Drama Nedir ?

Drama Nedir ?

21/11/2020 0 Yazar: Ezgi E.

“Drama” kelimesi eski Yunancadan gelen bir kelimedir ve “eylem” anlamına gelir. Günlük dilde “drama“, aşırı duygular ve eylemlerle ilişkilendirilir.

Drama, tiyatro oyunları için genel bir terimdir ve bir eylemin, genellikle diyalog biçiminde, metin aracılığıyla oyuncular tarafından gerçekleştirilir. Dramanın belirli özellikleri ve türleri vardır.

Bizlerde bu yazımızda sizlere;

  • Drama Özellikleri
  • Drama Türleri

hakkında bilgiler vereceğiz.

Drama Özellikleri

Drama Nedir ?
Drama özellikleri
  • Drama tek bir edebi tiyatro eseri drama olarak adlandırılır.
  • Bir dramanın anlatıcısı yoktur. Okuyucu, karakterler arasındaki doğrudan diyalogdan zaman, yer, arka plan ve kişilikler hakkında her şeyi öğrenir.
  • Duygular bir iç monologda sunulur. Eylem aynı zamanda sadece doğrudan konuşma ile yönlendirilir.
  • Dramatik eserlerin bir tiyatroda oyuncular tarafından oynanması amaçlanmıştır.
  • Oyuncular eserin etkisi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip ve karakterlere yüz ifadeleri, jestler, konuşma ve aksanlarla hayat verirler.
  • Yazar, bu amaçla metinde şeklin nasıl temsil edilmesi gerektiğine dair talimatlar verir. Bu, örneğin sesinizin perdesi veya duruşunuz olabilir.
  • Yönetmenler ve oyuncular, sözlü olmayan izlenimleri iletmek için birçok sinyal kullanabilir. Set, kostümler, müzik, sesler veya kapalı bir ses, dramanın havasına katkıda bulunur.
    Dramatik bir metin okursanız, bu kurgusal bir metindir.
  • Oyunu tiyatroda görürseniz, kurgu simülasyona dönüşür. Oyuncular, olayların gerçekten burada ve şimdi olduğunu oynayarak ifade ederler.

Drama Türleri

Drama Nedir ?
Drama örneği

Tiyatro performansları genellikle olay örgüsünde sunulan ruh hali, ton ve eylemlere göre kategorilere ayrılır. En popüler drama türlerinden bazıları şunlardır:

İlginizi Çekebilir  Prezentabl Nedir? Ne Anlam İfade Eder?

Komedi: Komediler, izleyenleri güldürmek ve mutlu sona ulaşan drama türüdür. Komediler, alışılmışın dışına çıkarak komik şeyler yapmalarına ve söylemelerine neden olur. Komedi, alaycıdır ve ciddi konuları ele almaz.
Trajedi: Daha karanlık konuları ele alan trajedi, ölüm, kötü şans ve insanların acı çekmesi gibi ciddi konuları ağırbaşlı ve düşündürücü bir şekilde ifade eder.
Farce(Saçma): Abartılı veya absürt komedi biçimleri içerir.
Melodram: Abartılı bir dram biçimi olan melodramlar, sansasyonel, romantik ve genellikle tehlikeli durumlarla uğraşan kahramanlar, kötüler gibi klasik tek boyutlu karakterleri gösterir.
Opera: Bu drama türü tiyatro, diyalog, müzik ve dansı birleştirerek hikayeler anlatırlar. Karakterler duygularını ve niyetlerini diyalog yerine şarkı söyleyerek ifade ederler.
Belgesel – Drama: Dramatik bir şekilde sunulan tarihi veya kurgusal olmayan olaylar.