Kesme İşareti İle İlgili Cümleler

Kesme İşareti İle İlgili Cümleler

29/12/2021 0 Yazar: Tolga H.

Kesme işareti dilimizde özel bir yeri olan noktalama işaretlerinden biridir. Cümle içerisinde özel isimden sonra ek getireceğimizde eki kesme işareti ile ayırırız. (‘) simgesi ile ifade edilir.

Kelimeden sonra kesme işareti kullanacağımız zaman kelimeden ayrı olarak değil birleşik olarak yazarız. Kesme işaretini kullandıktan sonra yeniden ek kullanacaksak arada boşluk bırakmayız. Özel ismi cümle içinde geçirdiğimizde sağ üst kısmına kesme işaretini koyduktan sonra eki de bitişik yazmamız doğru kullanımdır.

Özel adların haricinde sayılara, kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için de kullanılır. İki sözcük bir araya geldiğinde ses düşmesi yaşanırsa bu ses düşmesi kesme işaretinin kullanımı ile belirtilir. Kesme işareti özel adların cümle içindeki diğer sözcüklerden ayrılmasını sağlar.

Eklere cümle içerisinde ek gelecekse ayrım kesme işaretiyle yapılır. Tarih belirtici olarak gün veya ay kullanıyorsak bu sözcüklere ek geldiğinde kesme işaretiyle ayrılır. Özel isimler için ise gelecek her ekin ayrılması gerekir ve bu ayrım yalnızca kesme işaretinin kullanılmasıyla olur.

Kesme İşareti Nerelerde Kullanılır ?

Kesme İşareti İle İlgili Cümleler

Özel isimlere bildirme, durum ya da iyelik ekleri getirmek istediğimiz ekin özel isimden ayrılmasını kesme işaretiyle yaparız:

“Gamze’nin çok güzel gözleri vardı.”

“Paşa’yı akşam gezmesine çıkarabilir misin?”

“Çanakkale’ye hiç gittin mi?”

Kişi adları kullanılırken saygı belirtmek amacıyla unvan sözleri ekleriz. Unvan sözlerinden sonra ek gelirse eki sözcükten ayırmak için kesme işareti kullanırız:

İlginizi Çekebilir  Niteleyici Sözcük Nedir?

“Ayşe Hanım’ın bu konuda hiçbir suçu yok.”

“Hasan Bey’e toplantı saatini iletirsiniz.”

Kısaltma kullanacağımız zaman eğer kısaltmaya ek gelecekse eki ayırmak için kesme işaretini kullanmamız gerekir:

“PTT’ye gitmem gerekiyor.”

“TBMM’ye gitmek için yola çıkıyoruz.”

“TDK’nın açıklamasına göre bu cümle yanlış.”

Sayılara ek gelecekse ekin ayrılması kesme işaretinin kullanılması ile gerçekleştirilir:

“6’lı paket aldım.”

“1.90’lık bir boy ile potalarda işi kolay.”

“9’uncu katta oturuyoruz.”

Seslerin düşmesini göstermek için kesme işaretini kullanırız. Bu özellik genellikle şiirlerde kullanılır:

“Sensiz dünyayı n’eyleyim?”

Kesme işaretinin kullanımı cümlede anlatılmak istenenin daha kolay aktarılmasını sağlar. Dilimizin zenginliğini gösteren noktalama işaretlerinden biridir.

Kesme İşareti Nasıl Yapılır ?

Kesme işaretini mobil kullanımda yapmak için telefonunuzun klavye kısmından simgeler kısmını seçmeniz gerekmektedir. Simgeler kısmında kesme işaretini bulduğunuzda üzerine tıklamanız yeterlidir.

Bilgisayar klavyesinden kesme işareti yapmak için Shift tuşu ile harflerin bulunduğu alandaki 2 rakamına basmanız yeterlidir (Shift+2). Klavyenin sol tarafında bulunan 2 rakamına basarak bu işareti yapamazsınız.