Taflan Nedir ?

Taflan Nedir ?

13/03/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Turşu Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden bir tanesidir. Adını söyleyince bile ağzı sulanmayan yoktur. Aklınıza gelebilecek bütün sebzelerin turşusu yapılabilir. Limon turşusundan kırmızı soğan turşusuna, karnabahar turşusundan brüksel lahanasına kadar hemen hemen bütün sebzelerin turşusu vardır. Ama en çok tüketilenler arasında, salatalık, lahana, havuç, fasulye, pancar, acı biber, pancar ve taflan turşusu vardır.

Taflan da diğer sebzeler gibi turşusu yapılan bir meyvedir. Kiraz ve vişne meyvesine benzeyen taflanın diğer adı Karayemiş’tir. Ayrıca taflan meyvesi, laz yemişi, laz üzümü gibi isimlerle de bilinir. Bu meyve ülkemiz de genellikle Karadeniz Bölgesinde yetişir.

Gülgiller ailesinden olan taflanın latince adı Prunus laurocerasus’tur. Meyveler, Ekim-Kasım aylarında tamamen olgunlaştığında hasat edilmelidir. Taflan ağacının ve meyvesinin bir çok yararı vardır. Ağacın yaprakları ve meyveleri aromatik, aperatif, sindirim, uyarıcı, antiromatizmal, hafif antiseptik ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir.

Taflan Nedir ?
Taflan/Karayemiş meyvesi

Taflan meyvesi bağışıklığı güçlendirme, Alzheimer hastalığına karşı koruma, demir eksikliğinde ve öksürük gibi bir çok alanda kullanılmıştır. Taflan meyvesini, reçel /marmelat, çay ve hatta turşu olarak bile tüketebilirsiniz. Taflan turşusu sıklıkla tüketilen turşulardan biridir. Evlerimizde turşu gibi konserve de sıklıkla yapılır. “Konserve Nasıl Yapılır?” yazımızdan konserve yapmanın inceliklerini öğrenebilirsiniz.

Taflan turşusunun yapımı da diğer turşularla aynıdır. Yazımızın devamında taflan turşu tarifi öğrenebilirsiniz.

Taflan Turşusu Tarifi

Taflan turşusu yapımı da diğer turşular ile aynıdır. İhtiyacınız olan, taflan, kaya tuzu, sirke, kavanoz ve su.

  • Öncelikle yapacağınız kadar taflanı yıkayıp güzelce ayıklamanız.
  • Ayarladığınız kavanozlara ayıkladığınız taflanları boşaltın.
  • Kavanozunuzun aldığı su ölçüsüne göre litre başı için 80gr tuz, 100ml sirke 5-6 tane de nohut koyup kavanozun ağzını iyice kapatın. Turşunuz bir süre sonra hazır afiyet olsun.
İlginizi Çekebilir  Diyette Pilav Yenir Mi ?