Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

14/07/2021 0 Yazar: Tolga H.

Kripto dünyasına adım atanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi bu: Ethereum nedir? Bitcoin’den sonra en güçlü kripto girişimi olan Ethereum, kullandığı altyapısı ile kripto dünyasına da yön vermeye devam ediyor. Bu yazımızda ise Ethereum nedir? ve Ethereum nasıl alınır? gibi temel soruları cevaplandırmaya çalışacağız.

Ethereum, merkeziyetsiz, açık kaynak kodlu ve smart contract özelliğini kullanan bir kripto projesi olarak tanımlanabilir. Ether ise bu projenin kripto para birimi olarak borsalardaki yerini almaktadır ve kripto parabirimleriiçerisindeki en popüler varlıklardan biri olarak kabul edilir. Vitalik Buterin isimli genç bir girişimci tarafından başlatılan proje, kripto varlıkların kişiler arasında güvenli şekilde aktarılmasını sağlamak üzere geliştirilmeye başlanmıştır. Üçüncü parti teknolojilere gerek duymaksızın, para birimlerinin doğal şekilde güvenli aktarımını kolaylaştırmayı amaçlayan Ethereum, bunu başarması üzerine, en değerli varlıklar arasına giriş yapmıştır.

Bitcoin’in en büyük rakibi olarak görülen, hatta Bitcoin’in yerini alabileceği konuşulmaya başlanan Ethereum, emin adımlarla yoluna devam ediyor. Özellikle 2021 yılında çıkarmayı düşündükleri Ethereum 2.0 ile önemli bir atılım yapacak ve gönderim ücretlerini büyük oranda düşürecek olan proje, daha da büyümeye şimdiden aday! 1 Ethereum değeri ise yazının yazıldığı, 2021 Temmuz ayı itibariyle 2 bin dolar civarlarında seyretmektedir. Hazırsanız, Ethereum nedir sorusunu cevaplamaya başlayalım.

Ethereum Nedir? Bitcoin ile Farkları

ETH ve BTC arasında çok önemli benzerlikler bulunuyor. Buna rağmen her iki proje arasında çok önemli farklılıklar da yer alıyor. Bunları liste halinde aktarmayı denersek, karşımıza şöyle bir özet çıkabilir:

  • Bitcoin sadece bir para birimi olarak işlem görürken, Ethereum para birimiyle birlikte farklı özellikler de sunar: Ethereum projenin para birimi Ether (ETH), Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) ve Ethereum Virtual Machine (EVM).
  • Bitcoin, Proof-of-Work adı verilen Emek Kanıtı sistemi ile ağ üzerindeki bilgileri doğrularken, ETH ise Proof-of-Stake olarak bilinen İş Kanıtı sistemini kullanır. Buna rağmen iki sistem birbirlerine çok benzer çalışmaktadırlar.
  • Bitcoin ağı üzerinde yapılan bütün işlemler halka açıktır, herkes tarafından görülebilir. ETH ise hem halka açık hem de kapalı transferlere izin verir.
  • Ethereum ağında bir bloğun işlenme süresi 12 saniye civarında sürer. Bitcoin ağında ise bu süre 10 dakikalara kadar yükselebilir. Böylece ETH üzerinden gönderimler daha hızlı olurken, madenciler ise daha fazla blok işlediklerinden daha fazla Ether kazanırlar.
  • 2021 yılının sonuna kadar toplam Ether’in sadece yarısı çıkarılmış olacak. Bitcoin’lerin ise neredeyse tamamı çıkarılmış durumda. Yani Ether ağı büyümeye devam edecekken, Bitcoin ağında küçülmeler görülmeye başlanacak.
  • Bitcoin madencileri, onayladıkları iş başına ödül alırlar. Ethereum madencileri ise başarıyla para gönderimi sağlamaları halinde ödül kazanırlar.
İlginizi Çekebilir  Alınacak En İyi 5 Termos Markası

Ethereum Nedir? Ethereum Hikayesi

ETH’nin hikayesi yeterince ilginç değilmiş gibi onu daha ilginç yapan bir başka detay daha var: Vitalik Buterin’in yaşı…

Ethereum projesi, 2011 yılında henüz sadece 17 yaşında olan Vitalik Buterin tarafından ortaya atıldı. On yedi yaşında neler yapıyordunuz şöyle bir hatırlayabilirseniz, bunun ne kadar zor olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Buterin, “Bitcoin’de yaşanan problemleri, bazı kişiler İsviçre Çakısı gibi halletmeye çalışıyorlardı. Bireysel çabalar ile büyük sorunların halledilemeyeceğini görerek işe başladım” demişti.

