Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

20/11/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Genel hatmi (Althaea officinalis), Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’ya özgü ebegümeci familyasından otsu bir bitkidir. Hatmi kökü özleri, diğer şeylerin yanı sıra öksürük şurubu ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır.

Ancak bu kökün başka çok faydalı özellikleri de vardır. Bununla birlikte, bu bitki üzerinde bilgilendirici olmayan çok az çalışma olduğu için, sağlık etkileri konusunda çok az bilimsel kanıt vardır.

Bu nedenle birçok kişi, diğer önlemlere ek olarak destekleyici bir şifalı bitki olarak hatmi kökü kullanır. Unutulmamalıdır ki, sıradan hatmi de çeşitli yan etkilere ve etkileşimlere sahip olabilir ve bu nedenle sadece bir doktorun önerisine göre alınmalıdır.

Hatmi Kökünün Yararları

Hatmi Çiçeğinin Faydaları
Hatmi çiçeği kökünün bir çok yararı vardır.

Hatmi kökünün tıbbi özellikleri, içerdiği mukoz maddelerden kaynaklanmaktadır. Saran, yatıştırıcı özelliklere sahip jelatinimsi bir bitki maddesidir. Yerel olarak, hatmi kökü bu nedenle bazen balçık kökü olarak da adlandırılır. Başlangıçta marshmallow yapmak için kullanılıyorlardı, ancak artık şeker ve jelatin olarak da kullanılıyor.

İşte hatmi çiçeğinin faydalarından bir kaç tanesi.

Öksürük ve Soğuk Algınlığına Yardımcı Olur

Hatmi kökü ile öksürük şurupları ve öksürük damlaları çok popülerdir. İçerdiği mukoz maddeler yemek borusunu sarar ve tahrişi azaltır. Hatmi kökü, papatya ve adaçayı verilen çocukların daha az şiddetli öksürükleri olduğunu ve geceleri uyanma olasılıklarının daha düşük olduğu kanıtlanmıştır.

İlginizi Çekebilir  Papatyanın Özellikleri

Gribe İyi Gelir

Hatmi kökü grip semptomları ve soğuk algınlığı için yardımcı olabilir. Ancak bunu bilimsel olarak doğrulamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Hatmi çay olarak, öksürük şurubu veya öksürük şurubu olarak alabilirsiniz.

Cilt Tahrişine Karşı Kullanılır

Hatmi Çiçeğinin Faydaları
Hatmi çiçeği bulunan merhemlerin cilt tahrişine iyi geldiği bilinmektedir.

Hatmi kökü bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir ve bu nedenle, örneğin furunküloz, egzama veya dermatit durumunda cilt tahrişlerine yardımcı olabilir. Yüzde 20 hatmi kökü ekstresi içeren bir merhemin cilt tahrişine karşı etkili olduğu uzmanlar tarafından söylenmiştir.

Ayrıca hatmi kökü ekstresi içeren topikal ürünlerin UV radyasyonu ve güneşe maruz kalmanın olumsuz etkilerini de ortadan kaldırabileceği varsayılmaktadır. Bununla birlikte, bu bitki yeterli koruma sağlamadığından hiçbir şekilde güneş kremi yerine geçmez.

Ülserler İçin Kullanılabilir

Hatmi kökü ekstresi tek başına ülseri önleme kabiliyetine sahip değildir. Ancak sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla birleştirildiğinde, bundan muzdarip olma riskini azaltabilir. Ülserlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olan mide zarını korumaya alır.

Hatmi Kökünün Diğer Olası Faydaları

  • Hatmi kökü içeren doğal ilaçlar ağız kuruluğuna karşı çok olumlu etki göstermiştir.
  • Bu bitki ayrıca yara iyileşmesini ve yara izini de iyileştirir.
  • Ayrıca hatmi kökünün enfeksiyon riskini azaltabileceğine inanılıyor.
  • Aynı zamanda, dokudaki sıvı tutulmasını boşaltmada çok yardımcı olabilecek diüretik özelliklere sahiptir.

Olası Yan Etkiler

Hatmi Çiçeğinin Faydaları
Hatmi çiçeği kökünü kullanmaya başlarken miktarının az olmasına dikkat etmelisiniz.

Çoğu yetişkin için doğru miktarlarda kullanılan hatmi çiçeğinin istenmeyen yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, bazı kişiler de mide rahatsızlığı ve baş dönmesi yapabilir. Bu nedenle, hatmi çiçeğinin kullanımına çok küçük bir miktarla başlamalısınız.

İlginizi Çekebilir  Aromaterapi Nedir ?

Hatmi kökünü kullananlar bir doktora danışıp kullanmalar tavsiye edilir. Bazı durumlarda da kullanılması önerilmez. Aşağıda ki durumlar da kullanılmamasına özen göstermelisiniz.

  • Hamilelik ve emzirme dönemi
  • Kanama bozuklukları
  • Diyabet
  • Ameliyat öncesi ve sonrası
  • Genel olarak, lityum, diyabet ilaçları ve diğer oral ilaçlar ile ters reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu nedenle, tıbbi tedavi görüyorsanız veya ilaç alıyorsanız, bir doktora başvurmalısınız.

Hatmi çiçeği gibi bir çok çiçeğin tohumu oldukça faydalıdır. Bunlardan bir tanesi de hayıt çiçeğinin tohumudur. ” Hayıt Tohumunun Yararları ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.