Ütopya Nedir ?

Ütopya Nedir ?

24/01/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Ütopya, yaşam ve genel mutluluk için ideal koşullara sahip kurgusal bir yerdir. “Ütopya” terimi, T. More’un 1516’da yayınlanan kitabının kısaltılmış başlığından türemiştir. Ütopya, Yunanca bir kelimedir οὐ (no) ve τόπος (yer) sözcüklerinden oluşmuştur, bu nedenle “var olmayan yer” olarak tercüme edilebilir. Başka bir versiyona göre, εὖ “iyi” olarak çevrilen ilk kelime olarak hareket eder. Buna göre “iyi bir yer” kastedilmektedir. Akla gelebilen, ancak daha gerçekleşmemiş bir şeyler için kullanılan bir kelimedir.

Ütopya, ideal bir toplum modelini tanımlayan felsefi ve kurgusal bir edebiyat türüdür. Kural olarak, yazarlar ütopyalara kendi dönemleriyle ilgili sosyal, ekonomik ve politik sorunları yansıtırlar. Hemen hemen tüm bu tür çalışmalar fantastiktir ve ya uzak bir geleceği ya da alternatif bir gerçekliği ya da hiç var olmayan bir geçmişi anlatır. Kitaplarda ütopik bir devlet genellikle dış dünyadan korunur ve katı bir zaman çerçevesinde var olur, geleceği ve geçmişi yoktur. Bütün sakinleri eşit, mutlu ve kendi işleriyle meşgul. Böyle bir toplumda yaşam iyi düşünülmüş, insanlar arasında çatışma yok.

Siyasette bir “ütopya” dan söz edildiğinde, genellikle daha iyi insan bir arada yaşamasının mümkün olduğu bir devlet veya bir topluluk hayal eder.

Ütopyanın Özellikleri

Ütopya Nedir ?
Ütopyaya bir örnek
  • Genellikle ütopik gerçeklik katı bir zaman çerçevesinde var olur, geleceği ve geçmişi yoktur.
  • Ütopyanın tüm sakinleri, içinde yaşadıkları dünyanın adaleti ve idealliğine içtenlikle ikna olmuşlardır. Hepsi tek bir bakış açısı ile karakterize edilir, belirgin bir bireyselliğe sahip göze çarpan karakterler yoktur.
  • Toplum, insanlar arasında çatışma çıkmayacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Ütopya dış dünyadan çitlerle çevrili, kimse ayrılmıyor ya da gelmiyor.
  • Çoğu zaman, bölge sakinleri, eyaletlerinin dışında bir yerde başka ülkeler olduğunu bile fark etmezler.
  • Ütopik bir toplumda hayat açıkça hatalardan arındırılır, her şey sağlanır ve ideal olarak düşünülür. Hiçbir şey ters gidemez.
  • Ütopya dünyası ideal olduğu için, içinde gerçeklik üzerine hiciv imkansızdır. Her zaman gerçeğe karşıdır.
  • Bunlar çoğu ütopyanın tipik özellikleridir. Unutulmamalıdır ki, ütopik dünyalar hakkındaki fikirlerin farklı zamanlarda değiştiği ve o dönemle ilgili sosyal, ekonomik ve politik sorunları yansıttığı unutulmamalıdır.
İlginizi Çekebilir  Bit Hangi Kokuya Gelmez