Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

14/11/2020 1 Yazar: Özge K.

Narsist kişilik bozukluğunun tanımı; kendine aşırı derecede hayranlık duyan, insanlara karşı empati yapma yeteneğinden yoksun bencil düşünen ve buna göre davranan insanların yaşadığı bir bozukluk olarak yapılabilir. Zaten “Narsist” kelimesi dilimize Yunancadan gelmiş olup insanın kendini fazlası ile üstün görmesi ve beğenmesi anlamını taşımaktadır.

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler de kibirli bir görünüm olabilir. Onlar için en başarılı, en güzel, en yakışıklı kendileridir. Sürekli kendileri ile ilgilenirler dolayısı ile karşılarındaki insanları görmezden gelip küçümserler. Aslında bu davranışların altında yoğun bir sevgi ve ilgi açlığı yatar.

Narsist Kişilik Bozukluğunun Çeşitleri Nedir?

Teşhirci Narsistik Bozukluk

Teşhirci narsistik bozukluğunda kendi yapamadığı her şeyi çocuklarının yapması istediği ve egolarını çocukları üzerinde tatmin eden aileler de yetişen kişilerde görülür. Onaylamak zorundasın yada onayla bende yapayım tarzında düşüncelere sahiptirler.

Gizli Narsistik Bozukluk

Gizli narsistik bozukluğunda kendilerini mükemmel gören ailelerin çocuklarını itaatkar yetiştirmesi ile oluşan kişilik bozukluğudur. Gizli narsistler daha hassas ve kırılgandırlar. Hayır kelimesini kullanamazlar. Onaylanmak çok önemlidir. Kendilerini fazlası ile eleştirirler hatta bu konuda oldukça acımasızdırlar.

Değersizleştirici Narsistik Bozukluk

Değersizleştirici narsistik bozukluğunda ise ailelerin çocuklarını aşırı eleştirdiğinde ve kendilerini değersiz hissettirdiklerinde ortaya çıkan kişilik bozukluğudur. Genelde olumsuz ve agresiflerdir. Şiddet eğilimlidirler.

İlginizi Çekebilir  Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ?

NarsistKişilik Bozukluğunun Sebepleri Nedir?

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsistik kişilik bozukluğuna çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu varsayılmaktadır.

Toplumda görülme sıklığı yaklaşık %1 oranında olup, tanı koyulan hastaların %70’i erkek bireylerden oluşmaktadır. Narsistik kişilik bozukluğuna sebep olan unsurlar tam olarak belirlenememiştir bununla birlikte çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu varsayılmaktadır. Psikodinamik kuramına göre bu bozukluğunun temelinde bireyin çocukluk döneminde gerek hayatın düş kırıntılarını karşılayamaması ve anne babanın çocuğun özelliklerini fazlası ile abartması yada ihmal edilip reddedilmesi yatmaktadır. Çocuklarda kendilerine duydukları saygı; içten ve koşulsuz sevildiği, kabul edildiği ve önemsendiği inancına bağlı olarak gelişir.

Narsisistik kişilik bozukluğunun diğer bir nedeni erken yaşam deneyimleri olabileceği düşünülmektedir.

Narsist Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nedir?

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsist kişiler kendilerini en başarılı, en güzel, en yakışıklı olarak görürler.
  • Kişiler arası ilişkileri kendi çıkarları için kullanırlar hatta kişileri nesne olarak görürler.
  • Hiçbir sebep olmaksızın her zaman saygı görmeyi beklerler, bir şeyler hak edilmesi sadece onlara özgü bir durumdur ve bu sebepten dolayı her zaman ayrıcalık beklerler.
  • Kendilerinin özel ve önemli olduğunu, kendilerini sadece onlarla eşit düzeyde insanların anlayacağını ve onlarla iletişim kurabileceklerini düşünürler.
  • Sınırsız başarı, güçlü olmak, güzellik ve para gibi hayalleri vardır.
  • Başkalarının kendilerine hayranlık duymasını isterler çünkü bu onlar için ciddi bir ihtiyaçtır.
  • Empati yapmazlar hatta kin, öfke ve kıskançlık duyguları oldukça yoğundur, herkesin kendilerini kıskandıklarına dair inançları vardır.

Kişilik bozukluğu türleri oldukça fazladır. Onlardan bir tanesi de Histrionik kişilik bozukluğudur. ” Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir ? ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Kehribar Nedir ?