Sonbahar Hastalıkları

Sonbahar Hastalıkları

21/09/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Sonbaharda hastalıkların artmasının ana nedeni, hava sıcaklıklarındaki ani değişikliklerdir. Hava soğuduğunda vücudumuz bu duruma uyum sağlamakta güçlük çekebilir. Sonbahar hastalıkları nelerdir? Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için ne gibi önlemler almalısınız?

Sabah uyandığınızda halsiz ve gün içinde yorgun hissediyorsanız, sonbahar hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Hava sıcaklığındaki ani keskin düşüş, vücut ısınızı da olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar zayıfsa hastalanma riski o kadar artar.

Mevsim değiştikçe sıcaklıklar düşmeye başlar ve kuluçka dönemindeki virüsler ve bakteriler yeniden aktive olur.

Bu yazımızda;

  • Sonbahar Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir ?
  • En Sık Görülen Bahar Hastalıkları
    • Grip (İNFLUENZA)
    • Astım
    • Akut Bronşit
    • Depresyon
  • Ne Gibi Önlemler Almalısınız ?
    • Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Tüketin
    • Mevsime Göre Giyin
    • Yeterince Su İçtiğinizden Emin Olun
    • Sağlıklı Bir Beslenme Planı Oluşturun

Başlıkları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Sonbahar Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir ?

Sonbahar Hastalıkları
Bahar hastalıkları genellikle vücudun çeşitli yerlerinde (uzuvlarda ağrı gibi) yorgunluk, uykusuzluk ve ağrı gibi semptomlara sahiptir.

Bahar hastalıkları genellikle vücudun çeşitli yerlerinde (uzuvlarda ağrı gibi) yorgunluk, uykusuzluk ve ağrı gibi semptomlara sahiptir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, tıbbi yardım almalısınız.

• Sabah uyanmada zorluk
• Vücutta ağrı
• Sık sık hapşırma
• Boğaz ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı
• Nefes alırken göğüs ağrısı
• İştah kaybı
• Terleme veya ani titreme hissi (özellikle geceleri)
• Mide bulantısı ve baş ağrısı

İlginizi Çekebilir  Ödem Nedir?

En Sık Görülen Bahar Hastalıkları

Sonbahar Hastalıkları
Grip, astım, akut bronşit en sık görülen bahar hastalıklarının başında gelir.

Grip (İNFLUENZA)

Grip, yazdan sonbahara en sık görülen mevsimsel hastalıktır. Virüslerin neden olduğu solunum yolu hastalığıdır. Gripin en belirgin semptomları ateş, yorgunluk, burun akıntısı, öksürük, iştahsızlık ve kas ağrısıdır. Bu semptomlar nedeniyle kişi artık günlük işlerine devam edemez.

Gribe neden olan influenza virüsü, 1-2 gün içinde birdenbire tüm vücuda bulaşabilir. Ateş gibi ilk belirtilerden biri 3-5 gün sürebilir. Yorgunluk ve halsizlik gibi diğer belirtiler biraz daha uzun sürebilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkinlerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda semptomlar daha şiddetli olabilir. Herhangi bir işlem yapılmazsa, zatürre olabilir.

Astım

Astım hastaları sonbahar ve ilkbaharda risk altındadır. Aniden değişen sıcaklıklar ve mevsimsel değişiklikler astım semptomlarını tetikleyebilir.

Akut Bronşit

Akut bronşit, virüs ve mikroplara bağlı olarak üst solunum yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. İyileşme, ancak enfeksiyonun doğrudan tedavisi veya alerjiye neden olan maddenin uzaklaştırılmasıyla takip edilebilir.

Depresyon

Esas olarak yazdan kışa geçiş sırasında ortaya çıkar. Bazı uzmanlara göre depresyonun nedeni kış aylarında beyinde melatonin hormonlarının aşırı salgılanmasıdır.

Ne Gibi Önlemler Almalısınız ?

Sonbahar Hastalıkları
Mevsimsel değişimler sırasında beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Mevsimsel değişimler sırasında attığınız birkaç basit adımla düşme hastalığına karşı direncinizi artırabilirsiniz.

1- Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Tüketin

Bağışıklık sisteminiz, vücudunuzun hastalığa karşı savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse, hastalığa karşı o kadar güçlü olursunuz.

Özellikle sonbaharda bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Özellikle A, C ve E vitaminli besinler doğal antioksidanlardır ve vücudunuzdaki bağışıklık hücrelerinin sayısını artırır. Yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller günlük beslenmenize dahil edilmelidir. Ara öğünlerde magnezyum içeren besinler tüketilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

2- Mevsime Göre Giyin

Hava hızla değişebileceği için çok kalın veya çok ince giyinmemelisiniz. Gün boyunca vücut ısınıza ve aktivite seviyenize göre giyin. Ayrıca ince giysiler giyiyorsanız yanınıza fazladan kıyafet de götürebilirsiniz.

3- Yeterince Su İçtiğinizden Emin Olun

Yeterince su içmeyi asla unutmayın. Yeterli miktarda su tüketerek vücut ısınızı dengeleyebilir ve vücudunuzda biriken fazla maddeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Günlük olarak tüketilmesi gereken su miktarı kişiye göre değişebilir. Uzmanlar, yetişkinlerin günde 2,5 litre su içmelerini tavsiye ediyor.

4- Sağlıklı Bir Beslenme Planı Oluşturun

Sağlıklı bir beslenme planı hazırlayın ve uygulayın. Yemeklerinizi belirleyin; öğün atlamayı denemeyin. Vitamin ve mineraller için günlük beslenmenize mevsim meyveleri ekleyin.

Bahar hastalıklarının belirtilerinden bir tanesi de boğaz ağrısıdır. ” Boğaz Ağrısı İçin Doğal Yöntemler ” yazımızda kışı rahat geöirebileceğiniz biliglere ulaşabilirsiniz.