da size iyi gelecektir.
Pedagog Ercüment Eşsiz