2011 yılında sadece bir kripto para birimi olmaktan öte bir projenin ilk adımı atılmış oldu. Yaklaşık 2 yıl boyunca ETH projesinin detayları üzerinde çalışıldıktan sonra, projenin tüm detaylarını anlatan “White Paper” gün yüzüne çıktı.

2014 yılına gelindiğinde ise ETH artık başlamaya hazır bir projeydi ve projenin geliştiricileri, başlattıkları kitle fonlama kampanyası ile 18 milyon dolar toplamayı başardılar. Amaçları ise kripto dünyasına bir tür kodlama altyapısı geliştirmekti. Böylece yeni kripto para girişimleri, bu altyapıyı kullanarak yolun yarısını birkaç düzeltme ile geçmiş olacaklardı. Projelerin güvenliği sağlanmış olacak, para gönderme sistemlerini hazır şekilde kendi projelerine uygulayabileceklerdi. Eğer ETH bunu başarabilirse, 2-3 kişilik ekipler bile devasa kripto fikirlerini gerçeğe dönüştürebilirlerdi. Çünkü Buterin’in projesi ile birlikte her kripto para projesinin en baştan geliştirmesi gereken özellikler, ETH ile neredeyse “ön yüklü” halde geliştiricilere ulaşıyordu. Kısaca anlatmak gerekirse ETH, kripto dünyasının Windows’u olmaya çalışıyordu. Yeni girişimler ise baştan işletim sistemi yazmak yerine, bu işletim sisteminde çalışan programlar üretecekti.

2014 yılında toplanan paranın ardından ilk gerçek Ethereum ağı olan Frontier, 2015’te kullanılabilir hale geldi. O günden bu yana ağ üzerinde 12 farklı güncelleme yayınlandı. Hatta 8 Aralık 2019’da yayınlanan güncellemenin ismine İstanbul denmişti.

İlginizi Çekebilir  Ankara Yılmaz Nakliyat

Düzenli olarak güncellenen ve gelişen ETH, kripto dünyasının vazgeçilmezleri arasına girmeyi başardı.

Ethereum Nasıl Çalışıyor? Ether Nedir?

Ether, Ethereum ağının kripto para birimidir. Borsalarda Ethereum olarak gördüğümüz işlemler aslında Ether ile yapılmaktadır. Bu sebeple Ether’i anlamadan önce Ethereum’un nasıl çalıştığına baksak, çok daha iyi olur.

Ethereum, Bitcoin’de olduğu gibi halka açık bir tür blok zinciri ağı olarak tasarlandı. BTC en temelde para birimlerinin sahipliğini izlemek üzere çalışırken, Ethereum ise farklı noktaya odaklanıyor: ETH’nin blok zinciri, herhangi bir merkeziyetsiz uygulamanın programlama altyapısının çalıştırılmasını sağlıyor.

Merkeziyetsiz uygulama olarak tanımlanan bu programlar ise telefonlarda ya da bilgisayarlarda kullandıklarımızdan farklı şekilde, çeşitli kripto projelerinin güvenlik programları, oylama sistemleri ya da ödeme sistemleri olabiliyorlar.

ETH ağının çalışma mantığı ise herhangi bir blok zinciri ağınınkine çok benziyor. Yine bu ağa çeşitli bilgiler, “blok” halinde kaydediliyor. Ardından madenci dediğimiz bilgisayarlar, bu blokları işliyorlar ve onaylayarak, ağa kaydediyorlar. Herhangi bir bilgi, madenci tarafından onaylandıktan sonra değiştirilemez ve geri alınamaz hale geliyor. Böylece ağdaki bilgilerin güvenliği sağlanmış oluyor.

ETH ağının en büyük özelliği ise bu ağ içerisinde sadece para aktarma işlemlerinin kaydedilmiyor oluşu. DApps denilen herhangi bir merkeziyetsiz sistem bu ağ içerisinde geliştirilebiliyor ve kullanılabilir hale geliyor. Böylece aklınıza gelebilecek herhangi bir fikri, kendi ağınızı kurmaya gerek kalmadan geliştirebilir hale geliyorsunuz.

