Şapkalı Mantar (Kültür Mantarı)

Şapkalı Mantar (Kültür Mantarı)

29/12/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Daha yaygın olarak düğme mantarı yada kültür mantarı olarak bilinen Agaricus bisporus büyümesi hızlı ve kolay olduğu için en çok yetiştirilen mantardır. Üretimi dünya üretiminin neredeyse üçte birini temsil etmektedir. Genellikle humuslu topraklarda yetişen şapkalı mantarları bahar aylarında sıklıkla görürüz. Hayvansal kaynaklardan gelmeyen az sayıdaki D vitamini kaynaklarından biridir, bu nedenle özellikle vejetaryen veya vegan diyet uygulayan kişiler için önerilir.

Diğer besinler gibi şapkalı mantarlar da oldukça faydalıdır. Fakat her şapkalı mantar tüketilemez çünkü zehirli olan mantarlar da vardır.

Şapkalı Mantarların Faydaları

Şapkalı Mantar (Kültür Mantarı)
Kahverengi mantarlar

Kültür mantarı buzdolabında sadece birkaç gün saklanabilir ve hazırlamak için toprak sapını kesmelisiniz. Kurutmadan önce suyla hızlıca durulamalısınız. Havada kararmasını önlemek için pişirmeden önce üzerine limon suyu gezdirebilirsiniz.

  • Diğer mantarlar gibi bu mantarların da kalorisi çok düşüktür. Protein bakımından çok düşüktür, yağ içermez, ancak bazı karbonhidratlar içerir. Lif ve mineral tuzları (bakır, çinko ve selenyum dahil) bakımından zengindir ve iyi bir B grubu vitaminleri (B2 ve B3) ve bir miktar D vitamini içerir.
  • Şapkalı mantarlar, sağlığınız için mükemmel olduğu bilinen önemli miktarda D vitamin içerir. Çok küçük miktarlarda da olsa kanserojen hidrazin türevlerinin varlığından dolayı çiğ mantar tüketimi önerilmemektedir. Yemek pişirmek, bu sağlıksız türevleri büyük ölçüde azaltır, bu nedenle onları pişmiş olarak tüketmek gerekir.
  • Bu mantar ayrıca potasyum ve sodyum içerir. Kas oluşturmak için karbonhidratları ve proteinleri emerken vücudun potasyuma ihtiyacı vardır. Ayrıca kalbin işleyişinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda asit bazını düzenler ve vücudun genel sağlığına katkıda bulunur.
İlginizi Çekebilir  Yazmayan Erkek Nasıl Yazdırılır?