Çocuklarda Diş Çürüğü

Çocuklarda Diş Çürüğü

06/08/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Çürük Nedir?

Çürük sert diş maddesinin dış etkilerle tahrip edilmesi olarak bilinir. Diş çürüğüne dişlerde bulunan bakteriler neden olur. Dişe saldıran asitler dişler de çürüğü meydana getirirler.

Diş Çürüğünün Nedenleri

Diş çürüğü neredeyse her yaşta ortaya çıkan bir sorundur. Çocukların dişleri diş çürümesinden etkilenmemelidir. Başından beri sağlıklı ve dengeli bir besleme ile diş çürüğünün önüne geçilebilir. Diş çürüğü çocuklar da çok nadir durumlarda görülür. Çocuklarda sağlıksız beslenme, özellikle bol şeker içeren beslenme, diş çürümesine yol açar.

Çürüklere bakteriler neden olur. Bu bakteriler plakta birikir. Bakteriler şekeri ve ürünlerini aside ayırır. Bu asitler mine dahil sert diş maddesini demineralize eder ve böylece diş çürümesini tetikler. Sadece diş plağının çürük gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi yoktur, aynı zamanda asitlerin buna karşılık gelen uzun bir maruz kalma süresi de belirleyici bir rol oynar. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması günlük ağız hijyeninin bir parçası olmalıdır. Tükürüğün bileşimi ve pH değeri de önemsiz değildir: pH değeri ne kadar düşük olursa, tükürük diş maddesi için o kadar zararlı olur.

Çocuklarda Diş Çürüğü
Çocuklar da diş çürüğünün nedenleri

Diş Çürüğünün Teşhisi

Çürük teşhisi diş doktoru tarafından yapılmalıdır. Dişlerdeki koyu renkli alanlar tespit edilir. Burada özellikle çürüklerden etkilenen alanlar vardır. Açıkta kalan diş boyunları sadece ağrıya duyarlı değildir, aynı zamanda çürüklere eğilimlidir. Oklüzal yüzeyler veya interdental boşluklar en çok çürükten düşme riski taşır.

İlginizi Çekebilir  Ağız ve Diş Sağlığı İçin Doğal Yöntemler

Süt Dişlerinin Çürükleri

Yetersiz ağız hijyeni, yanlış beslenme ile birlikte dişlerde çürüklere neden olur. Genellikle ön dişler sıklıkla etkilenir. Buna ECC (Erken Çocukluk Çürükleri) veya Emzirme Çürükleri de denir. Çocuklar da günlük olarak ağız hijyenini sağlamak ebeveynlerin görevidir. Sadece bu şekilde çocuklar dişlerini uzun süre sağlıklı tutmayı öğrenebilirler.

Süt Dişlerinde Diş Çürümesinin Tespiti

Çocuklarda Diş Çürüğü
Diş çürüğü teşhisi

Çocuk dişleri yetişkinlere göre renk ve şekil bakımından farklılık gösterse de çürükler aynıdır. İlk belirtiler dişlerin üzerindeki tipik siyah lekelerdir, dişlere yakından bakarak görebilirsiniz. Bunlar başlangıçta küçük, daha sonra daha büyük siyah alanlardır. Zamanla diş minesi yumuşamaya başlar ve yemek yerken diş ağrısına neden olur.

Diş doktorları, boyutu tahmin etmek ve yeterli tedaviyi başlatmak için bir ayna ve bir prob veya bir X-ışını kullanabilir. Bu lokal anestezi altında, çok huzursuz ve endişeli çocuklarda, aynı zamanda genel anestezi altında gerçekleşebilir.

Çürükler renk değişikliği ile karıştırılmamalıdır. Bunlar, diş minesinde çeşitli gıdaların neden olduğu kahverengimsi lekelerdir. Onları evde kendi diş fırçanızla çıkaramasanız bile, diş hekiminde profesyonel bir diş temizliğinden sonra dişleriniz parlak beyaz olacaktır.

Çocuklarda Çürük Tedavisi Nasıl Olur?

Çocuklukta ve süt dişlerinde bile çürükler çıkarılır ve ortaya çıkan boşluk tedavi edilir. Bununla birlikte, diş hekimi doğru tedaviyi ancak kesin bir açıklamadan sonra başlatabilir. Diş korunmaya değer ise, diş hekimi çürükleri çıkarmaya (delmeye) başlar. Diş daha sonra bir dolgu veya çelik bir kronla restore edilebilir. Ancak yetişkinlerde olduğu gibi, çürüğün büyüklüğü çok önemlidir. Ayrıca, korumanın önemi, çocuğun yaşı ve kalıcı diş de çocuklarda önemli bir rol oynamaktadır.

İlginizi Çekebilir  Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir ?

Diş ağızda kalamazsa, sonraki dişe zarar vermemek için çekilmelidir. Çocuklar için genellikle boşluk tutucu yapılmaz. Bu, bitişik dişlerin boşluğa girmemesi için çekilen dişin yerini alması gereken bir teldir.

Çürük, bir damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaşan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu, örneğin, sarılma sırasında öpülerek olabilir. Çürük bölgeler çıkarılabilir ve daha sonra bir dolgu ile doldurulabilir. Ancak daha sonra, çürüklerin geri dönmesini önlemek için uygun ağız hijyeni sağlanmalıdır. Bu tür lekeler bir ömür boyu tekrarlayabilir. Diş çürüğünün doğru “iyileşmesi”, yani çıkarıldıktan sonra asla geri dönmemesi dolayısıyla mümkün değildir.

Çürüklerden Korunma

Çocuklarda Diş Çürüğü
Çürüklerden korunma

Ebeveyn olarak, çocuğunuzun şeker tüketimini sınırlandırmalısınız. Bunu sağlamak için, farklı şeker türlerini ve her yerde nerede saklanabileceklerini bilmelisiniz.

Elbette dişlerin düzenli olarak iyice temizlenmesi gerekir. Diş doktorları dişleri sertleştiren flor içeren diş macunları önerir. Küçük çocuklarda dişler de fırçalanmalıdır. Erken çocukluk döneminde bile, diş fırçasının, diş boyunlarını koruyucu bir şekilde çevreleyen ve tüm dişi tutan diş etlerini korumak için çok zor olmamasını sağlamak önemlidir.

Çocuklar yılda iki kez muayene için diş hekimine gitmelidir.

Diş sağlığına dikkat etmek küçük yaşta kazanılan bir alışkanlıktır. Yetişkinler olarak bizlerin de ağız ve diş sağlığına dikkat etmemiz gerekir. Bunun için alınması gereken bazı önlemler vardır. “Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler” yazımızı inceleyebilirsiniz.