Kasımpatı Çiçeği Bakımı

Kasımpatı Çiçeği Bakımı

17/08/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Sonbaharın yaklaştığı şu günlerde içimiz de bir burukluk olmuyor değil. Çünkü yazın açan rengarenk çiçekler ve müthiş kokuları çoğu kişileri mest ediyor. Bakmaya doyamadığımız çiçekler tabi ki de sadece yaza özgü değil. Sonbahar da da açan çiçekler içimizi renklendirmeye devam ediyor. Onlardan bir tanesi de Kasımpatı. Harika kadife görüntüsü ve çeşit çeşit renkleri ile bahçe süsleyen Kasımpatıların bakımı kolay çiçeklerdir. Bakalım bir Kasımpatı’nın nasıl yetiştirilmesi gerekiyormuş.

Bu yazımızda;

  • Kasımpatı Çiçeği
  • Kasımpatı Dikimi
  • Kasımpatı Bakımı ve Sulaması
  • Kasımpatı Hastalıkları

Hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kasımpatı Çiçeği

Kasımpatı Çiçeği Bakımı
Beyaz Kasımpatı Çiçeği

Kasımpatı çiçeklerinin Latince adı chrysanthemum’dur. Krizantem olarak ta bilinmektedir. Aslen kökeni Kore’dendir, ancak şu anda Japonya’da Japonların en sevdiği çiçek haline gelen bir kült bitkidir. Orada sonbahar çiçeği denir ve zevk ve mutluluğun sembolüdür.

Kasımpatı çiçekleri pembe, kırmızı, turuncu, sarı ve beyaz tonlarındadır. Kasım ayına kadar geç çiçek açma avantajına sahiptirler ve böylece çiçekler azalmaya başladığında bahçeleri süslemeye başlarlar. Bu çiçekler balkonlarda ve teraslarda da saksılarda yetiştirilebilirler.

Saksıda yetiştirmek için toprağı dikkatli seçilmelidir. Kullanılan toprak nemi tutmalıdır.

Kasımpatı Çiçeği Dikimi

Kasımpatı Çiçeği Bakımı
Pembe Kasımpatı Çiçeği

Kasımpatı çiçekleri ideal olarak ilkbaharda ekilir, çünkü yaz veya sonbaharın sonuna kadar çiçek açmasa bile kökleri iyice yerleşir. Sonbahar ve kışın zorluklarına çok daha iyi dayanır.

İlginizi Çekebilir  Yarasa Gübresi Ne İşe Yarar?

Kasımpatıları ilkbaharda iyi drene edilmiş toprağa ekmelisiniz. Sonbaharda saksılardan satın alınan kasımpatılar, doğrudan toprağa veya saksılara ekilebilir. Kasımpatıları yaklaşık 50 cm boşluk bırakarak yaya yaya ekmelisiniz.

Çiçeklenmeyi teşvik etmek için çok güneşli bir yer seçeceksiniz.

Kasımpatı Çiçeği Bakımı ve Sulaması

Kasımpatı Çiçeği Bakımı
Sarı Kasımpatı Çiçeği

Kasımpatı, yağmur yağmadığı zamanlarda düzenli sulama dışında nispeten az bakım gerektirir. Sık ve az sulamanız gerekir. Sulama işlemini aynı zamanlarda yaparsanız daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz.

Kasımpatı çiçeklerini doğrudan gün ışığına koymanıza gerek yoktur. Ama yönünü ışığa doğru ayarlarsanız daha çabuk büyürler. Güneş görmeyen yerlerini ara da sırada çevirmelisiniz. Bu sayede çiçeğiniz eşit miktarda büyür.

Solmuş çiçekleri koparmalısınız, bu işlem yeni çiçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Kasımpatıların gelişmesi için nemli toprağa ihtiyaç duyduğundan, özellikle saksısı yada ektiğiniz kapta ki toprağı kuru olduğunda sulamalısınız.
Pas veya külleme gibi hastalıkların gelişmesini önlemek için yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin.

Kasımpatı Çiçeği Hastalıkları

Kasımpatı Çiçeği Bakımı
Kasımpatı Çiçeğinin Yaprak Hastalığı

Kasımpatı çiçeklerini özellikle yaprakları ıslatmaktan kaçınarak ve her bitkiyi birbirine değmeyecek şekilde yeterli aralıklarla yerleştirerek birkaç hastalık ve zararlıların oluşmasını önleyebilirsiniz. Kasımpatı çiçeklerinde oluşabilecek bir kaç hastalık vardır. Onlardan bir tanesi toz halında küflenmesidir. Beyazımsı bir film yaprakları ve gövdeleri kaplayabilir. Bir diğer hastalık ise pasdır. Yapraklarının alt kısımlarında püstüller görünebilir. Kasımpatı çiçeklerinde yaprak bitleri bulunabilir. Bu bitler sonucunda yapraklarda kıvrılmalar görülebilir ve en son yapraklar dökülür.

İlginizi Çekebilir  Lotus Çiçeği Anlamı

Bitki ve çiçek bakımı zaman ve sabır isteyen bir iştir. Balkonların yanı sıra bitkilerinize evlerde de bakabilirsiniz. Hem sürekli gözünüzün önünde olduğu zaman onlara vakit ayırabilir, gereken ilgiyi de gösterebilirsiniz. Evlerde bakılabilecek bir kaç bitkiyi sizler için araştırdık ” İç Mekan Bitkileri ve Bakımı ” yazımızı inceleyebilirsiniz.