Basketbol Hakkında Bilgiler

Basketbol Hakkında Bilgiler

27/11/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Basketbol sporu Kanadalı James Naismith tarafından bulundu ve ilk olarak 1891’de Massachusetts’te öğrenciler tarafından oynandı. İlk resmi basketbol maçı 1892’de Springfield’da gerçekleşti. Kısa bir süre sonra 1893’te kadın basketbolu da kuruldu ve kadınlar resmi maçlarda birbirlerine karşı yarıştılar. İlk erkekler dünya şampiyonası 1950’de Arjantin’de yapıldı. Kadınlar ilk kez 1953’te Şili’de Dünya şampiyonluğu için oynadılar.

Basketbol, ​​özellikleri ve kuralları ile rakibin sakatlıklarını kabul etmek zorunda kalmadan bireysel oyun tekniklerinin ve becerilerinin gelişmesine yardımcı olan bir spor oyununu temsil eder. Performans odaklı ve popüler spora yönelik anlamın yanı sıra spor, eğitim ve sağlık hedeflerini de hedeflemektedir.

  • Basketbol kapalı alanda 28 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde bir sahada oynanmaktadır.
  • Bir basketbol takımı, beşi her zaman aynı anda sahada olmak üzere on iki oyuncudan oluşur. Oyun kesintiye uğradığında herhangi bir sayıda değiştirilebilir.
  • Bir basketbol maçı, her biri on dakikalık dört oyun periyodundan (“çeyreklikler”) oluşur. Yani toplamda oyun 40 dakika sürer.
  • Devre arası on dakika sürer, çeyrek ara ikişer dakika sürer.
  • Son çeyreğin sonunda bir beraberlik varsa, kazanan belirlenene kadar her biri beş dakikalık uzatmalar oynanacaktır. Yani basketbolda beraberlik yoktur.
  • Basketbol oyunu, farklı takımlardan herhangi iki oyuncu arasında bir hava atışı ile başlatılır. Sonraki çeyrekte, ilk hava atışını kaybeden takım orta çizgiden topu oyuna sokar. Sonraki çeyreklerle dönüşümlü olarak devam eder. Bu arada bir hava atışı kararı verilirse (örneğin bir “topu tut” ile), bir sonraki (çeyrek) topu oyuna sokacak olan takım taç atışını alır, oyuna sokma hakkı (hakemde ki okla gösterilir) buna göre değişir.
  • Her basket iki puan değerindedir.
  • Basket, “üç sayı çizgisinin” ötesinde ( 6,25 m uzaklıkta) olursa, bu atış üç sayı içerir. Serbest atış bir puan sayılır.
  • Oyun, son düdük ile biter.
  • Eğer top, basket atarken düdük çalmadan önce eli terk etmişse, sepetin başarısı dikkate alınır.
  • En çok puanı alan takım kazanır.
İlginizi Çekebilir  Topla Oynanan Sporlar

Basketbol Kuralları

Basketbol Hakkında Bilgiler
Basketbolun üç temel kuralı vardır.

Basketbolda 3 temel kural vardır. Bu üç kural, hakem tarafından sayılarak ölçülür.

3 Saniye Kuralı

Hücum yapan takımdaki hiçbir oyuncu, rakip sepetin altındaki zemin ile serbest atış çizgisi arasındaki kısıtlı alanda üç saniyeden fazla kalamaz. Bir atış veya ribaunt durumunda, sayım yeniden başlar. Bu kural, durdurulan oynatma süresi boyunca geçerli değildir.

5 Saniye Kuralı

Topu tutan (topa sahip olan) ve yakından savunulan bir oyuncu, beş saniye içinde dripling, atış veya pas atmalıdır.

8 Saniye Kuralı

Bir takım kendi geri sahasında topun kontrolünü kazanırsa, top sekiz saniye içinde ön sahaya getirilmelidir. Top ön sahadaysa, orta çizginin üzerinden geri gönderilemez.

24 Saniye Kuralı

Bir takım topun kontrolünü kazanırsa, 24 saniye içinde bir çember atarak hücumunu tamamlamalıdır. Savunan takımın bir ayak veya faul yapması durumunda, sayma yeniden başlar (24 saniye zaman tutucusu tarafından).

Basketbol Terimleri

Basketbol Hakkında Bilgiler
Basketbol terimlerinden bazıları.

Basketbol oyununda bir çok terim bulunur. Bu terimlerin anlamlarını sizler için araştırdık.

Hava Topu( Başarısız Atış )
Basket çemberine dokunmadan topun yere düştüğü topu fırlatmaya yönelik tamamen başarısız bir girişim.

Alley-oop
Bir oyuncunun topu sepete doğru fırlattığı ve bir takım arkadaşının oyun ekipmanını doğrudan havadan yakaladığı ve tek bir hareketle batırdığı bir hücumun muhteşem sonu.

Geri Saha (Savunma Sahası)
Takımın savunma yaptığı alan.

Blok ( Engellemek)
Rakip topu fırlatmaya çalıştığında hedeflenen topa vurma ya da oyuncuyu aktif olarak durdurmadan rakibin yolunu bloke ederek kasıtlı olarak durdurması.

İlginizi Çekebilir  Hızlı Kilo Vermek İçin 10 İpucu

Merkez
Genellikle sahadaki bir takımdaki en uzun oyuncudur, çoğunlukla potanın hemen yakınında yer alır.

Crunchtime
Takımların yıldızlarının genellikle atakları tamamladığı yakın bir oyunun son ve belirleyici dakikaları.

Downtown
Potaya şut atılamayacak uzaklıkta olan bölge.

Üç nokta çizgisi
Potanın altındaki alanı sınırlayan yarı dairesel işaret. Bu çizginin ötesine yapılan atışlar üç puan değerindedir.

Smaç
Topu taşıyan oyuncunun potaya atladığı ve oyun ekipmanını kuvvetle içine doldurduğu bir hücumun tamamlanması.

Fadeaway Jumper
Engelleyen rakibe olan mesafeyi artırmak için atıcının hafifçe geriye düştüğü bir saldırının tamamlanması.

İleri
Merkezden sonra bir takımdaki en büyük ve fiziksel olarak en güçlü iki oyuncu, hem sayılardan hem de ribaunttan sorumludur. Küçük forvet ve güçlü forvet arasında bir ayrım yapılır.

Hayatınızın bir bölümünde mutlaka bir spor dalı ile uğraşmışsınızdır. Futbol, basketbol yada fitness bunlardan biri olabilir. Spor ile ilgili daha çok bilgiye sahip olmak için ” Spor ” kategorimize mutlaka bir göz atmalısınız.