Ethereum bu sebeple bir kripto para birimi olmaktan daha çok çeşitli programların geliştirilebildiği bir tür altyapı olarak adlandırılabilir. Bu ağ üzerinde kullanılan para birimi, daha doğrusu token ise Ether olarak adlandırılıyor. Fakat yine de birçok kripto borsasında bu token’ın Ethereum olarak adlandırmaya devam edildiğini görebilirsiniz. Kısaca Ethereum ile Ether arasında bir fark olmadığı gibi her iki isimle de olsa satın aldığınız birim Ether oluyor.

Ether Nasıl Alınır?

Ethereum, ilerleyen yılların gelişmeye açık en büyük kripto girişimlerinin başında geliyor. Eğer uzun süreli yatırım fikirleriniz varsa, diğer birçok önemli girişimle birlikte ETH değerlendirilebilecek alanlardan bir tanesi.

Eğer ETH’ye yatırım yapmak istiyorsanız, bunu en kolay şekilde gerçekleştireceğiniz yerlerin başında Coinzo geliyor. Merkezi Türkiye’de olan bu borsa, güvenli ve hızlı şekilde kripto varlık edinmenize yardımcı oluyor.

İlginizi Çekebilir  İndirim Kuponu ve İndirim Kodu

1- Kripto Para Borsasına Üye Olunur

Bitcoin satın almak için ilk yapmanız gereken, güvenilir ve büyük bir kripto para borsası üzerinde hesap açmak. Bunun için yerli çözümler üreten Coinzo, gayet yerinde ve avantajlı bir kripto para borsası.

Hesabımızı açmak için Coinzo.com adresine giriş yapıyoruz.

Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

Hemen karşımızda duran Kayıt Ol butonuna tıklıyoruz.

Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

Karşımıza çıkan Hesap Oluşturun kısmından bilgilerimizi giriyoruz.

Giriş yaptığımız e-posta adresimize gelen doğrulama e-postasına tıklıyor ve üyelik oluşturma isteğimizi onaylıyoruz.

Onay tuşuna bastıktan sonra Coinzo.com adresine yönlendirildiğini göreceksiniz. Bu yönlendirmeden sonra sağ üstte bulunan Giriş Yap butonuna basıyoruz ve belirlediğimiz bilgilerimizi giriyoruz.

Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

Karşımıza yukarıda gördüğünüz gibi bir ekran gelecek. Tebrikler artık bir kripto para borsasına üyesiniz!

2- Ether Nasıl Alınır?

Ana ekranda üst menüde yer alan Yatır / Çek kısmına tıklıyoruz. Karşımıza hemen aşağıdaki gibi bir ekran geliyor.

Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

Bu ekranda yapacağımız ilk işlem, sağ tarafta gördüğümüz Şimdi Doğrula butonuna basmak. Bu butona bastıktan sonra hesabımızı onaylamak için bazı kişiler bilgilerimizi girmemiz istenecek. İstenen bilgiler Bakanlık tarafından resmi olarak belirtilen ve her kripto para borsasının kullanıcılardan alması gereken bilgilerden oluşuyor.

Bu bilgileri girdikten sonra yine Yatır / Çek ekranına gelerek, Türk Lirası İşlemleri altında yer alan TRY Yatır tuşuna basıyoruz.

Tuşa bastıktan sonra kişisel banka bilgilerimizi giriyoruz ve yatırmak istediğimiz miktarı belirtiyoruz. Böylece banka hesabımızdaki yatırım amacıyla ayırdığımız parayı, Coinzo sistemine göndermiş oluyoruz.

Paranızın Coinzo hesabınızda görünmesi biraz zaman alabilir. Hesabınızda paranın belirmesi için bir süre beklemeniz gerekecektir. Arada sırada kontrol ederek, paranın sisteme geçip geçmediğini görebilirsiniz.

Para hesabınızda göründükten sonra ise artık ETH satın alabiliriz.

Bunun için en üst menüde yer alan Market yazısına tıklıyoruz

Ethereum Nedir? Ether Nasıl Alınır?

Sağ tarafta duran Emir Ver kısmından almak istediğimiz kadar ETH değeri seçiyoruz. ETH, alışık olduğumuz klasik para şekillerinden farklı olarak, parçalı olarak satın alabiliyor. Yani illa 1, 10, 300 gibi rakamlar almak zorunda değilsiniz. Örneğin; 0.42189 ETH gibi satın alımlar yapabiliyorsunuz.

Alış Emri Ver dediğimiz anda ETH satın almış oluyoruz ve cüzdanımızda bu ETH’leri görebiliyoruz. Ether ile birlikte Coinzo üzerinden Bitcoin, Ripple, Neo, Link ya da HoloCoin gibi diğer para birimlerinden de satın alabilirsiniz.