Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler

Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler

19/06/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Panik ataklar aniden ortaya çıkar ve belirgin bir nedeni yoktur, ancak birçok insan kaygı bozukluklarından muzdariptir. Panik atak ve acil durum önlemleri ile başa çıkmak için bir kaç yöntem vardır.

Baş dönmesi, hızlı kalp atışı, terleme gibi şikayetler ciddi bir hastalığın belirtileri gibi görünen bir panik atağının sadece klasik yan etkileridir. Fakat bu tür bir saldırıdan hiçbir yerden saldırıya uğrayan herkes, algılanan korkunun aslında varoluşsal olduğunu bilir. Panik atak etkilenenler için büyük bir yüktür.

Panik çoğunlukla günlük durumlarda ortaya çıkar. Süpermarkette veya tam bir otobüste otururken. Birkaç dakika sonra korku genellikle azalır.
Panik atak nedenleri çeşitlidir. Sürekli stres veya travmatik deneyimler anksiyete bozukluklarının tipik nedenleridir.

Panik Atak Tipik Belirtileri

Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler

Panik ataklar hiçbir yerden çıkmaz ve genellikle oldukça şiddetlidir. Panik atak tipik belirtileri şunlardır:

• Güçlü çarpıntı,
• Baş dönmesi,
• Terleme,
• Ölüm korkusu,
• Titreme,
• Nefes darlığı,
• Bayılma hissi,
• Kontrol kaybı,
• İdrara çıkma.
Semptomlar 10 dakika ile 30 dakika arasında sürebilir.

Panik Atakları Önleme

Düzenli olarak panik atak geçiren herkes, nedeni bulmak ve gerekirse anksiyete bozukluğunun giderilmesi için tedavi olmak ister. Ancak panik atakların daha az sıklıkta meydana geldiği birkaç püf nokta vardır.
• Stresi azaltın
• Yeterli uyku
• Düzenli yemekler
Kahve, siyah ve yeşil çay tüketimini dengeleyin
• Yüksek şekerli gıdalardan kaçının
• Düzenli olarak egzersiz yapın

İlginizi Çekebilir  Burun Yanması

Panik Atak Anında Hızlı Çözümler

Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler

Akut durumda size yardımcı olacak birkaç ipucunu aşağıya sizler için sıraladık. Bununla birlikte, daha sık panik atak geçiriyorsanız, bir psikologla konuşmalısınız.

Sakin Nefes Al

Panik atak durumunda, nefes almak genellikle daha hızlı ve sığdır, bu da korkuyu daha da artırır. Panik yaparsanız, ilk adım dik oturmak ve derin ve düzenli nefes almaktır. Derin bir nefes alırsınız, ağzınızdan nefes alırsınız ve burnunuzdan nefes verirsiniz.

Kasların Gevşemesi

Panik yaparsanız, tüm vücudunuz aniden gerilir. Ve bu gerilim paniği teşvik ediyor. Bir saldırının ilk belirtilerinde, vücudun bireysel kısımlarını gevşetmeye dikkat edilmelidir. Boyun, başını sola ve sağa döndürerek ve omzuna doğru çekerek gerilebilir. Biraz yer varsa, kendinizi uzatabilir ve tüm vücudunuzu gerebilirsiniz. Gergin yüz ve çene kaslarını hedeflenen bir şekilde gevşetin.

Dikkatini Dağıtmak

Dikkat dağıtma seçeneği panik ataklara karşı en iyi yöntemdir. Korku yerine güzel bir şey düşünün. Bir sonraki tatil, arkadaşlarla randevu, daha sonra yemek yapabileceğiniz lezzetli bir şeyler.

Korkuya İzin Ver

Düşüncelerinizi güzel bir şeye konsantre etseniz bile, korkuya hala izin verilmelidir. Sonuçta, orada ve utanılacak bir şey değil. Onları kabul etmeyi öğrenirseniz kendinize yardımcı olursunuz.

Korkunun Hızla Kaybolduğunun Farkına Varın

Panik atağın önemli bir özelliği, nispeten kısa sürmesidir. Çoğu durumda, on ile 30 dakika sürer. Bunu düşünmeli ve her şeyin tekrar iyi olacağı düşüncesiyle kendinizi sakinleştirmelisiniz.

İlginizi Çekebilir  Koltuk Altı Kararması

Panik Ataklarda Uzun Süreli Yardım

Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler

Düzenli olarak panik atak geçirenler, sorunları hakkında bir uzmanla konuşmalıdır. Bir psikolog terapide panik atakların nedenini bulabilir ve vücudunuzun kontrolünü yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir.

Önemli not : Bu makaledeki bilgiler yalnızca bilgi amaçlıdır ve bir doktorun teşhisinin yerini almaz. Acil sorularınız veya şikayetleriniz varsa doktorunuza başvurmalısınız.