Kahvenin Zararları

Kahvenin Zararları

28/06/2020 0 Yazar: Gül C.

Aşırı Kafein tüketimi”Her şeyin azı karar, çoğu zarar” diye boşuna söylenmemiş. Kahvenin yararları kadar zararları da vardır elbette. Evet kahve için de bu böyle. Bir çok kahve çeşidi tüketilmektedir. Sabahları güne bir fincan kahve ile başlayanların sayısı gittikçe artıyor. Spor öncesi içilen kahvenin verdiği enerji, yoğun iş temposunda sizi dinç tutsun diye içilen kahveler, kısa arkadaş buluşmalarında “şurada bir kahve içelim” ler, kız kıza içilen kahveler, yorgunluk kahveleri, keyif kahveleri derken bazı günler işi abartmış olabiliyoruz. Başımızı döndüren, mis gibi kokan bu kahvelerin bize ne gibi zararları var.

Kalp Çarpıntısı

Kafein tüketimi sonrası kalp atışlarımız hızlanır. Bunun nedeni merkezi sinir sistemimiz üzerinde uyarıcı etki yapması. Hızlı atan kalp merkezi sinir sistemi tarafından uyarılmış olduğu için  kalp çarpıntısına kadar gidebilir.

Mide Yanması

Midemizde ki özofagusun gevşemesine sebep olur. Buda reflü ve mide ekşimesi, yanmasına sebep olur.

Huzursuzluk

Aşırı adrenalin vücudumuzun titremesine yol açar.

Anksiyete

Kalp atışı hızlı olunca, adrenalin hormonu da yüksek olunca bunun sonucu olarak bazı kişilerde şiddetli anksiyeteye yol açar.

Spazm

Yüksek alınan kafein vücudumuzda ki kasların istem dışı hareketler yapmasına yada kramp ataklarına sebebiyet verir.

Konuşma&Düşünme

Kafein alımı fazla olduğunda konuşma ve düşünme hızlanır. Bu iyi gibi görünse de bazen sizi yorar ve kekelemenize hatta kafanızın karışmasına yol açar.

İlginizi Çekebilir  Avokado’nun Faydaları

İdrar

Diğer organlar gibi böbreklere de etkisi vardır. Oraya giden kan akışı hızlandığından damarlar gevşer. Buda daha sık tuvalete çıkmanıza sebep olur.

Kahvenin Zararları

Sindirim

İnce ve kalın bağırsak kaslarındaki kasılmalar artar bundan sebep yediklerimiz iyi sindirilmez ve o şekilde ince bağırsağa gitmesine sebep olur buda bize mide krampı olarak döner.

Uykusuzluk

Adenozin aktivitesini engellediği için uykuya dalmak ta zorlanabilirsiniz. (adonezin beyninizin doğal yatıştırıcılarından biridir)

Baş Ağrısı

Vücüda etkileyen diüretik beyindeki reseptörlerin aşırı yüklenmesiyle baş ağrısı na sebep verir.

Bağımlılık

Az içilen kafein alma alışkanlığı günden güne artar ve bağımlılığa dönüşebilir. Kafein ihtiyacı bağımlılığa dönüşürse yeteri kadar alınmadığı durumlarda depresif olabilirsiniz.

Tansiyon

Aşırı tüketilen kafein böbrek üstü bezlerini de olumsuz etkiler ve tansiyonunuzun yükselmesine sebep olur.

Ülser

Aşırı tüketim sonucu ülserinizi azdırabilir.

Koma

Fazla tüketimden dolayı zehirlenme ve sonrasında komaya girme durumu görülebilir.

Ölüm

Kafeine karşı alerjisi olan birinin aşırı miktarda kafein tükettiğinde tehlikeli duruma neden olabilir. (Bu doz normal kahveyle pek mümkün değil.)

Aman dikkat: “Bir kahvenin kırk yıl hatırı var” siz düşünün artık günde kaç kahve içeceğinizi. 🙂