Akdeniz İkliminin Tarım Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi

Akdeniz İkliminin Tarım Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi

05/02/2023 1 Yazar: Ercument

Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerinde etkisi, oldukça pozitif yönlüdür. Çünkü Akdeniz iklimi, sıcak ve nemli bir iklimdir ve bu, tarım faaliyetleri için uygun bir ortam yaratır. Sıcak ve nemli hava koşulları, sebzelerin ve meyvelerin büyümesini ve verimliliğini arttırır. Aynı zamanda, bu iklim, çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine olanak tanır ancak aynı zamanda böcek ve hastalıklara karşı çok dikkatli olunması gerektiği anlamına da gelir.

Akdeniz İklimi

Akdeniz iklimi, sıcak ve nemli bir iklimdir ve genelde Akdeniz Havzası ve yakın çevresinde bulunan bölgelerde görülür. Bu iklim, yaz aylarında sıcak ve kurak ve kış aylarında ılıman ve nemli olabilir. Akdeniz ikliminin en belirgin özelliği, yaz aylarında sıcaklıkların yüksek olması ve kış aylarında düşük nem oranlarıdır. Bu iklim, tarım, turizm ve diğer endüstriyel faaliyetler için uygun bir ortam yaratır.

Ülkemizde, Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde görülen Akdeniz iklimi, bu bölgelerde yapılan tarım faaliyetlerini verimli kılmaktadır. Ülkemizin büyük sayılabilecek bir bölümünde Akdeniz ikliminin görülmesi, bu bölgelerde yetiştirilebilecek tarım ürünlerinin çeşitliliğini ve verimliliğini artıran önemli bir etkendir.

Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerinde etkisi, başta da belirtmiş olduğumuz gibi oldukça verimli sonuçlar doğurmaktadır.

Akdeniz İkliminin Tarım Faaliyetleri Üzerine Etkisi

Akdeniz İkliminin Tarım Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi

Arıcılık, çiçekli bitkilerin yoğun olarak bulunduğu Karadeniz gibi bölgelerimizde yaygın olarak yapılırken, Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizde seracılık yaygındır. Öte yandan çiçekli bitkiler açısından da zengin bir çeşitlilik sağlayan Akdeniz iklimi, arıcılık için de elverişlidir.

İlginizi Çekebilir  Sahte Krallık Size Fantastik Bir Dünyanın Kapılarını Açıyor

Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler, Akdeniz ikliminde görülen yağışlı havaların da etkisiyle, Akdeniz, Ege, Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Sıcak yaz aylarında, bilhassa Adana ve civar illerde pamuk üretimi güzel ve verimlidir. Hatta büyük yazarlarımızdan Orhan Kemal’in Bereketli Topraklar Üzerinde adlı romanı, pamuk üretimini ve bölge halkının sorunlarını ele alır. Bu romanı 1980 senesinde aynı isimle film olarak da izlemiştik.

Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçer. Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsü olan maki, bu bölgelerimizde yaygındır. Kış aylarının ılık ve yağışlı geçmesi, Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizde seracılık faaliyetleri için oldukça olumlu bir etkendir.

Akdeniz İkliminde Yetişen Tarım Ürünleri

Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerindeki etkisi, tarım ürünlerinin çeşitliliğini ve verimliliğini destekler. Ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminde, pamuk, zeytin, turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon), pirinç, muz, tütün, buğday, gül (bilhassa Isparta ilinde), keçiboynuzu, haşhaş gibi tarım ürünleri yetiştirilir. Bu tarım ürünlerini, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerimizde sıklıkla görürüz. Hem ürün kalitesi, hem de ürün verimliliği açısından Akdeniz iklimi, yukarıda sıraladığımız tüm bitki çeşitlerine olumlu bir şekilde yansır.

Domates, biber, patlıcan, patates, marul, bakla, bamya, fasulye, barbunya vb. daha birçok sebze için Akdeniz iklimi oldukça elverişlidir.

Konuyla ilgili ayrıca, “Domates Nerede Yetişir” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Sözcük Türü Nedir ?