Sinüzit nedir?

Sinüzit nedir?

12/06/2020 0 Yazar: Gül C.

Sinüs enfeksiyonu olarak da bilinen sinüzit, kulak, burun ve boğaz (KBB) doktorunu ziyaret etmenin en yaygın nedenlerinden biridir. Aslında, dünyada milyonlarca insan sinüs enfeksiyonu kapıyor. Yaygın bir yanlış anlama, sinüs enfeksiyonlarının burun ile ilişkili olmasıdır, aslında sinüsler, burun, elmacık kemikleri ve alnın arkasında bulunan içi boş boşluklardır.

Sinüzit Nedir?

Sinüs enfeksiyonunun türüdür. Sinüs enfeksiyonunun başlangıç ​​aşamaları, burun dokusunun iltihaplanması olabilir. Nazal doku, diğer nedenlerin yanı sıra soğuk algınlığı, burun polipleri veya alerjileri ile iltihaplanmasıdır. Doku iltihaplandığında, sinüslere açılan delikler artık doğru şekilde tahliye edilemez. Bu drenaj eksikliği, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sinüs enfeksiyonlarının rahatsız edici semptomlarına neden olan şeydir.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit nedir?
  • Kalın sarı veya yeşil postnazal drenaj tıkanıklık
  • Burun veya burun tıkanıklığı ile nefes almada zorluk
  • Gözler, yanaklar, burun veya alın çevresindeki ağrı ve ağırlık
  • Yüzünüzdeki basınç veya sinüs astarında şişme
  • Balgamlı öksürük
  • Ateş
  • Diş ağrısı

Her şeyde olduğu gibi, tüm sinüs enfeksiyonları aynı değildir . Yüzünüzde dört farklı sinüs alanı ve dört farklı enfeksiyon türü vardır.

Akut : En yaygın olanıdır. Dört haftaya kadar sürebilir ve genellikle antibiyotik gerektirmez. Virüs veya bakterilerin neden olduğu sinüs enfeksiyonudur.

Subakut : 4-12 hafta süren sinüs enfeksiyonudur.

Kronik : Uzun süren bir enfeksiyondan ziyade uzun süreli iltihaplanma nedeniyle 12 hafta veya daha uzun süre devam eden semptomları koruyan sinüs enfeksiyonudur.

İlginizi Çekebilir  Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Neye Bakar

Tekrarlayan : Bir yılda üç veya daha fazla sinüs enfeksiyonudur.

Akut sinüs enfeksiyonlarının çoğunun uzun süreli etkileri olmamakla birlikte, kronik sinüzitten muzdarip olanlar diğer engellerle karşılaşabilirler. Kronik sinüzit (veya CRS) olan kişilerin depresyona eğilimli olduğu doktorlar tarafından söylenmektedir.

Sinüziti Önleme İpuçları

  • Grip aşısı yaptırabilirsiniz. Gribi önlemek dolaylı olarak sinüs enfeksiyonlarını da önleyebilir.
  • Tuzlu burun spreyi kullanmayı deneyin.
  • Sigara içmekten veya sigara dumana maruz kalmaktan kaçının.
  • Bir nemlendirici kullanmayı deneyin, kuruluk sinüslerin en önemli tahriş edicilerinden biridir.

Sinüzit Tedavisi

Sinüs enfeksiyonunuz bakteriyel değilse ki çoğu akut vaka değildir ve antibiyotik kullanmanıza gerek yoktur. Sinüzit için diğer tedaviler arasında burun steroidleri veya tezgah üstü dekonjestanlar bulunur. Bu yöntemler kronik sinüzitinizi iyileştirmezse, sinüs cerrahisini düşünmenin zamanı gelmiş olabilir. Sinüsler için en yaygın cerrahi endoskopik sinüs cerrahisi olarak adlandırılır.Kronik sinüzit, yaşlılarda daha yaygındır. Kullanılan tedavi ve ilaçlar yaşlı hastalarda daha yakından izlenmektedir.