Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir

08/09/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Çocuklar belirli dönemlerde oldukça iştahsız olurlar. Bizlerde ebeveynleri olarak hemen panikler ve ” ye ye ” diye, ” yemek yemezsen büyüyemezsin ” gibi bir çok zorlamalarda bulunuruz. Peki herşey normal giderken çocuklar neden birden iştahsızlaşırlar. Aslında bunun pek çok nedeni olabilir. Bizde sizler için araştırdık ve detaylı bilgileri bu yazımızda sizlere sunmak istedik.

Bu yazımızda ;

  • İştahsızlık Nedir ?
  • İştahsızlık İçin Neler Yapılabilir ?
    • Tavsiyeler

Başlıkları hakkında bilgilere yer verdik.

İştahsızlık Nedir ?

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir
Hastalıkta iştahsızlık tipik bir yan etkidir

İştahsızlık, genellikle çocukta yeni bir atağın olacağının ilk işaretidir. Çünkü çoğu hastalıkta iştahsızlık tipik bir yan etkidir. Vücut daha sonra kendini sindirimden kaynaklanan ek bir yüke karşı savunur.

İştahsızlık, hastalık haricinde psikolojik de olabilir. Bazı çocuklar okuldaki sorunlara, ebeveynleri, kardeşleri veya diğer çocuklarla olan sorunlara iştahsızlık ve hatta yemek yemeyi reddetme gibi tepkiler olabilir.

Akut bir iştahsızlık veya hatta yemeyi reddetme varsa, bir çocuk doktoruna danışılmalıdır. İshal, kusma, karın ağrısı veya ateş gibi diğer belirtiler ortaya çıkarsa, vakit kaybetmeden bir uzmana götürülmelidir.

Pek çok anne-baba, çocuklarının beslenme planlarında belirtilenden daha az yiyecek tüketmesinden endişe duymaktadır. Basitçe “kötü yemek yiyen” ve diğer çocuklardan daha az yemek yiyen çocuklar vardır. Ciddi kilo kaybı yada beslenme ile ilgili sağlık sorunları olmadığı müddetçe çok fazla üzerine düşülmesinin ve endişelenmenin bir anlamı yoktur.

İştahsızlık İçin Neler Yapılabilir ?

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir
Yemek yemeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Genel olarak, bir çocuğu yemek yemeye asla zorlamamalısınız. Yiyecek alımı, hasta olduğunda vücut için özellikle streslidir. Bununla birlikte, çocuğun çok fazla sıvı içmesi, yani yeterli su tüketmesi önemlidir, aksi takdirde dehidrasyon riski vardır. Halen anne sütüyle beslenen bebekler de iştahsızlık söz konusu ise daha sık emzirilmelidir. Hastalık bittiyse, iştah genellikle otomatik olarak tekrar artar.

İlginizi Çekebilir  Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar ?

Tavsiyeler

  • Dolu tabakların görünümü genellikle çocuk için çok zor olduğundan, tabağa sadece küçük porsiyonlar koyun.
  • Çocuğun öğün aralarında atıştırmasına izin vermeyin.
  • Çocuğun yeterli miktarda süt, kakao, meyve suyu veya soda almasına izin vermeyin. İçecek olarak bitki çayı veya su tüketimi daha uygundur.
  • Çocukla sık sık temiz havaya çıkmak ve yeterince hareket etmesine izin vermek gerekir. Fazla hareket karınlarını acıktırır ve yemek yemeye sevk eder.

İştahsızlık sorunu psikolojik ise, ebeveynler nedenin temeline inmelidir. Belki çocuğun okulda, sınıf arkadaşlarıyla veya başka üzüntüleriyle sorunları olabilir? En iyisi çocukla konuşup neden üzgün olduklarını sormaktır. Bir konuşma genellikle yardımcı olur. Bazı çocuklar şefkat, ilgi ve güvenlikten yoksundur! Şiddetli vakalarda, eğitim veya psikoterapötik tavsiye almanız kesinlikle tavsiye edilir.

Çocuklarda yemek yemek dışında bir de uyku problemi oldukça fazladır. Doğduğu andan itibaren düzgün bir uyku sistemi olmalıdır. ” Çocuklarda Uyku Eğitimi ” yazımızda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.