Tüp Bebek Aşamaları

Tüp Bebek Aşamaları

21/08/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Kadınların çoğu anne olmak ister. Ama bazı sebeplerden dolayı bebek sahibi olmak biraz zor olabilir. Ama günümüz teknolojisinde bu artık zor değil. Yeni tedavi yöntemleri, tüp bebek tedavisi gibi bir çok yollarla artık çocuk sahibi olmak imkansızlıktan çıkıyor. Biz de sizler için tüp bebek tedavisini araştırdık ve edindiğimiz bilgileri sizler için derledik.

Bu yazımız da sizlere;

  • Tüp Bebek Tedavisi
  • Tüp Bebek Aşamaları
    -Adım 1: Yumurtalık Uyarımı
    -Adım 2: Tetikleyici
    -Adım 3: Örnek
    -Adım 4: Gübreleme
    -Adım 5: Embriyo Transferi
    -Adım 6: Hamilelik

Hakkında bilgiler vereceğiz.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Aşamaları
Tüp bebek tedavisi

Tüp bebek; İn vitro fertilizasyon veya IVF olarak adlandırılır. IVF döllenmeyi, yani laboratuarda, in vitro olarak, dolayısıyla kadının vücudunun dışında sperm ve yumurtanın buluşmasını içeren bir destekli üreme tekniğidir.

Tüp bebek, kısırlık sorunu yaşayan çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin kullandığı bir tekniktir. Erkeğin spermi, kadının yumurtasının bulunduğu yere laboratuvarda vücudunun dışında yerleştirilir ve embriyo daha sonra anne adayının rahmine yeniden yerleştirilir.

Tıbbi destekli üreme (MAP), bir çiftin çocuk sahibi olmasına yardımcı olmak için kullanılan bir dizi yöntemi bir araya getirir. Suni tohumlama, yumurtlamanın uyarılması sağlanır. Bu teknikler, uzman jinekologlar tarafından uygulanır ve bu yöntemler bir klinikte veya hastanede yapılır.

İlginizi Çekebilir  Selülit

Tüp Bebek Aşamaları

Tüp Bebek Aşamaları
Tüp bebek aşamaları

İn vitro fertilizasyon (IVF), tüplerde doğal olarak gerçekleşen şeyin laboratuvarda yeniden üretilmesinden oluşur. Döllenme ve embriyonik gelişimin ilk aşamalarıdır. Tüp bebek tedavisi altı aşamada gerçekleşir.

Adım 1: Yumurtalık Uyarımı

İlk aşama yaklaşık 14 gün sürer. Hasta için yumurtalıkları uyarmak ve birkaç oosit üretimine yardımcı olmak için iki hormonal ilaç takviyesi yapılır.

Hastanın doğal döngüsünü engelleyen, yumurtlama dönemini kontrol etmeye ve en iyi zamanda tetiklemeye yardımcı olan bir ilaç kullanır. Yumurtalık foliküllerinin (oosit içeren) üretimine ve büyümesine yardımcı olur ve döllenmeyi destekler.
Bu adım sırasında hastayı, stimülasyonun izlenmesine izin veren bir ultrason kontrolü takip eder.

Adım 2: Tetikleyici

Foliküller hazır olduğunda (doğru boyutta), yumurtlamayı tetikleyen belirli bir hormonun son bir enjeksiyonunu alırsınız.

Oositler bu enjeksiyondan 36 saat sonra toplanır.

Adım 3: Örnek

Oositlerin toplanması (foliküler ponksiyon) genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık yirmi dakika sürer. Doktorunuz, bir iğne kullanarak vajina duvarlarından folikülleri deler ve sıvı leide tout’un aspirasyonuyla oositleri toplar, ultrason kontrolü altında gözlem yapar.

Müdahalenin ardından hastanede bir kaç saat dinlenilir.

Adım 4: Gübreleme

Sperm, iki ile dört günlük bir cinsel perhiz döneminden sonra, oositlerin delinmesi ile aynı gün toplanır. Bu amaç için sağlanan bir odada veya şartlar izin veriyorsa evde yapılır. Sperm, laboratuvarda hazırlanır ve ardından oositleri döllemek için kullanılır.

İlginizi Çekebilir  Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır ?

Foliküler sıvıda tanımlanan oositler, sperm (IVF) tarafından döllenmek üzere bir kültür ortamına aktarılır. Döllenmenin sonucu 20 saat sonra görülür.

Daha sonra embriyolar, döllenmeden 3, 5 veya 6 gün sonra (elde edilen embriyo sayısına bağlı olarak) transfer için laboratuvar da kültürde tutulur.

Adım 5: Embriyo Transferi

Tüp Bebek Aşamaları
Embriyo transferi

Döllenmeden 3 ile 6 gün sonra bir veya iki embriyo transfer edilir. Embriyo (lar) ince bir kateter kullanılarak nazikçe rahim içine yerleştirilir. Bu ağrısız operasyondan sonra normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Transfer edilmeyen embriyolar daha sonra kriyoprezerve edilebilir. Daha sonra defrost döngüsü sırasında kullanılabilirler. Şu anda mevcut olan veriler, dondurularak saklanan embriyoların gebelik oranlarının yeni bir transferle eşdeğer olduğunu göstermektedir. Kanun, embriyolarınızın 10 yıl süreyle saklanmasına izin verir.

Adım 6: Hamilelik

Oosit delinmesinden on altı gün sonra, bir kan testi hamilelik başlangıcını doğrular. Negatif bir test olması durumunda, doktorunuza danışarak tedavinin devamı sizinle görüşülür.

Hamilelikte beslenme oldukça önemlidir. Beslenmenin yanında takviyeler kullanılmalıdır. ” Hamilelikte Alınması Gereken Takviyeler ” yazımızı inceleyip bilgi sahibi olabilirsiniz.