Yaygın Çevrimiçi Oyun Riskleri

Yaygın Çevrimiçi Oyun Riskleri

22/02/2023 0 Yazar: Tolga H.

Bilgisayar oyunlarının internet üzerinden bir veya daha fazla kişinin bilgisayar veya cep telefonu gibi araçları kullanarak paylaşmasına çevrimiçi oyun veya online oyun denir. Çevrimiçi oyun sitelerine İnternet üzerinden kolayca erişilebilir. Günümüz dünyasında internet, cep telefonlarından bilgisayarlara, tabletlerden tüm teknolojik cihazlara kadar geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır.

İnternetin yaygınlaşmasının yanı sıra online oyun çeşitliliği de oldukça zengindir. Tek yapmanız gereken ne tür bir oyun aradığınıza karar vermek. Örneğin aksiyon oyunları oynamak istiyorsanız bunu yapmak için aksiyon çevrimiçi oyunlara girmeniz ve internette aramaya başlamanız gerekir. Arama sonuçları bununla ilgili yüzlerce farklı sonuç gösterir. Bu sonuçlar ışığında yapmanız gereken tek şey zevkinize uygun olan siteye giriş yapmak ve oyunu oynamaktır.

Çevrimiçi oyunlar, bilgisayarınızda, telefonunuzda veya tabletinizde İnternet bağlantısı kullanan diğer oyuncularla aynı anda oyun oynamanıza olanak tanır. Oyuna katılan herkes her türlü oyun içi aktiviteyi gerçekleştirebilir. Bu tür oyunlar diğerlerine göre sıra dışı, gelişime ve sosyal yönlere açık olduğu için sevilmektedir. Bu tür oyunları oynamak için teknik bir cihaz ve internet bağlantısı gerekmektedir.

Anket: En çok hangi kuşak oyun oynuyor?

Siber güvenlik şirketi ExpressVPN’in gerçekleştirdiği ankete göre, sanıldığı gibi Z kuşağı çok online oyun oynamıyor. Anket sonuçlarına göre, Y kuşağı yani 30’lu yaşlardaki bireyler en çok online oyun oynuyor.

İlginizi Çekebilir  Instagram'da Keşfete Nasıl Düşülür?

Çevrimiçi Oyun Güvenliği İçin En İyi Uygulamalar

Ücretsiz olarak oyun oynayabileceğiniz sitelerin en önemli özelliğinin, oyunu bilgisayara indirmeden oynanmasına olanak sağlaması ve güvenli siteler olmasıdır diye ifade edebiliriz. Online oyun sitelerinde büyük boyutlu oyunların oynanması mümkün değildir çünkü bu oyunların hızlı çalışması gerekmektedir. Öte yandan oyunun internet üzerinden oynandığı bazı sitelerde ise oyun birden çok kullanıcı arasında oynanabilmektedir. Online oyun sitelerinde oyunları kategorize ederek istediğiniz oyun türlerine daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz.

Çevrimiçi Oyunların Gizli Tehlikeleri Nelerdir?

Dijital oyunların olumsuz etkilerinden ve gizli tehlikelerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır.

-Oyun oynama süreleri genellikle kontrolden çıkar ve bağımlılığa yol açar.

-Diğer faaliyetlere ilgi kaybı yaşanır.

-Oyun oynayamadığı zaman zihinsel yoksunluk yaşanır. Oyunlar kişiyi toplumdan uzaklaştırır ve böylece sosyal becerilerinin gelişimine zarar verir.

-Şiddet içerikli oyunların yalnızlık, yaşam doyumunda azalma, depresyon, kaygı, saldırganlık, şiddete eğilim, olumsuz davranış sıklığı, düşmanca yaklaşım, şiddete karşı duyarsızlaşma gibi psikososyal etkilerle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.

-Dijital oyun bağımlılığı olan öğrencilerin bu bağımlılıklardan dolayı daha düşük akademik performans gösterdikleri görülmüştür.

-Oyunlarda aşırı hayal kırıklığı agresif davranışlara yol açar.

-Çok sayıda çalışma, şiddetli video oyunlarının oyuncuların artan kalp atış hızı ve kan basıncı üzerindeki etkilerini göstermiştir.

Kendinizi Virüslerden ve Kötü Amaçlı Yazılımlardan Koruma

Çoğu fidye yazılımı saldırısı oldukça standarttır. Bir çalışan, bir e-posta ekini açacak şekilde sosyal olarak tasarlanmıştır veya bir saldırgan kurumsal sistemlere uzaktan erişim elde eder (şifrenin ele geçirilmesi, zorunlu erişim veya kimlik bilgileri satın alan aracılar tarafından birincil erişim). Ayrıca sunucu taraflı yazılımlardaki güvenlik açıklarından da yararlanabilir. Bu nedenle, birçok sorundan kurtulmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Ahşap Kedi Evinin Avantajları

-Çalışanlarınızı bilgi güvenliği ve dijital hijyen konusunda eğitebilirsiniz. Kimlik avı e-postaları ile geçerli e-postaları ayırt edebilmek ve şifreleri güvende tutabilmek, bilgi güvenliği departmanlarının yükünü büyük ölçüde azaltacaktır.

-Zayıf parolaların tekrarlanmasını yasaklayan ve bir parola yöneticisinin kullanılmasını gerektiren katı bir parola politikası belirleyin.

-Kesinlikle gerekli olmadıkça, Uzak Masaüstü Hizmetlerini (RDP gibi) genel ağlar üzerinden kullanmayın. Gerekirse, uzaktan erişimi yalnızca güvenli VPN kanalları üzerinden yapılandırın.

-Güncellemelerin tüm bağlı cihazlara yüklenmesine öncelik verin. Özellikle, kritik yazılımlar (işletim sistemleri, tarayıcılar, ofis paketleri, VPN istemcileri, sunucu uygulamaları) için yamalar ve uzaktan kod yürütme (RCE) ve ayrıcalık yükseltme güvenlik açıkları için düzeltmeler.