Kolostomi Nedir ?

Kolostomi Nedir ?

24/12/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Kolostomi, bağırsak içeriğinin boşaltılmasını sağlamak için kalın bağırsaktan (kolon) karın duvarı ve deriden yapay olarak oluşturulmuş bir çıkıştır. Kolostomi ameliyatı, stoma oluşturmak için kolonun bir kısmını karın yüzeyine getirmeyi içerir.

Temel olarak, kolonda ciddi bir hastalık varsa ve bağırsağın belirli bölümlerinin geçici veya kalıcı olarak kapatılması yada çıkarılması gerekiyorsa kolostomi gereklidir.

Kolostomi Nedenleri

Kolostomi oluşturmanın nedenleri şunları içerir:

  • Kolonun kronik enflamatuar hastalıkları (örn. Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı)
  • Kolon tümörü
  • Kalın bağırsakta iltihaplanabilen bir şişkinlik (divertikül)
  • Bağırsak delinmesi
  • Yetersiz sfinkter fonksiyonu (dışkılama üzerinde kontrol artık mevcut değildir)
  • Yaralanmalar
  • Radyasyon tedavisinden kaynaklanan hasar
  • Bağırsakta konjenital malformasyon (örneğin, Hirschsprung hastalığı)

Kolostomi Türleri

Kolostomi Nedir ?
Kolostomi türleri

Hastalığa bağlı olarak, kalın bağırsakta iki ana yapay derivasyon türü vardır: terminal kolostomi (sigma kolostomi olarak da adlandırılır) ve çift namlulu kolostomi (enine kolostomi).

Terminal Kolostomi (Sigma Kolostomi)

Bu son stoma uygulamasında cerrah rektumu, sfinkter ile birlikte anusu ve kalın bağırsağın küçük bir kısmını çıkarır. Yapay çıkış, sol alt karın bölgesinde, çoğunlukla S şeklindeki bağırsak bölümünde (sigma = Yunan S) oluşturulur. Bu nedenle bu tip stoma aynı zamanda sigma kolostomi olarak da bilinir. Terminal kolostomide kalın bağırsağın neredeyse tamamı korunur, yani işlevi (dışkı kalınlaşması) neredeyse hiç kısıtlanmaz. Dışkı genellikle işlemden önceki ile aynıdır.

İlginizi Çekebilir  Ph Metre Nedir ?

Çift Namlulu Kolostomi (Enine Kolostomi)

Bu tip stoma genellikle bağırsağın daha derin kısımlarını hareketsiz hale getirmek için geçici olarak (birkaç ay için) oluşturulur. Akıntı sağ veya sol üst karın bölgesinde gerçekleşir. Cerrah bağırsağı karın duvarından bir ilmek halinde çeker, ardından bağırsak açılır ve karın duvarına sabitlenir. Bu, bağırsağı rahatlatmak ve sakinleştirmek için stomaya giden bir bölüm ve stomadan uzaklaşan bir bölüm oluşturur. Bağırsağın hastalıklı bölümü iyileştiğinde, cerrah bağırsağın iki ucunu birleştirip tekrar karın içine taşıyabilir. Normal dışkılama geri yüklenir.

Çift namlulu kolostomi genellikle enine bağırsakta oluşturulur ve bu nedenle enine kolostomi olarak da adlandırılır.

Olası Komplikasyonlar

Bağırsağın doğal eliminasyon fonksiyonunun bozulması çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bunlardan bazıları zararsızdır, ancak diğerleri karmaşık olabilir. En yaygın komplikasyonlar şunlardır:

Dermatit: Stomanın etrafındaki deri genellikle suni açıklık ve bağırsak hareketi ile kızarır. Uygun hijyen ve özel merhemlerle hastalar bu şikayetleri kontrol edebilir.

Stomanın küçülmesi: Cerrahi işlemden sonra stomanın çapı küçültülür. Bu normaldir, ancak açıklık çok küçük olursa yeni bir prosedür gerekir. Aksi takdirde çıktı bloke olabilir.

Stomanın hareketi: Kolostomi bölgesinde bağırsak pozisyonunu değiştirir. Bu nedenle dışa doğru daha sert itebilir ve ostomi fıtığına neden olabilir. Stoma da içe doğru çekilebilir. Her iki durumda da, etkilenenler, kolostominin düzgün çalışmasını sağlamak için uygun önlemleri alabilmesi için bir doktora görünmelidir.

İlginizi Çekebilir  Reiki Nedir ?

Bağırsak sorunu yaşayan bir çok insan vardır ve en çok yaşanan bağırsak rahatsızlığı kabızlıktır. ” Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri ” yazımızdan kabızlık sorunlarınızı çözmek için bilgilere ulaşabilirsiniz.