Temel Jimnastik Hareketleri

Temel Jimnastik Hareketleri

09/02/2022 0 Yazar: Tolga H.

Bugün ki yazımızda özellikle genç yaşta başlandığında ileriki yaşlarda yaşam konforumuzu olumlu yönde etkileyebilecek bir spor dalından bahsetmek istiyorum. Bu spor dalımızın adı Jimnastiktir. Jimnastik; vücudu güçlendirmek ve çevikleştirmek ereğiyle yapılan bedensel alıştırmaların tümünün genel adıdır. Jimnastik yaparak daha esnek, güçlü ve çevir bir vücuda sahip olabiliriz.

Dünyanın her yerinde uygulanan bu spor dalı Türkiye’de de federasyon tarafından resmi spor dalları arasında yer almaktadır.

Jimnastik Nedir ve Bölümleri Nelerdir ?

Jimnastik fiziksel gelişimi sağlayan hareketlerin tümü için tanımlanabilir. Diğer yandan genel bir spor tanımı da olmaktadır. Bu sebeple jimnastiğin farklı bölümleri bulunur. Bu bölümler Artistik, Ritmik ve Genel Jimnastik olarak üç kısma ayrılır. Bu üç bölüm haricinde bağımsız da yer alabilen jimnastiğin bölümleri ise;

  • Artistik jimnastik,
  • Modern ritmik jimnastik,
  • Oda jimnastiği,
  • Aletli jimnastik,
  • Aletsiz jimnastik,
  • Eğitici jimnastik,
  • Düzeltici jimnastik,
  • Tıbbi jimnastik,
  • Cambazlık jimnastiği
  • Atletizm öncesi jimnastik şeklinde yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir  Mobilite ve Esneklik

Temel Jimnastik Duruşlarının Listesi

Temel Jimnastik Hareketleri

Aşağıda başlıklar halinde temel jimnastik duruşlarının adları ve nasıl yapılacakları hakkında açıklamalar yer almaktadır. Bu açıklamaları okuyarak temel jimnastik hareketlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Açık Bacak Oturuş

Uzun oturuş pozisyonu bacakların yanlara “V” şeklinde açılması şeklinde yapılan oturuş pozisyonudur.

Bacaklar Kapalı Ayakta Duruş (Esas Duruş)

Bacaklar bitişik kollar yanlarda gövdeye paralel, baş ve gövde dik olarak yapılan duruştur.

Bacaklar Açık Ayakta Duruş

Ayaklar omuz genişliğinde açık, kollar yanda gövdeye paralel, baş ve gövde dik olarak yapılan duruştur. Vücut ağırlığı her iki bacakta da eşittir.

Bank Duruşu

Dizüstü duruştan kollar önde yere dayanılır. Üst bacak ve kollar yere dik ve birbirine paraleldir.

Bacaklar Bükülü Oturuş

Uzun oturuş pozisyonunda, her iki bacağın dizlerden bükülerek tabanlarının yere dayanmasıdır.

Bağdaş Oturuş

Bağdaş oturuşta, bacakların dizlerden bükülerek önde çaprazlanmasıdır. Gövde dik kollar yanlarda serbesttir.

Cephe Duruşu

Bacaklar arkaya gergin şekilde uzatılır. Ayak uçları yere dayalıdır. Kollar gergin ve yere dik, vücut tamamıyla gergin ve bir çizgi üzerindedir.

Çakı Duruşu

Uzun oturuşta veya bacaklar bükülü oturuşta, bacakların 45 derece yukarıya gergin şekilde kaldırılmasıdır. Kollarla yanlardan destek alınır. Dayanak yüzeyi sadece kalçadır.

Çömelerek Duruş

Baş ve gövde dik, vücut ağırlığı ayak uçlarında çömelme hareketidir. Bu duruşta kalça ve topuklar bitişik, kollar gövdeye paraleldir.

Dört Ayak Duruş

Çömelik duruşta eller omuz hizasında avuç içi yere dayanır. Dizler kolların arkasında kalır.

İlginizi Çekebilir  Basketbol Hakkında Bilgiler

Dizüstü Duruş

Bacaklar dizlerden bükülü, alt bacak ayak bilekleri gergin olarak yere dayalıdır. Buna bağlı üst bacak ve gövde dik, kollar yanlarda gövdeye paraleldir.

Dizüstü Oturuş

Dizüstü duruştayken, arkaya topukların üzerine oturuş şeklidir. Dizüstü duruştayken yana oturma şekli ise “dizüstü yan oturuş” olarak adlandırılır.

Engel Oturuşu

Uzun oturuş pozisyonunda bir ayağın dizden bükülerek arkaya alınmasıdır.

Kartal Duruşu

Bu duruş günümüzde jimnastik yapmayanlarının bile ilgisini çeken bir duruş şeklidir. Ayakta bacaklar açık, gövde öne bükülerek yere paralel konuma getirilir. Kollar omuz hizasında açık, gergin ve yere paraleldir.

Mum Duruşu

Sırtüstü yatışta, ellerle gövde yanlardan kavranır. Bacaklar gergin olarak yukarı kaldırılırken dirseklere dayanarak, ağırlığı omuzlara aktarılır. Dayanak yüzeyi omuzlar ve üst koldur. Vücut ayak uçlarına kadar gergin ve diktir.

Planör Duruşu

Vücut ayak ağırlığı tek bacak üzerindedir. Diğer bacak gergin olarak yukarıya kaldırılır. Kollar omuz hizasında yanlarda açık, gövde ile beraber yere paraleldir.

Sporcu Oturuşu

Bacaklar bükülü oturuş pozisyonunda, ellerin diz kapakları üzerinde kenetlenmesi ve hafifçe gövdeye çekilmesi şeklindeki oturuş şeklidir.

Tek Dizüstü Duruş

Dizüstü duruştayken bir bacağın öne alınarak dizden dik olarak bükülü yere basış şekli de “tek dizüstü” duruş olarak adlandırılır.

Ters Bank

Bank duruşunun tersidir. Sırt yere, göğüs yukarı dönüktür. Kollar ve alt bacaklar birbirine paralel yere dik, ayak ve avuç içleri yere dayalıdır. Baş arkada serbesttir.

İlginizi Çekebilir  En İyi Kalça Egzersizleri

Ters Cephe Duruşu

Cephe duruşunun tersidir. Cephe duruşunun, vücudun göğüs kısmı yukarıya, sırt kısmının yere dönük olma durumudur. Topuklar yerde, ayak bilekleri gergin, eller, kollardan gergin şekilde yere dayalıdır. Baş arkada serbesttir.

Uzun Oturuş

Gövde dik, kalça yerde, bacaklar öne gergin olarak uzatılır. Kollar yanlarda yere paraleldir.

Sizlere bu yazımızda jimnastik nedir, nasıl yapılır ve duruşları hakkında bilgiler vermeye çalıştık.