Ph Metre Nedir ?

Ph Metre Nedir ?

17/12/2020 0 Yazar: Ezgi E.

PH kavramı 1909’da Danimarkalı kimyager tarafından ortaya atıldı. Gösterge, Latince kelime potentia hidrojeni veya pondus hidrojeni kelimelerinin ilk harflerine göre pH olarak adlandırılır.

PH metre, agresif ortamlar da dahil olmak üzere teknolojik süreçlerin sürekli izlenmesi için çözeltiler, su, gıda ürünleri, hammaddeler, çevresel nesneler ve üretim sistemlerindeki hidrojen iyonlarının aktivitesini karakterize eden hidrojen indeksini (pH indeksi) ölçmek için bir cihazdır.

PH Metre Nasıl Çalışır ?

pH ölçerler, su arıtma, mikrobiyoloji, farmasötikler, tarım kimyası, toprak bilimi ve hidroponikte, laboratuvar araştırmalarında (saha araştırması dahil), kimya ve gıda endüstrilerinde, akvaryum bilimlerinde ve tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir pH metre, pH değerini ölçer. 7 pH değeri, aynı miktarda H + ve OH- iyonlarına sahip nötr bir ortamı (örneğin damıtılmış su) gösterir. PH 7’den fazlaysa, ortam alkalidir, 7’den azsa asidiktir.

Kimyagerler, örneğin fenolftalein gibi göstergelerin rengine göre nitel reaksiyonlar kullanarak çözeltilerin asitliğini belirlemeyi uzun zamandır öğrenmişlerdir, ancak üretim genellikle sürekli izleme ve düzeltme olasılığı ile ortamın durumunun doğru bir nicel karakterizasyonunu gerektirir. Bu amaçlar için pH metreler oluşturulmuştur.

Modern pH metreler, verilerin sıcaklık dengelemesini gerçekleştiren ve ayrıca cihazın işlevselliğine bağlı olarak diğer birçok görevi çözen bir pH ölçer olan elektronik bir mikroişlemci temelinde çalışır. pH ölçerler, en basit cep boyutundaki ev ekipmanından laboratuvar ekipmanına, profesyonel taşınabilir ve sabit sanayiye kadar farklı doğruluk sınıfları ve uygulamalarında mevcuttur.

İlginizi Çekebilir  Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Bazı modeller sadece ortamın asitlik seviyesini ve sıcaklığını değil, aynı zamanda çeşitli iyonların (H +, Na +, Ca2 +, I-, Cl-, F-…), oksijen, nitratların konsantrasyonunu da ölçebilir. Ek kalibrasyon, kendi kendine teşhis, uygun ölçüm birimlerinde veri çıkışı, sonuç hafızası ve bir bilgisayarla iletişim için bir arayüz veya ortam parametrelerini düzeltmek için geri bildirim cihazlarına sahiptirler.