Ergoterapi Nedir ?

Ergoterapi Nedir ?

05/01/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Ergoterapi, bir diğer adı ile “Mesleki Terapi” temelleri tıbbi, psikososyal ve eğitim olan tıbbi-terapötik bir paramedikal uzmanlık alanıdır.
“Ergoterapi” kelimesi Yunanca “ergon” (iş, aktivite) ve “terapi” (tedavi) kelimesinden gelmektedir. Eylem ve çalışma yoluyla iyileşme anlamına gelir.

Ergoterapi, özellikle motor ve psikomotor engelliler olmak üzere, her yaştan engelli insana yöneliktir. Paramedikal bir uzmanlık alanı olarak kabul edilir ve her zaman tıbbi reçeteye müdahale eden mesleki terapistler tarafından uygulanır. Rehabilitasyon konusunda uzman olan bu kişiler, farklı bakım türleri, tavsiyeler ve eğitim faaliyetleri yardımıyla günlük yaşamın yanı sıra mesleki veya okul yaşamındaki kişilere çözümler sunarlar.

Ergoterapist Ne İş Yapar ?

Ergoterapi Nedir ?
Ergoterapi eğitimi

Ergoterapi, tıbbi sağlık mesleklerinden biridir. Ergoterapist, bebeklerden yaşlılara kadar tüm engel durumlarında her tür yaş grubu ile çalışır. Psikolojik, nörolojik, romatolojik, travma, vb. erken evrelerde (travma sonrası / rehabilitasyon) ve geç (rehabilitasyon) evreler de ilgilenirler. Günlük yaşam aktiviteleri, atel yapma, ev / işyeri planlaması gibi bir çok konu üzerinde eğitim verirler.

Mesleki terapi bakımı genellikle doktor tarafından multipl skleroz, Alzheimer hastalığı, romatoid artrit, poli-handikap, otizm gibi çeşitli malformasyonlar dahil olmak üzere sakat bırakan patolojilerden muzdarip kişiler için reçete edilir. Bir kaza veya travmadan kaynaklanan kalıcı veya geçici sakatlıklar da bu bakımdan yararlanabileceği gibi, psikomotor bozukluklar, çocuklarda gelişimsel gecikmeler (öğrenme güçlüğü) ve yaşlılığa bağlı motor bozukluğu olanlar da bu bakımdan faydalanabilir.

İlginizi Çekebilir  Çağımızın Hastalığı Migren

Bazı şikayetlerin mesleki terapi ile tedavi edilip edilemeyeceğini açıklığa kavuşturmak için, bağımsız bir mesleki terapi uygulaması ve doktorla doğrudan konuşmak en iyisidir. Mesleki terapi, önleme bağlamında da kullanılır, örneğin okul çocuklarında konsantre olma, işitsel algıyı güçlendirme veya erken bir aşamada ince motor becerileri geliştirme becerisini geliştirmek için. İnce motor gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ” Bebeklerde Motor Gelişimi ” yazımızı inceleyebilirsiniz.