Orkide

Orkide

04/02/2021 6 Yazar: Büş R.

Orkide, salepgiller familyasında bulunan hassas ve çiçekli bir bitkidir. Beyaz, mavi, eflatun tonlu çiçekleri, dayanıklı yapısı ve güzelliği ile en sevilen çiçeklerden biridir. Ülkemiz de en bilinen ve tercih edilen orkide cinsi ise Phalaenopsisdir. Bu türün kısa bir gövdesi vardır ve yayvan, geniş yaprakları köklerini kapatır. Yılda en az 2 defa çiçek açarlar ve 12 haftaya kadar çiçeklerini sergilerler.

Orkide, sadece sulama ve mevsiminde saksı değiştirmeden ibaret bir bakım yapılacak bitkilerden değildir. Çiçek açmış bir orkide için ayrı, açmamış olana ayrı bakım verilmelidir.

Güzel olmaları dışında eşsiz bir hediye alternatifi de olabilirler. Özellikle özel günleri unutanların ya da hediye seçemeyenlerin yardımına yine bu etkileyici güzellik koşar.

Orkide Nasıl Seçilmeli

Henüz bir orkideniz yok ise, bakımı ile ilgilenmek istiyor ve almayı düşünüyorsanız bu durumda nasıl bir orkide almanız gerektiğini bilemiyorsanız seçerken öncelikle tomurcuklu seçmeye özen göstermelisiniz. Çünkü dönemsel olarak çiçek açar ve her orkidenin çiçek açacağı dönem değişiklik gösterir.

Ortam şartlarına göre bazı orkideler alındıktan sonra çiçeklerini dökerek yaprak vermeye başlar ve yaprak olarak ilerler. Bu durumda çiçeklerin güzelliğini az zamanda görmüş olursunuz. Daha uzun süre çiçek görmek için yapmanız gereken, henüz tomurcuk halinde çiçek başlangıçları olan orkideleri almaktır. Bu sayede çiçekler yavaş yavaş açacak ve siz de bu güzelliği görmüş olacaksınız.

Orkidenin dalındaki uç nokta kararmış olmamalıdır. Sağlıklı olduğunu bu uç noktadan anlarsınız. Bu nedenle dalı siyahlaşmış, uçları kurumaya başlamış ve yaprakları sararmış orkideyi almanız doğru değildir ve uzun süre bakabilmeniz mümkün olmayacaktır.

İlginizi Çekebilir  Kasımpatı Çiçeği Bakımı
Orkide
Pembe Orkide

Orkide Bakımı Nasıl Olmalı

Orkide için Yer

Bakımı konusunda en önemli noktalardan birisi orkideyi yetiştireceğiniz yerdir. Evinizde ya da iş yerinizde yetiştirecekseniz aydınlık bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak orkideler güneş ışığına maruz kalmayı sevmezler. Bu nedenle pencere önü yerine pencere kenarlarını kullanabilirsiniz. Ya da kalın bir perde kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Orkide için Sıcaklık

Bakımındaki bir diğer etmen ise ısı değerleridir. Sıcaklık gündüzleri 23,geceleri ise 18 derece civarında olması gerekiyor. Her ne kadar orkide yetiştirildiği ortama uyum sağladıktan sonra sıcaklık değerlerinin pek bir önemi kalmıyor olsa da tomurcuklanma döneminde sıcaklığın önemi daha fazla ön plana çıkıyor.

Orkide için Sulama

Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de sulamadır. Orkideleri her gün sulamak pek sağlıklı bir yaklaşım değildir. Çünkü kökü nemli olmayı sevmez bu nedenle haftada 1 kez sulama yapmak yeterli olacaktır. Dinlenmiş oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır.

Orkide Saksı Nasıl olmalı

Orkidelerin kökleri ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple saksısı şeffaf ve ışık geçirebilen türde olmalıdır. Saksı değişimi yapılacağı zaman da köklere zarar vermemek adına gerekirse saksı kesilerek çıkarılmalıdır ve dışarı çıkan hava kökleri saksı içerisine sıkıştırılmamalıdır.

Toprak yapısı

Toprağı kendine özeldir ve her toprakta yetişmez. İçerisinde orkidenin ihtiyacı olan mineral bileşenlerini bulundurması özellikleri arasında yer alır. Çeşitli lif ve torflar ile hazırlanmış bir karışımdır. Toprağın içerisinde yer alması gereken maddeler, odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu dur.

