Tür Bakımından Ne Demek ?

Tür Bakımından Ne Demek ?

09/10/2021 0 Yazar: Tolga H.

Tür bakımından ne demek konusu sözcüklerin türü bakımından incelenmesini kapsar. Cümle içerisinde bir sözcüğün hangi görevle kullanıldığını tespit ettiğimizde sözcüğün türünü de tespit ederiz. Sözcüğü türüne göre incelerken bakabileceğimiz görevler şunlardır:

  • Sözcük isim mi?
  • Sözcük edat mı?
  • Sözcük fiil mi?

Cümlede hangi görevde kullanıldığının cevabını bulduğumuzda sözcük türünü de bulmuş oluruz. Sözcükler cümle içerisinde sıfat, zarf, zamir, isim, bağlaç, ünlem, edat, fiil türlerinde olabilirler.

Sözcüklerin farklı görevleri olması sayesinde kendimizi çok daha iyi anlatabiliriz ve dilimiz zenginleşir. Konuşmada ve yazmada sözcükler bize yardımcı olur ve türlerin çeşitliliği de kendimizi daha iyi bir şekilde anlatmamızı sağlayan elemanlardır.

Tür Bakımından Sözcükler

Sözcüklerin türleri cümle içerisinde edindikleri görevlere göre belli olur. Tür bakımından sözcükler oldukça çeşitlidir. Bir sözcüğün türünü bulmak istiyorsak bakacağımız alan görevi olur.

Sözcüğün türünü bulmak adına sadece sözlüğe bakarsak yanılırız. Her sözcük görevine göre farklı türe sahip olduğu için klasik anlamı istediğimizi bize vermez. Bu sebeple tek bakmamız gereken yer sözcüğün cümle içerisindeki görevidir.

Bir cümlede kullanılan “ekmek” sözcüğü eğer fiil olarak kullanılırsak başka anlamı taşır eğer gıda olan isim anlamında kullanılırsa başka anlam taşır. Anlam karışıklığı olmaması için de cümlede ilk önce nerede ve hangi görevde kullanıldığına bakmak gerekir. Cümlede hangi anlamda kullanıldığı bize türünü de verecektir.

İlginizi Çekebilir  Hinduizm’de El Değmemiş Güzelliği Temsil Eden Sembol
Tür Bakımından Ne Demek ?

Sözcük Türleri Konu Anlatımı

Cümledeki sözcüğün türünü bulmak istediğinizde ilk olarak cümledeki yerine bakmanız gerekir. Sözcüğün görevi bulunduktan sonra da analiz ederiz. Sözcük türleri konu anlatımı dilimiz çok zengin olduğundan oldukça çeşitlidir.

Sözcüğü analiz ettikten sonra fiil olarak mı isim olarak mı yoksa edat olarak mı kullanıldığını da bulmuş oluruz. Genel olarak üç türe ayırabiliriz fakat her başlık da kendi içerisinde türlere ayrılır.

Ünlem, sıfat, zamir, bağlaç, fiil, edat, isim, zarf türleri bize sözcüklerin doğru kullanımını sağlar ve dilimizi zenginleştirir. İsimler nesneleri karşılayan sözcüklerdir ve nesne yerine geçerler. Fiiller de eylem bildiren sözcük türleridir. Her türün kendi özel anlamı vardır.

Sözcük Türleri Alıştırma

Dilimizde sözcükler cümle içerisinde kullanıldıkları yere göre farklı sözcük türü gruplarına girerler. Sözcük türleri alıştırma yapabileceğiniz birçok örnek vardır. Sözcükler sayesinde düşüncelerimizi ve duygularımızı doğru bir şekilde karşımızdaki insana aktarabiliriz.

Doğru iletişim için de sözcükleri doğru yerlerde kullanmamız gerekir. Sözcük cümle içerisinde hangi görevi üstleniyorsa sözcüğün türü bu şekilde belirlenir. “Elindeki güzel çiçek ışıldıyordu,” cümlesinde güzel sözcüğü çiçek sözcüğünü niteler. Bu sebeple de sıfat türünde bir sözcüktür.

“Yoldan geçen güzel aklını başından aldı,” cümlesinde güzel sözcüğü ismi niteler bu sebeple sözcüğün türü isimdir. Bir sözcük kullanıldığı yere göre farklı sözcük türlerine ayrılır ve cümlede anlam bu şekilde oluşur.

İlginizi Çekebilir  Bile Edat mı Bağlaç mı?