Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

14/06/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Hamileyken yememeniz gereken bazı yiyecekler vardır, çünkü sizi hasta edebilir veya bebeğinize zarar verebilirler. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiği konusunda önemli gerçekleri bildiğinizden emin olun veya hamileyken daha fazla dikkat edin. Yemek için en iyi yiyecekler taze pişmiş veya taze hazırlanmış yiyeceklerdir. Bakalım hamileyken tüketilmemesi gereken yada tüketme miktarı az olması gereken yiyecekler neler.

Bazı Peynir Türleri

Brie, camembert ve chevre peynirleri bir tür keçi peyniridir ve benzer bir kabuğa sahip diğerleri gibi küflü olgunlaşmış yumuşak peynirler hamileler için sakıncalı olabilir. Yumuşak mavi damarlı peynirlerden de kaçınmalısınız. Bunlar küf ile yapılır ve doğmamış bebeğinize zarar verebilecek bir bakteri türü olan listeria içerebilir. Listeria (listeriosis) enfeksiyonu nadir olmakla birlikte, hamilelikte özel önlemler almak önemlidir, çünkü hamile bir kadında hafif bir hastalık şekli bile yeni doğmuş bir bebekte düşük, ölü doğum veya ciddi hastalığa yol açabilir.

Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

Pastörize edilmemiş sütle yapılmış olsalar bile çedar, parmesan ve stilton gibi sert peynirler yiyebilirsiniz. Sert peynirler yumuşak peynirler kadar su içermez, bu nedenle bakterilerin üremeleri daha az olasıdır.

İlginizi Çekebilir  Organik Saç Boyası

Diğer birçok peynir türünü yemeye uygundur, ancak pastörize sütten yapıldığından emin olun. Süzme peynir, mozzarella peyniri, krem ​​peynir, paneer, haloumi, keçi peyniri ve peynir yayılması gibi işlenmiş peynirleri içerir. Pate Listeria içerebileceğinden, sebze ptatları da dahil olmak üzere her türlü pate’den kaçının.

Çiğ Veya Kısmen Pişmiş Yumurta

Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

Beyazlar ve yumurta sarısı katılaşana kadar yumurtaların iyice pişirildiğinden emin olun. Bu salmonella gıda zehirlenmesi riskini önler. Ev yapımı mayonez gibi çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yiyecekleri yemeyin. Çiğ veya kısmen pişmiş yumurta içeren yemeklere sahip olmak istiyorsanız, pastörize sıvı yumurta kullanmayı düşünmelisiniz. Çatlak veya kirli yumurta kullanmayın.

Çiğ Veya Az Pişmiş Et

Tüm et ve kümes hayvanlarını iyice pişirin, böylece sıcak buğulanır ve pembe veya kan izi kalmaz. Kümes hayvanları, domuz eti, sosis ve hamburger gibi kıyma ile özellikle dikkat edin. Toksoplazmoz, et, toprak, kedi dışkısı ve arıtılmamış suda bulunabilen bir parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hamileyseniz, enfeksiyon bebeğinize zarar verebilir, ancak hamilelikte toksoplazmozun çok nadir olduğunu hatırlamak önemlidir. Risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla, ebe veya doğum uzmanınızla görüşün. Hamileyken enfekte olursanız, toksoplazmoz tedavisi yapılabilir.

Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

Çiğ et hazırladıktan sonra tüm yüzeyleri ve aletleri iyice yıkayın. Çiğ ete dokunduktan veya kullandıktan sonra ellerinizi yıkamayı ve kurutmayı hatırlamak da önemlidir. Bu, gıda zehirlenmesine neden olabilecek salmonella, campylobacter ve E. coli gibi zararlı böceklerin yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir  2021 Yaz Oje Modası

Karaciğer Ürünleri

Çok fazla A vitamini içere bileceğinden, karaciğer veya karaciğer sosis gibi karaciğer veya karaciğer ürünlerini yemeyin, çok fazla A vitamini bebeğinize zarar verebilir. A vitamini içeren takviyeler yüksek dozda multivitamin takviyeleri, balık karaciğeri yağı takviyeleri veya A vitamini içeren herhangi bir takviye almayın.

Bazı Balık Türleri

Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

Balıklarda protein ve omega-3 yağ asitleri bulunur, bu nedenle hamilelikte önerilir. Ancak düşük cıva seviyesine sahip balıkları seçmelisiniz. İki haftada bir kereden fazla olmamak üzere palamut, kılıç balığı, marlin ve somon balığı seçin ve iki hafta boyunca başka bir balık yemeyin.

Kabuklu Deniz Ürünleri

Gıda zehirlenmesine neden olabilecek ve listeria kontaminasyonu riski daha yüksek olan zararlı bakteriler ve virüsler içere bileceğinden kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmalısınız.

Yer Fıstığı

Hamilelik sırasında fıstık veya fıstık içeren yiyecekler (fıstık ezmesi gibi) yemek isterseniz, alerjiniz yoksa sağlık uzmanınız size sağlıklı dengeli bir diyetin parçası olarak bunu önerebilir. Gebelik veya emzirme döneminde herhangi bir özel gıda maddesinin (yüksek oranda alerjik olduğu düşünülen gıdalar dahil) anne diyetinden çıkarılması önerilmez, çünkü alerjileri önlediği gösterilmemiştir.

Hazır Ambalajlı Salatalar

Büfeler ve salata barlarından olanlar da dahil olmak üzere önceden hazırlanmış veya önceden paketlenmiş meyve veya sebze salataları, listeria kontaminasyonu riski daha yüksektir.

Suşi

Çiğ istiridye, sashimi ve suşi gibi soğutulmuş deniz ürünleri yemeyin, yemeye hazır füme deniz ürünleri ve listeria kontaminasyonu riski daha yüksek olan pişmiş yemeye hazır karidesleri yemeyin.

İlginizi Çekebilir  Hamilelikte Kilo Alımı

İşlem Görmüş Etler

Salam, sosis, suçun, jambon gibi yiyeceklerden hamilelik boyunca uzak durulmalıdır.

Pastörize Edilmemiş Süt

Hamileyken Yenilmemesi Gerekenler

Sütünüz varsa, sadece pastörize veya UHT (ultra ısıl işlem görmüş) süt içmelisiniz. Bunlara uzun ömürlü süt de denir. Sadece çiğ (pastörize edilmemiş) süt varsa, önce kaynatın. Pastörize edilmemiş keçi veya koyun sütü içmeyin veya yumuşak keçi peyniri gibi onlardan yapılan yiyecekleri yemeyin.

Alkol

Hamileliğiniz sırasında alabileceğiniz güvenli bir alkol seviyesi yoktur. İster hamilelik, ister emzirme olsun, alkol almak doğmamış bebeğinize zarar verebileceğinden kesinlikle tüketmemelisiniz.

Kafein

Yüksek kafein, düşük doğum olasılığını ve zor bir doğum deneyimi riskini artırabilir. Kafein doğal olarak kahve, çay ve çikolata gibi birçok gıdada bulunur ve bazı alkolsüz içeceklere ve enerji içeceklerinde de vardır. Kafeini tamamen kesmenize gerek yok, ancak günde 300 mg’dan fazla almamalısınız.

Enerji İçecekleri

Enerji içecekleri hamilelik sırasında hamile kadınlar için tavsiye edilmeyen diğer bileşenler içerir.

Üzerinde Toprak Bulunan Yiyecekler

Meyve, sebze ve salataları yıkayın, tüm toprak izlerini ve görünür kiri temizleyin. Güvenli gıda hazırlama hakkında daha fazla bilgi edinin.