Orkide
Beyaz Orkide

Çiçeklenme dönemi bittikten sonra orkide bakımı

Uzun bir çiçeklenme dönemi geçirdikleri için yorgun olan orkidenize bakım yaparak onu tekrar enerjik bir hale dönüştürmeniz gerekebilir. Bunun için yapmanız gereken birkaç önemli püf noktası var. En önemli püf noktası da toprak ve saksı değişimidir. Çiçeklenme dönemi biten orkide topraktaki besini tamamen aldığı ve yeterince beslendiği için yeni toprağa ihtiyaç duyabilir. Haftada bir ya da iki kez sulama yaptığımız için ve orkideler nemi çok sevdiği için kök kısımlarında oluşan rutubet hem çok iyi hem de çok kötüdür. İyi olması yeterince neme sahip olduğu anlamına gelir kötü olması da zamanla kökleri çürütebileceği için yeni toprağa ihtiyaç duyarsınız. İşte size bu konu hakkında birkaç öneri;

  • Toprak değişimi için çiçekçiden aldığınız orkide toprağı ile ya da bu konuda uzmansanız kendi orkide toprağınızı yaparak eski toprak ile değiştirmeniz gerekir. Böylelikle köklerinde de ne durumda olduğuna bakabilirsiniz. Yemyeşil yapraklı ve çiçekli orkidelerin bile köklerinin çürüdüğünü biliyor muydunuz? Bu denli tehlikeleri vardır ve bu nedenle şeffaf renkte kaplara ekmek sizin için en güvenlisidir ve orkideniz için de en sağlıklısıdır. Toprak arasına pamuk ya da tül eklemek yeterli rutubeti sağlamaya yardımcı olur bu nedenle uzman orkide bakıcıları toprak arasına bir tül ya da küçük bir pamuk parçası eklerler. Yeni başlayanlar için önermiyoruz.
  • Saksı değişiminin gerekli olması nedeni çiçeklenme dönemi biten orkide büyümüştür ve bir daha ki dönem daha fazla yaprak vereceği için bir boy büyük kaba ekerek onu rahatlatmak en doğrusu olacaktır. Yine şeffaf renkte ve bir boy büyük olan kaba ektiğiniz orkide bir sonraki çiçeklenme döneminde daha fazla çiçek dalı sayısı ile sizleri ödüllendirecektir.
  • Sulama aynı şekilde devam edilmeli eğer doğru yapıyorsanız zaten orkide kökleri çok sağlıklı ve yemyeşildir. Yanlış giden bir şeyler varsa soluk yeşil ya da gri olabilir. Sulama yaparken rutin bir şekilde ilerliyorsanız ya güneş ışığı alamıyor ya da fazlasını alıyor ya da sulama ile ilgili problem var demektir. Bu problemleri göz ardı ederseniz orkide zamanla hastalanabilir. Öncelikle sulama hakkında birkaç ipucu;
  1. Rutinlik bazen iyi bir sonuç vermeyebilir bu nedenle siz risk almamak için toprağı kontrol ederek sulama yapın. Günlerini çok yoğun geçiren orkide sahipleri ne zaman su verdiklerini unuttukları için yanlış sulama yapabiliyorlar. Siz onlardan olmayın ve toprağa parmağınızı batırarak kuruluğunu test edin. Böylelikle suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer toprak nemli ise birkaç gün daha beklemek daha sağlıklı bir sulama sonucu verecektir.
  2. Kireçli su orkideler için zararlıdır. Önceden kaynatılmış ve soğutulmuş su kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun için ben sabah çayından kalan kaynayıp soğumuş suyu kullanıyorum ve tabii ki bunu orkidem suya ihtiyaç duyduğu zaman yapıyorum. Orkideler her gün sulanmaz.
  3. Bazı kişiler orkideleri musluk altına tutup yıkıyor. Bunu yapmak için uzmanlık gerekiyor ve yeni başlayanlara önermiyoruz. Orkideyi yan tutup musluk altına tutarak yıkayıp ardından süzülmesini beklemek gerek ve daha sonra da tabak kısmına dökülen suları musluğa dökmelisiniz. Yapraklar ya da çiçekler ıslanmamalı ve su çok fazla hızlı açık tutulmamalı bu çiçeğe zarar verebilir.
İlginizi Çekebilir  Tavşan Memesi Bitkisi

Orkidelerin nefes kesen güzellikleri, bakımının kolay olması, uzun süre çiçekli kalması ve her renginin farklı bir anlam ifade etmesi gibi nedenleri hediye olarak çok fazla tercih edilmelerini sağlıyor. Her özel gün ve ana uyum göstermeleri Anneler günü, sevgililer günü, doğrum günü ve öğretmenler gibi özel günlerde çok fazla satılmalarına neden oluyor. Siz de sevdiklerinize bir orkide çiçeği hediye edip mutlu bir gün geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Orkidenizin ne zaman çiçek açacağını öğrenmek isterseniz ” Orkide Ne Zaman Çiçek Açar? ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Eğer bu güzel orkide yazısını okuduktan sonra orkide satın almak veya sevdiklerinize hızlıca göndermek isterseniz size güzel bir site önerimiz var. www.kalitecicek.com adresine giderek harika, enfes kokulu orkideler alabilirsiniz.